Stippelmot: Spinsels in de Appelboom, Meidoorn of Kardinaalsmuts

Stippelmot of Spinselmot in Appelboom (ook kardinaalsmuts, meidoorn, perenboom of kers)

Ook dit jaar is het weer raak: In de appelboom zitten grote en stugge webben. Als je goed kijkt zitten deze webben helemaal vol met rupsen, die langzaamaan het blad van de appel kaalvreten.

Stippelmotten (ook wel spinselmotten genoemd), maken opvallende webben, die makkelijk te herkennen zijn. Ze kunnen zelfs hele bomen en struiken compleet inpakken met hun webben. Meestal blijft het gelukkig bij een aantal takken of delen van de boom. Het web biedt de stippelmot bescherming tegen natuurlijke vijanden, zoals vogels. De rupsen zijn, afhankelijk van de soort, wit tot geel of grijs, met zwarte stippen.

Welke bomen en planten hebben last van stippelmot?

Er zijn heel veel verschillende soorten stippelmotten (Hyponomeuta). Elke soort heeft hun eigen voorkeur voor een boom of plant. Zo is er de Appelstippelmot, Kardinaalsmutsstippelmot, Meidoornstippelmot, Vogelkersstippelmot, Wilgenstippelmot en ook (sier)kers, peer, pruim en sleedoorn zijn favoriet.

Spinselmot / Stippelmot rupsen in de boom

Kan Spinselmot of Stippelmot kwaad voor de boom of struik?

In de meeste gevallen kunnen bomen een bezoek van deze rupsen goed weerstaan. Omdat er nog voldoende van het groeiseizoen overblijft als de rupsen weg zijn, zal de boom of struik nog dit jaar weer volop nieuw blad en nieuwe scheuten aanmaken.

Hoe kan je Stippelmot of Spinselmot bestrijden en voorkomen?

Je kunt de aangetaste takken afsnoeien, zodat het zich niet verder verspreid in je boom of struik. Als je de spinsels al vroeg signaleert en verwijderd, zal het zich meestal niet veel verder verspreiden. Laat je de aangetaste delen zitten, dan kan er wel sprake zijn van een snelle uitbreiding. Toch zal zelfs dan de boom niet direct blijvende schade oplopen. Echt nodig is het verwijderen daarom niet.

Wij raden zeker niet aan om hiervoor (chemische) bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Dit doet meer kwaad dan goed. Dit is namelijk ook erg schadelijk voor nuttige insecten en vogels!

De beste manier om een plaag van deze rupsen in toom te houden is met voldoende vogels in de tuin. Vooral mezen zijn behendig genoeg om toch door het web te prikken en de rupsen er uit te pikken.

Heb jij ook last van Stippelmot in bomen of struiken?

2 reacties op “Stippelmot: Spinsels in de Appelboom, Meidoorn of Kardinaalsmuts

  1. Er speeld veel meer met die rupsen. Ten eerste de motten vliegen in october november de appelboom in . De vrouwtjes kunnen niet vliegen en kruipen tegen de stam omhoog . Of ze liften met het mannetje mee die wel kan vliegen . Het vrouwtje ligt haar eitjes bij de vruchtsporen waren bloemen uit komen Je krijgt geen vruchten meer want daar beginnen ze mee . En in Mei Juni komen eitjes uit en moet je alle dagen op inspectie om die krengen er uit te knippen. Een lepel groene zeep oplossen in een liter wateren daar mee spuiten ze gaan direct dood . Maar je moet zelf tot boven in de boom . Al jaren heb last van die krengen en zaag nu alle appebomen om , want bestrijden is zinloos . Ze zijn ook al overgestapt naar de wilg alles wordt op gevreten door die rupsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Vijverplanten voor een vijver, kleine vijver of mini-vijver

Vijverplanten voor een (kleine) vijver

Een vijver is een waardevolle toevoeging van je tuin en biedt een uitgelezen kans om prachtige vijverplanten te planten. Waar moet je rekening mee houden bij het kiezen van vijverplanten? En wat zijn de mooiste planten voor je (kleine) vijver of mini-vijver?

Lees verder
Vrolijk gele bloemen voor Pasen

7 Vrolijk gele bloemen voor Pasen

Geel is natuurlijk de kleur van Pasen.. Vrolijk je tuin (of huis) op met deze 7 planten met gele bloemen, die rond Pasen bloeien.

Lees verder
Welke groenblijvende klimplanten voor schaduw?

Welke groenblijvende klimplanten zijn geschikt voor schaduw?

Er zijn zelfs klimplanten die groen blijven in de winter EN geschikt zijn voor schaduw. Bekijk ons overzicht met groenblijvende klimplanten voor schaduw (en leibomen voor schaduw)

Lees verder