Is dit Meeldauw? En hoe kan je Meeldauw voorkomen?

Hoe herken je meeldauw en valse meeldauw? En hoe kan je meeldauw bestrijden en voorkomen? (ook wel witziekte genoemd)

Meeldauw is een schimmel ziekte die helaas veel voorkomt in de tuin.

Meeldauw wordt ook wel witziekte genoemd.

Sommige planten, zoals Phlox en Monarda zijn hiervoor erg gevoelig. Witziekte komt zowel in de siertuin, als in de moestuin voor.

Er zijn twee varianten: echte meeldauw en valse meeldauw. Het is belangrijk dat je de verschillen herkent, omdat ze beide een andere oorzaak hebben.

Hoe herken je echte meeldauw?

Echte meeldauw herken je aan een witte waas, of witte poederachtige stof op de plant. Meestal zit de aantasting op het blad en de stengels van de plant en het is afwrijfbaar. Er kunnen enkele witte vlekjes zichtbaar zijn, of soms slaat zelfs de hele plant wit uit.

Echte meeldauw zit (bijna) altijd aan de bovenkant van het blad. Vaak gaat het aangetaste blad na verloop van tijd ook krullen.

Is dit meeldauw? Hoe kan je meeldauw bestrijden en hoe voorkom je meeldauw (witziekte)?

Gaan planten dood door meeldauw?

Als de aantasting niet te erg is, zal de plant de ziekte meestal overleven. Ook blijft de bloei vaak gespaard. Het kan de plant wel ernstig verzwakken. Zorg ervoor dat je aangetaste planten extra goed verzorgd en verwijder aangetast blad.

De schimmel sporen blijven aanwezig in en rond de plant. De kans dat de plant volgend jaar weer wordt aangetast is daarom groot. Het kan zich ook verspreiden naar andere planten die gevoelig zijn.

Hoe kan je meeldauw bestrijden?

Snoei aangetaste delen van de plant, zodat de meeldauw zich niet verder kan verspreiden. Gooi het snoeiafval weg (niet op de compost) en maak je snoeischaar nadien goed schoon.

Hoewel er verschillende bestrijdingsmiddelen beschikbaar zijn in de handel, zouden wij het gebruik hiervan niet aanraden. Gebruik van dergelijke middelen kan ernstige gevolgen hebben voor andere planten en dieren. Een biologisch middel heeft dan ook de voorkeur. Veel commerciële bestrijdingsmiddelen maken gebruik van zwavel.

Er is ook een meer natuurlijke manier van bestrijden: De aangetaste planten bespuiten met melkwater. Dat is een mengsel van water (60%) en melk (40%). Gebruik voor het bespuiten een plantenspuit, zodat je het mengsel vernevelt kunt toedienen. Vaak krijgen de planten al op korte termijn een gezondere uitstraling. Blijf de behandeling wekelijks herhalen, totdat alle meeldauw is verdwenen.

Hoe voorkom je meeldauw?

Meeldauw komt vooral voor bij warm en droog weer.

Een goede verzorging van je planten kan het verschil maken. Vaak worden planten die reeds verzwakt zijn het eerste aangetast.

Laat planten niet uitdrogen. Nieuwe aanplant en planten in pot zijn kwetsbaar. In een droog voorjaar komt meeldauw vaak op grote schaal voor.

Bemest niet onnodig veel en vaak. Planten die te veel bemesting hebben gehad (en daardoor eigenlijk te snel groeien), zijn gevoeliger voor meeldauw.

Kies voor resistente soorten. Van veel planten die gevoelig zijn voor meeldauw zijn kweekvarianten verkrijgbaar, die meer resistent zijn tegen meeldauw. Het is helaas geen garantie op succes, maar vaak ondervinden de planten er wel veel minder hinder van.

Meeldauw op Prunus laurocerasus. In tegenstelling tot bij veel andere planten, zit meeldauw hier op de onderkant van het blad.

Hoe herken je valse meeldauw?

Valse meeldauw (of valse witziekte) herken je aan een witte tot witgrijze waas, of schimmelpluis aan de onderkant van het blad. Op de bovenkant van het blad zie je meestal gele of bruine vlekken. Valse meeldauw vormt een soort plakkaten en is niet makkelijk af te wrijven.

Kan valse meeldauw kwaad voor je planten?

Meestal gaat de plant niet dood door de schimmel, maar dit kan de plant wel ernstig verzwakken.

De schimmel sporen blijven aanwezig in en rond de plant. De kans dat de plant volgend jaar weer aangetast wordt is daarom groot. Het kan zich ook verspreiden naar andere planten die gevoelig zijn. Verwijder zoveel mogelijk aangetast blad.

Hoe bestrijd je valse meeldauw?

Snoei aangetaste delen van de plant, zodat de meeldauw zich niet verder kan verspreiden. Gooi het snoeiafval weg (niet op de compost) en maak je snoeischaar nadien goed schoon.

Hoewel er verschillende bestrijdingsmiddelen beschikbaar zijn in de handel, zouden wij het gebruik hiervan niet aanraden. Gebruik van dergelijke middelen kan ernstige gevolgen hebben voor andere planten en dieren. Een biologisch middel heeft dan ook de voorkeur. Veel commerciële bestrijdingsmiddelen maken gebruik van zwavel.

Ook voor deze vorm van meeldauw wordt vaak melkwater aangeraden, maar helaas is dit meestal minder effectief.

Hoe kan je valse meeldauw voorkomen?

Valse meeldauw komt vooral voor bij kouder en vochtig weer. Vaak ontstaat het al vroeg in het voorjaar.

Een goede verzorging van je planten maakt het verschil. Vaak worden planten die reeds verzwakt zijn het eerste aangetast.

Voorkom dat planten niet kunnen opdrogen. Als planten lang nat blijven verspreid valse meeldauw zich sneller. Zorg ervoor dat planten voldoende kunnen door luchten. Zet daarom niet te veel planten dicht op elkaar.

Door enkele zijtakken of bladeren af te snoeien, verbeter je ook al snel de doorluchting. Laat ook geen bladeren op de grond liggen op plekken waar vaker valse meeldauw ontstaat.

Kies voor resistente soorten. Van veel planten die gevoelig zijn voor valse meeldauw zijn kweekvarianten verkrijgbaar, die meer resistent zijn tegen valse meeldauw.

Welke planten zijn gevoelig voor meeldauw?

Planten uit de siertuin die gevoelig zijn voor meeldauw

  • Amelanchier (krentenboompje)
  • Aster
  • Aquilegia (akelei)
  • Begonia
  • Catalpa (trompetboom)
  • Clematis
  • Delphinium (ridderspoor)
  • Magnolia (valse tulpenboom)
  • Monarda (bergamot)
  • Lonicera (kamperfoelie)
  • Phlox (vlambloem)
  • Rosa (roos)
  • Salvia (prachtsalie)

Planten uit de moestuin die gevoelig zijn voor meeldauw

  • Aardbei
  • Appel
  • Courgette
  • Druif
  • Komkommer
  • Tomaat

2 reacties op “Is dit Meeldauw? En hoe kan je Meeldauw voorkomen?

    1. Alleen op het blad? Of worden de druiven ook aangetast?

      Is het een soort pluis op de onderkant van het blad? Dan kan dit wijzen op valse meeldauw op de druif. Meestal in combinatie met bruine vlekken op het blad.
      Bij echte meeldauw wordt de bovenkant van het blad aangetast.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Stinzenplanten en verwilderingsbollen in een kleine tuin

De kracht (en pracht) van stinzenplanten in een kleine tuin

Stinzenplanten ken je misschien wel van oude landgoederen, buitenplaatsen en grote boerderijen. Toch zijn stinzenplanten ook heel goed toe te passen in de kleine tuin. Misschien helpt het om de term verwilderingsbollen te gebruiken, zodat je meteen een goed beeld hebt van de kracht van deze planten.

Lees verder
De mooiste tulpen (Tulipa)

10 Schitterende tulpen voor je tuin

Tulpen zijn er in alle kleuren, maten, vormen en soorten en zijn geschikt voor elke tuin! Ook zijn ze perfect voor in een pot. Maar wat zijn nu de mooiste tulpen? Wij zetten onze 10 favorieten voor je op een rij.

Lees verder

Nu 15% korting op bloembollen!

Profiteer van onze nieuwe samenwerking met Tulip Store en krijg korting op je bloembollen!

Lees verder