Bobbels in het blad van je druif: Galmijt

Bobbels in blad door galmijt in de druif

Druiven (Vitis vinifera) zijn snelgroeiende klimplanten. Als ze in het (al wat latere) voorjaar beginnen met uitlopen, gaat het heel snel. Binnen de kortste keren maken druiven lange uitlopers en komen ze helemaal in blad. Druiven zijn niet heel moeilijk in de verzorging, al kan er wel sprake zijn van ziekten en plagen. Vaak zie je in het voorjaar (net na, of tegelijk met de snelle groei) bobbels of bultjes ontstaan op het blad. Er zit dan galmijt in je druif.

Wat is galmijt?

Galmijt, ook bekend als de druivenmijt (Eriophyes vitis), is een klein, microscopisch organisme dat schade kan veroorzaken aan druivenplanten. Galmijten voeden zich met de sappen van druivenbladeren, waardoor ze misvormd, verkleurd en hobbelig worden. Galmijt lijkt de laatste jaren steeds vaker en op grotere schaal voor te komen.

Hoe ziet galmijt in je druif er uit?

Galmijt in de druif is makkelijk te herkennen. Je ziet duidelijk een soort bultjes of bobbels in het blad. Vaak gaat dit samen met misvorming en verkleuring van het blad. Als je goed kijkt aan de onderkant van het blad, dan zie je de mijten zitten in de gemaakte bobbels in het blad.

galmijt in blad van druif
Links de bovenkant van een blad met galmijt, rechts de onderkant

Is galmijt schadelijk voor je druivenplant of voor je druiven?

Meestal veroorzaakt galmijt weinig tot geen schade aan de plant of aan je druiven. Ook heeft galmijt meestal geen invloed op de groei van de druif of de productie. Je hoeft je dus geen zorgen te maken. Het ziet er echter niet fraai uit en de druif lijkt ziekelijk.

Hoe kan je druivenmijt of galmijt voorkomen en bestrijden?

Als je er op tijd bij bent, dan kan je proberen om verspreiding tegen te gaan, door het aangetaste blad van je druivelaar te verwijderen. Gooi het blad beter niet op de composthoop, maar in de kliko.

Is de galmijt al verder verspreid, dan kan je overwegen om je druif te snoeien. Creëer meer lucht, licht en ruimte tussen de takken en scheuten. Dit kan de verdere verspreiding beperken. Let op dat je aangetast snoeiafval niet door je tuin verspreid. Gooi dit liever snel weg.

Er zijn ook roofmijten die zich voeden met galmijten. Op die manier kan je galmijt biologisch bestrijden. Wij zouden niet aanraden om te kiezen voor chemische bestrijding. Niet alleen kiezen wij zelf nooit voor chemische bestrijdingsmiddelen, maar realiseer je ook dat het hier gaat om een plant waarvan je over enkele weken tot maanden straks druiven zal oogsten en eet.

Heb jij ook last van galmijt in je druif?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Privacy met leibomen in je tuin

Leibomen voor meer privacy in je tuin

Wil je zoveel mogelijk groen in je tuin, terwijl de ruimte beperkt is? Denk dan aan leibomen! Een leiboom neemt weinig ruimte in, maar heeft veel voordelen: Een leiboom geeft beschutting, schaduw, een mooi uitzicht en bovenal: meer privacy in je tuin!

Lees verder
Geslaagd Tuinontwerp (gerealiseerd)

Expert Tuinontwerp Tips: Een passend ontwerp en beplanting voor jouw tuin en stijl!

Wie beter dan een tuinontwerper om tips te geven voor het ontwerp van een kleine tuin? In deze rubriek laten we bekende en succesvolle tuinontwerpers aan het woord. Zij geven expert tips voor een goed ontwerp en een fijne tuin.

Lees verder
Hoe verberg je lelijke objecten in een kleine tuin, zoals een kliko, regenton, compostvat, airco, ladder en tuinslang?

Het grote “Hoe verberg je een Kliko, regenton, airco en andere lelijke objecten in een kleine tuin” blog

In een kleine tuin vallen kliko’s, regenton, airco unit of een warmtepomp al snel erg op en dit zijn vaak niet de mooiste elementen in je tuin… Sommige dingen zou je misschien liever willen verbergen in je tuin. Met deze tips verberg je ze!

Lees verder