Hoe kan je Bladluis bestrijden en voorkomen?

Bladluis lijkt de laatste jaren steeds meer toe te nemen. Mogelijk hebben de milde winters, maar zeker het droge en warme weer invloed op deze toename. Planten kunnen helemaal bedekt zijn met een dikke laag bladluizen. Vaak zie je ze samen met mieren op een plant zitten. Bladluizen kunnen best wat schade aanrichten aan jonge planten. Ze zuigen de plantensappen uit de stengels en bladeren van je plant. Planten zullen er niet direct door uitvallen, maar de plant wordt wel verzwakt en geremd in de groei.

Zie je veel kleine groene, zwarte, of witte beestjes op je planten?

Dan heb je last van bladluis!

Welke soorten bladluis zijn er?

Er zijn heel veel verschillende soorten bladluizen, die elk hun eigen waardplanten hebben. Je hebt witte luizen, zwarte luizen, groene luizen… Bekende soorten zijn bijvoorbeeld groene bladluis, zwarte luis, wolluis, dopluis, rozenluis, beukenbladluis en bloedluis.

Kan bladluis kwaad?

Als er niet veel luis in je planten zit en je planten zijn gezond, dan kan je prima de natuur haar gang laten gaan. De planten zullen dit meestal goed doorstaan. Als bladluis echter in grote hoeveelheden voorkomt in je tuin, of als het je planten zichtbaar verzwakt, kan ingrijpen nodig zijn.

Bladluizen voeden zich met de sappen uit bladeren en stengels van de plant. Dit verzwakt de plant en kan zorgen voor vervorming van het blad, of bladschade. Het blad kan gaan opkrullen, of er ontstaan bobbels in het blad.

Doordat bladluis een kleverige, zoete afscheiding achterlaten (honingdauw), ontstaat roetdauwschimmel. Dit tast het blad verder aan. De honingdauw trekt daarbij ook nog mieren aan. Omdat de mieren profiteren van de zoete afscheiding, zullen ze de bladluizen beschermen tegen bijvoorbeeld lieveheersbeestjes.

Dit alles zorgt ervoor dat de plant verder verzwakt en dat de groei van de plant wordt afgeremd. Bij een ernstige bladluis plaag, kan een plant zelfs afsterven. In de meeste gevallen gaat het hier echter om planten die voor de plaag al verzwakt waren. Bijvoorbeeld omdat de standplaats voor de plant niet ideaal is, of omdat deze uitgedroogd was.

Hoe kan je bladluis bestrijden en voorkomen?

Sommige planten zijn gevoelig voor luis. Denk bijvoorbeeld aan rozen, beuken, dahlia’s, hortensia’s, bamboe… Toch kan bladluis op bijna iedere plant voorkomen.

Bladluis zorgt voor de meeste schade op reeds verzwakte planten. Zorg er dus voor dat je planten op een geschikte standplaats staan. En dat ze in goede conditie zijn, met de juiste verzorging.

De zachte toppen en nieuwe scheuten van planten zijn geliefd bij bladluizen.

Het weer speelt een grote rol bij de verspreiding van bladluis in het voorjaar. Als het warm en droog weer is, dan kan er al snel een bladluis plaag ontstaan. Koel en nat weer beperkt de verspreiding van de luizen.

Tips om Bladluis te voorkomen

  • Verzwakte planten (bijvoorbeeld door uitdroging of verkeerde standplaats) zijn extra gevoelig
  • Overbemesting van planten trekt luizen aan
  • Nectar van bloeiende planten trekt insecten aan die op hun beurt weer luizen eten, zoals lieveheersbeestjes, sluipwespen, gaasvliegen en oorwormen
  • Zorg voor schuilplaatsen, waar natuurlijke vijanden van bladluizen kunnen overwinteren in je tuin
  • Maak je tuin interessant voor vogels. Sommige vogels eten bladluizen, zoals koolmezen, pimpelmezen en mussen
  • Plaats sterk geurende planten in de buurt van planten die gevoelig zijn voor bladluis (denk aan salie, tijm, lavendel, hysop, citroenkruid, dille en knoflook)

Bladluis bestrijden

  • Spuit bladluizen van je planten met een straal koud water. Gebruik hiervoor een plantenspuit of tuinslang (maar zorg ervoor dat je planten niet beschadigd door een al te harde straal).
  • Een oplossing van water en groene zeep, spiritus (niet erg goed voor de bodem en het milieu), of brandnetelgier zou ook werken. Hiermee hebben wij zelf geen ervaring.
  • Het afspuiten met water (al dan niet met toevoeging) dient wel regelmatig te worden herhaald om effectief te zijn.
  • Zet lieveheersbeestjes, of sluipwespen in. Je kunt tegenwoordig eitjes of larven kopen (of de lieveheersbeestjes verplaatsen als je ze ziet). Of maak een echte insectentuin om deze nuttige diertjes te lokken.
  • Verdrijf mieren uit de buurt, aangezien zij de bladluizen zullen opzoeken en beschermen tegen hun natuurlijke vijanden.
  • Als je een bestrijdingsmiddel wilt gaan gebruiken tegen bladluis (wat in de meeste gevallen helemaal niet nodig is), gebruik dan tenminste een biologisch product. Wees hierin erg voorzichtig, omdat veel producten ook schadelijk zijn voor dieren die de bladluizen eten (zoals vogels, sluipwespen en lieveheersbeestjes).

Heb jij ook veel last van Bladluis?

Pas deze tips toe, dan ben je snel weer van de bladluizen af!

Bekijk ook:

Verbena bonariensis - ijzerhard

Welke Verbena blijft laag?

Verbena bonariensis, ofwel ijzerhard, is een langbloeiende vlinderplant, met paarsroze bloemen op stevige, hoge stengels. Te hoge stengels, volgens sommigen… Gelukkig is er ook een lage Verbena!

Lees verder
Tuin make-over: van grijs naar Groen

Van grijs naar Groen: 3 geslaagde tuin make-overs

Het renoveren van een bestaande tuin is een hele klus. Er zijn heel wat uurtjes werk nodig om er jouw paradijsje van te maken. Hier 3 tuinen die van grijs naar groen gingen.

Lees verder
Waarom snoeien?

Waarom moet je eigenlijk snoeien?

Snoeien is een belangrijk onderdeel van tuinieren. Maar waarom snoeien we eigenlijk? Is snoeien altijd nodig? Wat wil je bereiken met de snoei?

Lees verder