Help: mijn Japanse esdoorn krijgt bruine bladranden!

Japanse esdoorns zijn bijzonder fraaie bomen (of beter gezegd boompjes).

Door hun beperkte omvang en omdat ze langzaam groeien, zijn deze Acers ideaal voor de kleine tuin!

Japanse esdoorns (Acer palmatum) hebben sierlijk handvormig blad en verkleuren spectaculair in het najaar. Er zijn ook soorten die het hele jaar een bijzondere rode kleur hebben en varianten die meerdere keren per jaar verkleuren.

Toch zijn Japanse esdoorns (Acer palmatum) niet heel makkelijk.

Krijgt jouw Acer ook allemaal bruine randen aan het blad?

Vaak zie je kort na aanplant dat er bruine randen ontstaan aan het blad. Hoe kan dit?

Standplaats Acer palmatum

Japanse esdoorns zijn vrij kritisch, voor wat betreft de standplaats. Naast een voorkeur voor lichtzure grond, kunnen ze beter niet op elke plek in de tuin worden geplant.

Acer palmatum houdt van een wat beschutte plek in de (half)schaduw. Gefilterd licht is helemaal ideaal (zoals onder een boom met niet al te dichte kroon).

Staat de Japanse esdoorn in de volle zon?

Op een zonnige plek, weet je vrijwel zeker dat er bruine randen ontstaan aan het blad en dat de punten van het blad uitdrogen.

Dit kan zich beperken tot alleen de uiterste puntjes, maar helaas kan dit ook een groot deel van elk blad treffen.

Met name jonge planten en nieuwe aanplant is hiervoor gevoelig. Naarmate de plant dieper wortelt, zal deze er minder last van hebben.

Staat de Japanse esdoorn op de wind?

Japanse esdoorns houden niet van koude wind. Ook in dit geval zullen al snel bruine bladranden ontstaan. Het blad zal sneller uitdrogen.

Kan Japanse esdoorn tegen vorst?

Ook bij vorst kunnen bladeren en randen van het blad bruin worden en verdrogen. Plant je esdoorn daarom beter niet op een plek in de tuin waar de vorst langer blijft hangen. Beter kies je bijvoorbeeld een plek waar je boompje beschut is tegen koude oostenwind.

Overigens zijn Japanse esdoorns vaak goed winterhard, maar eenmaal in blad zijn ze wel gevoelig voor beschadiging van het blad.

Kan het kwaad, die bruine randen aan het blad van mijn Japanse esdoorn?

Hoewel het er vaak niet mooi uitziet en je een Acer juist kiest vanwege het mooie blad, kan het toch minder kwaad dan je zou denken.

De bladranden drogen uit en worden bruin. Soms sterft het hele blad af. Toch raakt de plant er zelf verder maar weinig door beschadigd en zal daarom meestal ook prima herstellen.