Zijn de vruchten van een passiebloem eetbaar?

Passiflora - Passiebloem - Is passievrucht eetbaar?

Een Passiflora is een mooie klimplant met prachtige, exotische bloemen en sierlijk blad.

In een warme zomer geeft een passiebloem zelfs fruit: de passievrucht. Het fruit ziet tropisch uit en heeft een opvallende oranje kleur (zodra het rijp is).

Een veelgestelde vraag is of deze vruchten eetbaar zijn.

Kan je de vruchten van Passiflora eten?

Het fruit van de meest aangeplante soort in ons klimaat (Passiflora Caerulea) is eetbaar, maar heeft erg weinig smaak.

Daarbij geldt voor veel meeste Passiebloemen dat het fruit pas rijpt na het afvallen. Meestal verandert het fruit van kleur zodra het rijp is. Let op, want een niet rijpe passievrucht kan zelfs giftig zijn!

Is de vrucht van de blauwe Passiebloem eetbaar?

De bekende blauwe passiebloem (Passiflora caerulea) krijgt dus eetbare vruchten, maar deze hebben helaas weinig smaak. Zeker niet de smaak die je zou verwachten als je wel eens vaker echt passievrucht hebt gegeten.

Is de vrucht van de witte Passiebloem eetbaar?

De witte passiebloem die veel wordt aangeplant (Passiflora ‘Constance Elliott’) is eveneens eetbaar. Ook hiervan is de smaak weinig bijzonder. Het gaat hier uiteraard ook om een witte kweekvariant van Passiflora caerulea.

Heerlijke Passievrucht

In ons klimaat plant je een Passiflora dus beter niet voor het eten van de vruchten. Maar het ziet er wel prachtig uit!

Een soort die wel wordt gebruikt voor het fruit is de Passiflora edulis.

De vruchten van deze Passiebloem hebben de bekende tropische smaak van passievrucht. Passiflora edulis is bij ons echter niet winterhard en zal in een kas moeten worden gekweekt.

Groeien er ook vruchten aan jouw Passiebloem?

39 gedachten over “Zijn de vruchten van een passiebloem eetbaar?

 • 26 oktober 2022 om 21:24
  Permalink

  Begin voorjaar 2022 heb ik passievrucht-plantjes opgekweekt uit zaden van de eetbare vrucht (supermarkt). Deze klimmen al flink voor m’n ramen, aan de binnenzijde uiteraard. Blad blijft gewoon groen, dus ik verwacht dat ze de winter prima overleven. Mochten deze ooit vruchten gaan dragen, komend jaar of het jaar daarop, dan hoef ik me toch geen zorgen te maken over ‘giftigheid’?

  Beantwoorden
  • 31 oktober 2022 om 09:04
   Permalink

   Dan gaat het om Passiflora edulis. Helaas verdragen ze geen vorst. Ze zullen in de winter afsterven (als je ze buiten laat staan). Ze in leven houden totdat ze groot genoeg zijn om vruchten te dragen lukt vrijwel alleen in een verwarmde kas.

   Beantwoorden
 • 4 oktober 2022 om 13:18
  Permalink

  je had het erover dat de passiebloem makkelijker te stekken is. Kun je ook vertellen hoe je dit doet?
  bvd

  Beantwoorden
 • 2 september 2022 om 18:55
  Permalink

  On, e passiflora heeft wel vruchten, maar het zijn alleen lege schillen. Hoe komt dit?

  Beantwoorden
  • 5 september 2022 om 17:35
   Permalink

   Dit is juist de reden waarom Passiflora caerulea weinig smaak heeft: er zit maar heel weinig vruchtvlees in (vooral iets rondom pitjes) en het is wat waterig, zeker in vergelijking tot de bekende passievrucht smaak. Als je er heel veel van hebt, zou je er inderdaad jam van kunnen maken, zoals Jan hieronder aangaf.

   Beantwoorden
   • 13 september 2022 om 14:24
    Permalink

    Heb sinds dit jaar ( hete zomer) flink wat vruchten zo groot als een grote knikker . Viel me net op. Nog groen moeten rijpen, ben benieuwd .

    Beantwoorden
    • 8 oktober 2022 om 18:27
     Permalink

     Heb er dit jaar ontzettend veel vruchten aan,een lust voor het oog.
     Alleen zal ik ze niet eten,want ik lees overal dat er weinig smaak aan zit.

     Beantwoorden
     • 29 oktober 2022 om 00:20
      Permalink

      Spijtig, je had ze eens moeten proeven. Ik heb dit jaar tientallen vruchten gehad, zo groot als een pruim . Ik heb de witte passiflora en met deze warme zomer had ik enorm veel vruchten die echt zoet smaakten. Heb twee grote potten in de vriezer met het binnenste ervan. Sommige zeggen weinig smaak, anderen zeggen droog. Mijn zijn niet droog en echt zoet, lekker. Volgend jaar toch eens proberen. 😉

     • 31 oktober 2022 om 09:07
      Permalink

      Het klopt dat zowel de bekende Passiflora caerulea als de kweekvarianten hiervan (zoals Passiflora Constance Elliott wel vruchten kunnen geven. De smaak varieert van smaakloos tot licht zoet, afhankelijk van hoe warm het is geweest en hoe zonnig ze staan. Er zit alleen bijna geen vruchtvlees in (alleen bij de pitjes). Je hebt dan ook heel veel nodig om er bijvoorbeeld jam van te maken. De heerlijke en sterke passievrucht smaak zal het echter niet krijgen. Dat wil niet zeggen dat, als je er genoeg hebt en de omstandigheden heel goed waren, je geen zoet smakende jam zou kunnen maken. De smaak is alleen wel veel minder uitgesproken.

   • 4 oktober 2022 om 14:36
    Permalink

    We zijn dit jaar in een huis komen wonen waar een passiflora spontaan begon te groeien, toen wij terugkwamen van vakantie gingen er vruchten aan ter grootte van een flinke pruim, ze zijn nog steeds groen en hangen er nog aan. Ik ben benieuwd of ze nu nog rijp zullen worden, plant staat alleen ’s ochtends in de zon. Misschien kan ik de vruchten eraf halen en in de zon laten rijpen! Iemand ervaring daarmee?

    Beantwoorden
 • 1 september 2022 om 19:37
  Permalink

  Een aantal jaren geleden hadden wij in de Betuwe een grote oogst aan deze oranje vruchten, daar jam van gemaakt, was wel lekker. Nu hebben we na een aantal jaar in onze huidige tuin in Zutphen weer vruchten, ik ga daar met vijgen uit eigen tuin maar weer eens Jam van maken.
  Groet, Jan

  Beantwoorden
  • 21 oktober 2022 om 12:30
   Permalink

   Kweken jullie het buiten of in de kas? Een goede oogst lijkt mij ook wel wat!

   Beantwoorden
   • 21 oktober 2022 om 20:47
    Permalink

    De eetbare Passiflora kan in ons land eigenlijk alleen in de kas gekweekt worden. Passiflora caerulea en varianten kunnen echter vrij goed buiten en zullen ook vruchten krijgen. Zoals ook in het artikel aangegeven, zijn deze echter niet erg smakelijk.

    Beantwoorden
 • 16 augustus 2022 om 14:20
  Permalink

  Wij hebben sinds vorig jaar ook een witte passieflora in de tuin, en tot onze verbazing ook vruchten dit jaar, na terugkomst van vakantie waren ze mooi oranje, dus met een bang hartje geproefd, lekker 🙂

  Beantwoorden
 • 16 augustus 2022 om 11:38
  Permalink

  Onze oogst is zo groot dat wij weg moeten geven, bloeit gewoon buiten in de tuin en de vruchten zijn heerlijk !

  Beantwoorden
  • 16 augustus 2022 om 12:18
   Permalink

   Wat leuk om te lezen!
   Is het de “gewone” Passiflora caerulea? Als ze veel warmte en zon krijgen, krijgen ze soms nog best een hint van smaak (al is dit niet te vergelijken met de echte passievrucht).

   Beantwoorden
 • 11 augustus 2022 om 19:10
  Permalink

  Wanneer is de passievrucht goed gerijpt om voor zaad gepulkt te worden?? ( Welke kleur heeft hij dan)

  Beantwoorden
  • 11 augustus 2022 om 21:42
   Permalink

   Als de vrucht helemaal oranje is, is deze rijp. Let op dat je ze niet eet als ze nog groen(ig) zijn!

   Beantwoorden
 • 2 augustus 2022 om 19:01
  Permalink

  Mijn passiebloem doet het waanzinnig goed en heeft zelfs vruchten! Nu is er een vrucht af gevallen die nog groen is, kan deze nog rijpen? En zo ja, waar doet ‘ie dat het best? In de fruitschaal?

  Beantwoorden
  • 2 augustus 2022 om 22:58
   Permalink

   Een passievrucht kan nog narijpen. Tenminste, dit geldt voor de eetbare variant. Of dit ook voor bijvoorbeeld Passiflora caerulea geldt, durven we niet met zekerheid te zeggen.

   Beantwoorden
 • 24 juli 2022 om 12:46
  Permalink

  Kan ik de passievrucht gebruiken om nieuwe planten te kweken?

  Beantwoorden
  • 25 juli 2022 om 09:27
   Permalink

   Het is mogelijk om met de zaden van de passievrucht nieuwe planten te maken. Laat de vruchten goed rijpen en een tijdje weken voor de grootste kans van slagen. In het voorjaar kan dan gezaaid worden. Stekken is overigens een veel makkelijkere manier om je Passiflora te vermeerderen.

   Beantwoorden
 • 15 juli 2022 om 13:51
  Permalink

  Goedemiddag
  Ik heb ook een passiebloem in de tuin voor een witte. Kan je die ook eten

  Beantwoorden
  • 18 juli 2022 om 10:07
   Permalink

   De witte (waarschijnlijk Passiflora Constance Elliott) is een variant op de Passiflora caerulea. Hiervoor geldt dan ook hetzelfde inderdaad: eetbaar zodra rijp, maar niet bijzonder smakelijk.

   Beantwoorden
 • 12 juli 2022 om 19:23
  Permalink

  Als ik de vruchten laat hangen krijg ik dan nog wel bloemen? Of trekt de vrucht alle voeding weg?

  Beantwoorden
  • 18 juli 2022 om 10:06
   Permalink

   Hoewel in theorie de vruchten wel energie kosten voor de plant en dus ten koste kunnen gaan van de bloei, is dit in de praktijk meestal niet terug te zien. Vaak bloeien ze nog steeds rijk, tegelijk met de vruchten. Heb je toch het idee dat de bloei nu minder is, verwijder dan toch de vruchten. Overigens hebben de oranje vruchten zeker ook sierwaarde!

   Beantwoorden
 • 12 juli 2022 om 11:56
  Permalink

  Onze passiebloem bloeit weer volop en er hangen heel veel vruchten aan, er zit wel degelijk veel smaak aan, heel zoet zijn de pitten. Ik wil er een foto bij doen maar ik weet niet hoe dat moet.

  Beantwoorden
  • 12 juli 2022 om 13:21
   Permalink

   Dat klinkt goed! Weet je welke soort Passiebloem je hebt? Je mag ons altijd een foto sturen (info@kleinetuinen.nl), dan plaatsen wij deze er graag bij!

   Beantwoorden
 • 11 juli 2022 om 21:33
  Permalink

  Onze passiebloem staat sedert vorig jaar in de tuin en wij hebben 2 verschillende vruchten van 2verschillende soorten

  Beantwoorden
 • 28 september 2021 om 13:51
  Permalink

  Wij hebben hem inderdaad gesnoeid na deze strengen vorst en zie daar nu hebben we zelfs een passie vrucht in de bloem. Geweldig.

  Beantwoorden
   • 12 november 2021 om 14:18
    Permalink

    Wij hebben dit jaar een jonge tak geplant.
    Mooie groei, bloemen en nu een rijpe vrucht

    Beantwoorden
  • 30 augustus 2022 om 21:55
   Permalink

   Ik heb ook een passievrucht maar die van mij is meer geel En nog een klein beetje groen. Als die geel is kan ik hem dan eten.?

   Of moet ik nog waxhten tot hy oranje word? Het duurt nog erg lang !

   Beantwoorden
   • 30 augustus 2022 om 21:57
    Permalink

    Zonder foto is dat lastig te zeggen, maar meestal zijn de vruchten oranje bij rijpen. Zolang er nog groen op zit is de Passiflora vrucht in elk geval nog niet rijp.

    Beantwoorden
 • 2 september 2021 om 11:08
  Permalink

  Mijn klimmende passiebloem overleeft tot nu toe al 6 jaar de winter ook na het snoeien fleurt hij weer helemaal op!!

  Beantwoorden
  • 17 augustus 2022 om 10:16
   Permalink

   Heb uit nieuwsgierigheid een paar maand geleden een passiebloem gekocht in een pot. Wist niet dat dit een buitenplant was. Ze heeft wel al mooie bloemen gegeven en nu plots tot mijn grote vreugde zijn er nu drie vruchten aan het groeien. Ga later de plant in de tuin van mijn broer laten planten. Planten en bloemen geven vreugde.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *