Worden mijn nieuwe vijgen nog rijp?

Worden de nieuwe vijgen nog rijp in oktober?

 

Een vijgenboompje (Ficus carica) is erg geschikt voor in de kleine tuin.

Door de wortelgroei te beperken (bijvoorbeeld door te planten in een pot, of door hard materiaal rondom de wortels te plaatsen), zal de vijg relatief klein blijven en de opbrengst veel groter zijn.

 

Voor optimale opbrengst, plaats je een vijg op een zonnige en warme plek, bijvoorbeeld tegen een muur gericht op het zuiden.

 

Afhankelijk van de soort, zal het in de meeste jaren goed lukken om één oogst rijpe vijgen te krijgen.

 

In warme jaren is de kans op een tweede oogst vijgen erg groot!

 

Als er nu dus nog grotere vijgen in zitten, of vijgen die al beginnen te veranderen van kleur, dan zal het vast nog lukken om voor de tweede keer vijgen te oogsten.

 

Zodra de temperaturen echt omlaag gaan, kan je niet rijpe vijgen beter verwijderen. Dit zorgt ervoor dat de vijg niet onnodig energie steekt in de groei van vijgen, die toch niet meer rijp kunnen worden.

 

 

2 gedachten over “Worden mijn nieuwe vijgen nog rijp?

 • 7 november 2022 om 21:32
  Permalink

  Van onze vijgenboom willen we een ronde bol op een stam maken. Nu zijn er allemaal kleine vijgen die niet meer rijp worden, moeten we deze allemaal verwijderen ? En in een bol snoeien voor de winter, zodat we in augustus grote en rijpe vruchten kunnen plukken.
  In afwachting van uw reactie hoe te handelen.
  Met vriendelijk groet familie Boogaard.

  Beantwoorden
  • 8 november 2022 om 14:56
   Permalink

   Grotere vijgen worden nu niet meer rijp en kunnen verwijderd worden. Als er hele kleine vijgjes in zitten, kort op de takken, verwijder deze dan niet, want dit zijn de eerste vijgen van volgend jaar. Het snoeien van een vijgenboom kan als de vijg in rust is, zie ook ons blog over het snoeien van een vijgenboom. Een bolvorm kan lastig zijn, omdat vijgen best lange uitlopers maken.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *