Worden mijn nieuwe vijgen nog rijp?

Worden de nieuwe vijgen nog rijp in oktober?

 

Een vijgenboompje (Ficus carica) is erg geschikt voor in de kleine tuin.

Door de wortelgroei te beperken (bijvoorbeeld door te planten in een pot, of door hard materiaal rondom de wortels te plaatsen), zal de vijg relatief klein blijven en de opbrengst veel groter zijn.

 

Voor optimale opbrengst, plaats je een vijg op een zonnige en warme plek, bijvoorbeeld tegen een muur gericht op het zuiden.

 

Afhankelijk van de soort, zal het in de meeste jaren goed lukken om één oogst rijpe vijgen te krijgen.

 

In warme jaren is de kans op een tweede oogst vijgen erg groot!

 

Als er nu dus nog grotere vijgen in zitten, of vijgen die al beginnen te veranderen van kleur, dan zal het vast nog lukken om voor de tweede keer vijgen te oogsten.

 

Zodra de temperaturen echt omlaag gaan, kan je niet rijpe vijgen beter verwijderen. Dit zorgt ervoor dat de vijg niet onnodig energie steekt in de groei van vijgen, die toch niet meer rijp kunnen worden.

 

 

2 reacties op “Worden mijn nieuwe vijgen nog rijp?

  1. Van onze vijgenboom willen we een ronde bol op een stam maken. Nu zijn er allemaal kleine vijgen die niet meer rijp worden, moeten we deze allemaal verwijderen ? En in een bol snoeien voor de winter, zodat we in augustus grote en rijpe vruchten kunnen plukken.
    In afwachting van uw reactie hoe te handelen.
    Met vriendelijk groet familie Boogaard.

    1. Grotere vijgen worden nu niet meer rijp en kunnen verwijderd worden. Als er hele kleine vijgjes in zitten, kort op de takken, verwijder deze dan niet, want dit zijn de eerste vijgen van volgend jaar. Het snoeien van een vijgenboom kan als de vijg in rust is, zie ook ons blog over het snoeien van een vijgenboom. Een bolvorm kan lastig zijn, omdat vijgen best lange uitlopers maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Groenblijvende vaste planten - Beste bodembedekkers voor elke situatie

Welke vaste planten blijven groen in de winter?

De meeste vaste planten sterven bovengronds af in de winter, waardoor je kale borders krijgt. Toch zijn er zeker ook groenblijvende vaste planten! Bekijk ons overzicht.

Lees verder
Hoe krijg je structuur en vorm in een moestuin of pluktuin en voorkom je een kale of lege tuin in de winter?

Hoe krijg je structuur in de moestuin of pluktuin en voorkom je een kale tuin in de winter?

Na de oogst en in de winter ziet een moestuin of pluktuin er vaak kaal en leeg uit. Hoe voorkom je dit? Hoe creëer je structuur in de moestuin, kruidentuin of pluktuin?

Lees verder

Sneeuwklokjes (bijna) uitgebloeid? Tijd om meer te maken!

Sneeuwklokjes kan je heel makkelijk vermeerderen.

Lees verder