Is een witte berk geschikt voor een kleine tuin?

Is een witte berk geschikt voor een kleine tuin?

Berken zijn prachtige bomen, met opvallende witte stam, een mooie gele herfstkleur, gele katjes en frisgroen blad in het voorjaar. Berken groeien vrij snel en kunnen ook erg groot en vooral hoog worden. Denk maar eens aan de ruwe berk (Betula pendula), die je vaak ziet in statige tuinen en berkenbosjes. Niet ideaal dus, als je geen grote tuin hebt…

Betula utilis

Gelukkig worden niet alle berken zo hoog. Betula utilis, ofwel de witte berk (ook wel Himalayaberk), wordt veel minder groot. Bijkomend voordeel van deze berk is dat deze ook nog eens de meest witte stam heeft. De naam witte berk is dus niet voor niets!

De witte berken die het meest worden aangeplant zijn de cultivars Betula utilis Jacquemontii en Betula utilis Doorenbos (soms ook geschreven als Doornbos). Toch kunnen ook deze berken nog wat groot worden voor een kleine tuin.

Meerstammige witte berk of himalayaberk: ook voor kleine tuinen

Kies voor meerstammig

Wil je een witte berk in een kleine tuin? Kies dan voor een meerstammige witte berk of meerstammige himalaya berk. Niet alleen is een meerstammige boom heel mooi en tegenwoordig erg populair, maar deze groeivorm zorgt er ook voor dat de boom veel minder snel groeit. De boom zal ook een stuk kleiner blijven: pefect voor de kleinere tuin!

Snoeien

Wordt de berk toch nog te groot voor jouw tuin? Dan kan je natuurlijk ook nog snoeien. Let wel op, want een berk kan je niet altijd snoeien. Snoei je liever niet in de winter en het vroege voorjaar. Hierdoor kan de berk gaan bloeden, door de sterke sapstroom. Dit kan de boom verzwakken.

Een berk in een kleine tuin? Kies voor een meerstammige witte berk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Privacy met leibomen in je tuin

Leibomen voor meer privacy in je tuin

Wil je zoveel mogelijk groen in je tuin, terwijl de ruimte beperkt is? Denk dan aan leibomen! Een leiboom neemt weinig ruimte in, maar heeft veel voordelen: Een leiboom geeft beschutting, schaduw, een mooi uitzicht en bovenal: meer privacy in je tuin!

Lees verder

Groene stadstuin zonder einde van Marianne (75m²)

Een tuin in Rotterdam van 75m² die oneindig groot lijkt! Hoe dat kan? Er is (bijna) geen afscheiding naar de buren…

Lees verder
Geslaagd Tuinontwerp (gerealiseerd)

Expert Tuinontwerp Tips: Een passend ontwerp en beplanting voor jouw tuin en stijl!

Wie beter dan een tuinontwerper om tips te geven voor het ontwerp van een kleine tuin? In deze rubriek laten we bekende en succesvolle tuinontwerpers aan het woord. Zij geven expert tips voor een goed ontwerp en een fijne tuin.

Lees verder