Welke Viburnum is groenblijvend?

Viburnum (in het Nederlands sneeuwbal genoemd) is een geslacht met veel verschillende planten. Het zijn sterke planten met een prachtige en kenmerkende bloei. Veel soorten krijgen opvallende bessen. Sommige Viburnums geuren, er zijn winterbloeiers en zomerbloeiers, de bladvorm en structuur verschilt eveneens en ook de hoogte varieert sterk per soort.

Veel Viburnums zijn bladverliezend. Maar een aantal Viburnum soorten is wintergroen.

Juist deze Tuinvraag wordt ons veel gesteld:

Is Viburnum wintergroen? Zo ja, welke?

De groenblijvende sneeuwbal: Viburnum tinus

Een van onze favoriete wintergroene planten is de lauriersneeuwal of groenblijvende sneeuwbal. Viburnum tinus heeft mooi stevig en glanzend donkergroen blad en bloeit heel erg lang: soms al vanaf september tot maart-april. Viburnum tinus bloeit rijk met kleine witte of rozewitte bloemetjes, uit roze, bruine of donkerrode knoppen. De bloemen geuren heerlijk. Na de bloei ontstaan de donkerblauwe tot zwartblauwe bessen.

Hoewel dit eigenlijk een plant van mediterraanse komaf is, groeit Viburnum tinus inmiddels ook prima in ons klimaat. Het is een redelijk snelle groeier en wordt uiteindelijk zo’n 2-3 meter hoog. Je zou er ook een kleine wintergroene boom van kunnen maken. Ook een hele mooie haagplant.

Er zijn heel wat verschillende kweekvarianten verkrijgbaar. Deze onderscheiden zich bijvoorbeeld in winterhardheid, hoogte, maar vooral in bloemkleur en kleur van de knoppen. Denk aan Viburnum tinus Eve Price, Gwenllian, Lisarose, Spirit, Pink Prelude, Lucidum, Campactum, Grandiflorum, Purpureum en Variegatum.

Viburnum tinus is groenblijvend en bloeit heel lang!

Groenblijvende Viburnum davidii

Deze wintergroene sneeuwbal groeit vrij laag en dichtvertakt. Het blad is stevig, generfd, donkergroen en langwerpig. In juni bloeit Viburnum davidii met kleine witte schermbloemen. Na de bloei gevolgd door opvallende metaalblauwe bessen (mits een mannelijk exemplaar in de buurt). Groeit van nature bolvormig en wordt meestal niet veel hoger dan 100-120cm.

Welke Viburnum blijft groen? Viburnum davidii is groenblijvend.

Wintergroene Viburnum rhytidophyllum

Hoewel Viburnum rhytidophyllum groenblijvend is, is deze soort minder geschikt voor de kleine tuin. Groeit redelijk snel en kan zo’n 4-6 meter hoog worden. Deze bladhoudende sneeuwbal bloeit rond mei-juni, met creme-witte schermbloemen. Helderrode vruchten verschijnen na de bloei, die langzaam zwart kleuren. Het ovale sterk gerimpelde blad is viltig aan de onderkant en kan sterharen afgeven die ogen en luchtwegen kunnen irriteren.

Wintergroene Viburnum rhytidophyllum

Viburnum burkwoodii

Burkwoodii is een (half)groenblijvende sneeuwbal met witroze bloemen in ronde bloemtrossen, die voortkomen uit roze bloemknoppen. Bloeit in april-mei en de bloemen geuren sterk, maar aangenaam. Na de bloei ontstaan langwerpige bessen die eerst rood kleuren, later zwart. Het kleine blad is eivormig en veranderen wat van kleur tijdens het jaar. In het voorjaar is het blad bronskleurig, in de zomer donkergroen en in het najaar kan het blad oranje verkleuren. Viburnum burkwoodii is semi-wintergroen. Dat wil zeggen dat er bij strenge vorst wel bladverlies kan optreden. De laatste jaren blijft het blad echter goed aan de plant. Deze sneeuwbal wordt zo’n 2-3 meter hoog. Viburnum burkwoodii ‘Anne Russel’, ‘Mohawk’, ‘Chenault’ en ‘Conoy’ zijn bekende kweekvarianten.

Semi of halfwintergroene Viburnum burkwoodii (hier Anne Russel)

Nog meer wintergroene Viburnum soorten

Hoewel minder bekend, zijn er zeker meer Viburnum soorten en kweekvarianten die hun blad behouden. Helaas zijn niet alle soorten even geschikt voor een kleine tuin, want ze kunnen soms erg breed en groot worden. Minder bekende soorten zijn:

  • Viburnum ‘Pragense’
  • Viburnum utile
  • Viburnum henryi
  • Viburnum Rhytidophylloides

Ben jij ook op zoek naar een Viburnum die groen blijft in de winter?

2 reacties op “Welke Viburnum is groenblijvend?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Grind of split: wat is het verschil tussen deze soorten halfverharding?

Wat is het verschil tussen grind en split?

Grind en split worden vaak in één adem genoemd. Toch is er wel degelijk verschil tussen grind en split. In dit Tuinvragen blog leggen we je het verschil nog even uit en benoemen gelijk de voordelen en nadelen.

Lees verder
Zo krijg je een

Zo krijg je een balkon vol bloemen en blije beestjes

Hoe maak je van jouw balkon een groen paradijsje? Suzanne en Friederike van @spreadyourbalconylove geven graag tips en inspiratie om je balkon te vergroenen.

Lees verder
Alles over lavendel soorten en verzorging (Lavandula)

Lavendel soorten en verzorging

Wat zijn de beste soorten lavendel? Hoe verzorg je lavendel? Lees alles over de vele lavendel soorten en de verzorging.

Lees verder