Welke Viburnum is groenblijvend?

Viburnum (in het Nederlands sneeuwbal genoemd) is een geslacht met veel verschillende planten. Het zijn sterke planten met een prachtige en kenmerkende bloei. Veel soorten krijgen opvallende bessen. Sommige Viburnums geuren, er zijn winterbloeiers en zomerbloeiers, de bladvorm en structuur verschilt eveneens en ook de hoogte varieert sterk per soort.

Veel Viburnums zijn bladverliezend. Maar een aantal Viburnum soorten is wintergroen.

Juist deze Tuinvraag wordt ons veel gesteld:

Is Viburnum wintergroen? Zo ja, welke?

De groenblijvende sneeuwbal: Viburnum tinus

Een van onze favoriete wintergroene planten is de lauriersneeuwal of groenblijvende sneeuwbal. Viburnum tinus heeft mooi stevig en glanzend donkergroen blad en bloeit heel erg lang: soms al vanaf september tot maart-april. Viburnum tinus bloeit rijk met kleine witte of rozewitte bloemetjes, uit roze, bruine of donkerrode knoppen. De bloemen geuren heerlijk. Na de bloei ontstaan de donkerblauwe tot zwartblauwe bessen.

Hoewel dit eigenlijk een plant van mediterraanse komaf is, groeit Viburnum tinus inmiddels ook prima in ons klimaat. Het is een redelijk snelle groeier en wordt uiteindelijk zo’n 2-3 meter hoog. Je zou er ook een kleine wintergroene boom van kunnen maken. Ook een hele mooie haagplant.

Er zijn heel wat verschillende kweekvarianten verkrijgbaar. Deze onderscheiden zich bijvoorbeeld in winterhardheid, hoogte, maar vooral in bloemkleur en kleur van de knoppen. Denk aan Viburnum tinus Eve Price, Gwenllian, Lisarose, Spirit, Pink Prelude, Lucidum, Campactum, Grandiflorum, Purpureum en Variegatum.

Viburnum tinus is groenblijvend en bloeit heel lang!

Groenblijvende Viburnum davidii

Deze wintergroene sneeuwbal groeit vrij laag en dichtvertakt. Het blad is stevig, generfd, donkergroen en langwerpig. In juni bloeit Viburnum davidii met kleine witte schermbloemen. Na de bloei gevolgd door opvallende metaalblauwe bessen (mits een mannelijk exemplaar in de buurt). Groeit van nature bolvormig en wordt meestal niet veel hoger dan 100-120cm.

Welke Viburnum blijft groen? Viburnum davidii is groenblijvend.

Wintergroene Viburnum rhytidophyllum

Hoewel Viburnum rhytidophyllum groenblijvend is, is deze soort minder geschikt voor de kleine tuin. Groeit redelijk snel en kan zo’n 4-6 meter hoog worden. Deze bladhoudende sneeuwbal bloeit rond mei-juni, met creme-witte schermbloemen. Helderrode vruchten verschijnen na de bloei, die langzaam zwart kleuren. Het ovale sterk gerimpelde blad is viltig aan de onderkant en kan sterharen afgeven die ogen en luchtwegen kunnen irriteren.

Wintergroene Viburnum rhytidophyllum

Viburnum burkwoodii

Burkwoodii is een (half)groenblijvende sneeuwbal met witroze bloemen in ronde bloemtrossen, die voortkomen uit roze bloemknoppen. Bloeit in april-mei en de bloemen geuren sterk, maar aangenaam. Na de bloei ontstaan langwerpige bessen die eerst rood kleuren, later zwart. Het kleine blad is eivormig en veranderen wat van kleur tijdens het jaar. In het voorjaar is het blad bronskleurig, in de zomer donkergroen en in het najaar kan het blad oranje verkleuren. Viburnum burkwoodii is semi-wintergroen. Dat wil zeggen dat er bij strenge vorst wel bladverlies kan optreden. De laatste jaren blijft het blad echter goed aan de plant. Deze sneeuwbal wordt zo’n 2-3 meter hoog. Viburnum burkwoodii ‘Anne Russel’, ‘Mohawk’, ‘Chenault’ en ‘Conoy’ zijn bekende kweekvarianten.

Semi of halfwintergroene Viburnum burkwoodii (hier Anne Russel)

Nog meer wintergroene Viburnum soorten

Hoewel minder bekend, zijn er zeker meer Viburnum soorten en kweekvarianten die hun blad behouden. Helaas zijn niet alle soorten even geschikt voor een kleine tuin, want ze kunnen soms erg breed en groot worden. Minder bekende soorten zijn:

  • Viburnum ‘Pragense’
  • Viburnum utile
  • Viburnum henryi
  • Viburnum Rhytidophylloides

Ben jij ook op zoek naar een Viburnum die groen blijft in de winter?

2 reacties op “Welke Viburnum is groenblijvend?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Maak je eigen plantlabels: Leuk en makkelijk!

Kan jij al die Latijnse plantnamen ook maar moeilijk onthouden? Of zaai en stek je veel planten en vind je het lastig om je later te herinneren welke planten je precies gezaaid of gestekt had? Maak zelf je eigen plantlabels!

Lees verder
Vergroen je schutting

Vergroen je schutting

Voor de natuur is een heg beter dan een schutting, zelfs als die schutting begroeid is met planten. Maar… in een kleine tuin is daar niet altijd ruimte voor. Plaats planten voor je schutting, of laat er planten tegenaan groeien en vergroen je schutting.

Lees verder

Zo verbind je jouw keuken met je tuin of terras

Droom jij ook van een mooie woonkeuken, die aansluit op je tuin? Vaak worden ruimtes in huis ingericht zonder rekening te houden met de naastgelegen buitenruimte. Maar door juist een verbinding te maken tussen binnen en buiten, ontstaat een stijlvol geheel. Met deze tips laat je jouw woonkeuken mooi overgaan in je tuin.

Lees verder