Welke siergrassen zaaien zich snel uit?

Siergras dat snel uitzaait - hangende zegge (Carex pendula)

Gratis planten: wie wil dat nu niet? Heerlijk toch, als planten zichzelf vermeerderen, zonder dat je hiervoor moeite hoeft te doen? Nou, in een kleinere tuin kan dat toch best een vervelend probleem zijn! Voor je het weet gaat het uitzaaien ten koste van jouw favoriete planten… Handig dus om vooraf te weten welke siergrassen uitzaaien.

Hieronder een overzicht van siergrassen die zich makkelijk uitzaaien. Dit geldt over het algemeen echter als de omstandigheden juist zijn. Dat wil zeggen: het kan dus best zijn dat deze grassen zich in jouw tuin en op jouw grond anders gedragen.

Bekende siergrassen die zich uitzaaien:

  • Briza maxima (groot trilgras)
  • Carex comans ‘Bronze Form’ (smalbladige zegge)
  • Carex pendula (hangende zegge)
  • Leymus arenarius (zandhaver)
  • Luzula nivea (veldbies)
  • Melica cilliata (wimperparelgras)
  • Melica uniflora (eenbloemig parelgras)
  • Molinia caerulea arundinacea ‘Transparent’ (pijpestrootje)
  • Stipa tennuissima (vedergras)

Siergras in toom houden

Het uitzaaien van siergras is een manier om te overleven, omdat veel van deze siergrassen relatief kort levende planten zijn. Zo blijven ze dus in de tuin, ondanks dat de moederplant er niet meer is. Toch kan het uitzaaien onder bepaalde omstandigheden erg snel (te snel) gaan. Je kunt dan ook de bloei afsnoeien. Zo voorkom je dat de zaden zich verspreiden en ontkiemen. Je mist dan natuurlijk wel de vaak mooie bloei.

Heb jij (of wil jij) ook (geen) siergrassen in de tuin die zich uitzaaien? We zijn benieuwd: laat het hieronder weten. Staat jouw siergras nog niet op de lijst, maar zaait deze zich rijkelijk uit? Geef het door, dan breiden we de lijst graag verder uit.

Stel ook jouw Tuinvraag!

In onze Tuinvragen rubriek geven we antwoord op al jouw vragen over de tuin, planten en tuinieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

kersenbloesem

Bloeiend in het leven: de kersenbloesem

Het frisse uiterlijk van de kersenbloesem zorgt ervoor dat jouw tuin net iets meer leeft. Wist je ook dat deze bloemsoort ook een speciale betekenis heeft in andere landen in de wereld?

Lees verder
Kleurrijke stadstuin van Jilca in Hulst (60m2)

Kleurrijke stadstuin van Jilca (60m²)

Binnen de stadswallen van Hulst vind je deze kleurrijke tuin. Doordat wit is gebruikt als basis, vallen alle pasteltinten extra goed op! De klimplanten nemen weinig ruimte in, maar zullen de tuin met de jaren steeds verder vergroenen.

Lees verder
Welke planten snoeien in februari? En welke juist niet?

Wat kan je al snoeien in februari?

Welke planten moet je snoeien in februari? Welke planten kan je nu snoeien? En welke planten moet je juist niet in februari snoeien?

Lees verder