Welke siergrassen zaaien zich snel uit?

Siergras dat snel uitzaait - hangende zegge (Carex pendula)

Gratis planten: wie wil dat nu niet? Heerlijk toch, als planten zichzelf vermeerderen, zonder dat je hiervoor moeite hoeft te doen? Nou, in een kleinere tuin kan dat toch best een vervelend probleem zijn! Voor je het weet gaat het uitzaaien ten koste van jouw favoriete planten… Handig dus om vooraf te weten welke siergrassen uitzaaien.

Hieronder een overzicht van siergrassen die zich makkelijk uitzaaien. Dit geldt over het algemeen echter als de omstandigheden juist zijn. Dat wil zeggen: het kan dus best zijn dat deze grassen zich in jouw tuin en op jouw grond anders gedragen.

Bekende siergrassen die zich uitzaaien:

  • Briza maxima (groot trilgras)
  • Carex comans ‘Bronze Form’ (smalbladige zegge)
  • Carex pendula (hangende zegge)
  • Leymus arenarius (zandhaver)
  • Luzula nivea (veldbies)
  • Melica cilliata (wimperparelgras)
  • Melica uniflora (eenbloemig parelgras)
  • Molinia caerulea arundinacea ‘Transparent’ (pijpestrootje)
  • Stipa tennuissima (vedergras)

Siergras in toom houden

Het uitzaaien van siergras is een manier om te overleven, omdat veel van deze siergrassen relatief kort levende planten zijn. Zo blijven ze dus in de tuin, ondanks dat de moederplant er niet meer is. Toch kan het uitzaaien onder bepaalde omstandigheden erg snel (te snel) gaan. Je kunt dan ook de bloei afsnoeien. Zo voorkom je dat de zaden zich verspreiden en ontkiemen. Je mist dan natuurlijk wel de vaak mooie bloei.

Heb jij (of wil jij) ook (geen) siergrassen in de tuin die zich uitzaaien? We zijn benieuwd: laat het hieronder weten. Staat jouw siergras nog niet op de lijst, maar zaait deze zich rijkelijk uit? Geef het door, dan breiden we de lijst graag verder uit.

Stel ook jouw Tuinvraag!

In onze Tuinvragen rubriek geven we antwoord op al jouw vragen over de tuin, planten en tuinieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Patiotuin inspiratie

11x Patiotuin inspiratie en Tips voor je patio

Ook al heb je nog zo weinig ruimte in je tuin en alleen maar verharding, zelfs dan is het mogelijk om er een leuke en groene tuin van te maken: Maak een mooie patiotuin!

Lees verder
Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin in de zon en welke planten voor een geveltuin in de schaduw?

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin?

Wat zijn geschikte planten voor een geveltuin? Welke geveltuin planten zijn geschikt voor volle zon? En welke voor in de schaduw?

Lees verder
Blauwe metselbij

Help de Blauwe Metselbij – Tips van de bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers voor veel planten en gewassen. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting, geven we tips voor het bijvriendelijk maken van een kleine tuin of balkon.

Lees verder