Welke perzik rassen hebben geen last van krulziekte?

Welke perzik rassen hebben geen last van krulziekte? Krulziekte resistente perzik?

Perziken (Prunus persica) hebben sierlijke lancetvormige bladeren. De bloesem komt al vroeg in het jaar (meestal rond april). Hoewel de perikbomen zelf goed winterhard zijn, kan de bloesem wel schade oplopen door vorst. Dit heeft dan uiteraard ook gevolgen voor de oogst.

Hoewel je prima perziken kunt kweken in ons klimaat, is er wel een grote uitdaging. Perziken hebben namelijk vaak last van krulziekte.

Dit is een aantasting waarbij het blad gaat verkleuren en misvormd raakt. Het blad rolt op, droogt uit en kan afvallen. Hoewel de perzik hier later in het seizoen overheen kan groeien, verzwakt het de boom aanzienlijk. Ook de jonge vruchten kunnen aangetast worden.

Krulziekte kan op langere termijn erg schadelijk worden voor de boom. Zonder bestrijding blijft de schimmel ook de opvolgende jaren aanwezig. Een (chemische) bestrijding is niet wenselijk en biedt vaak ook helemaal geen effectieve oplossing.

Perzik rassen die (deels) resistent zijn tegen krulziekte

Veel (hobby)telers behandelen hun perziken preventief tegen krulziekte.

Toch zijn er ook rassen verkrijgbaar die (beter) resistent zijn. Dit zijn perzik soorten die weinig tot (bijna) niet vatbaar zijn voor krulziekte, of soorten die er makkelijk overheen groeien, zonder hiervan veel hinder te ondervinden.

 • Amsden
 • Avalon Pride
 • Benedicte
 • Fertile de Septembre
 • Poysdorfer Weinberg
 • Redhaven
 • Revita
 • Roter Weinbergpfirsch

* Helaas hebben wij deze soorten niet allemaal zelf kunnen testen, wegens gebrek aan ruimte. Toch worden deze perzik rassen het vaakst aangewezen als minder vatbaar voor krulziekte. Vooralsnog lijkt het er op dat Avalon Pride, Benedicte en Revita het beste resistent zijn.

Revita is krulziekte resistent - Perzik zonder krulziekte

Wat zijn jouw ervaringen met krulziekte bij perziken?

(welke soort heb je en hoeveel last ondervindt je?)

9 reacties op “Welke perzik rassen hebben geen last van krulziekte?

 1. Heb een Avalon Pride van een jaar of 5: een ramp! Heb jaar later een Amsden gekocht: vorig jaar een beetje last, dit jaar heel veel last.

  1. We horen inmiddels vaker berichten dat de perzik rassen Avalon Pride en Amsden toch (veel) last krijgen van krulziekte. Met Revita hebben wij weinig tot geen last van krulziekte.

 2. Ik heb vorig jaar een “Avalon Pride” geplant omwille van zijn resistentie tegen krulziekte. Resultaat: rampzalig. Ik wil met genoegen enkele foto’s doorsturen als u me zegt hoe dat moet.

  Mvg,

  Michel

  1. We zien helaas vaker dat krulziekte resistente soorten er wel last van krijgen, sommige zelfs meer dan je zou verwachten of hopen. Vooral dit jaar zien we dit veel, mogelijk door het koude en natte voorjaar. Ook onze eigen Revita heeft er last van. Toch heeft dit bij de meeste van deze soorten weinig tot geen (of in elk geval minder) invloed op de groei van de boom, het blad en de vruchtvorming.

   Is je Avolon Pride helemaal kaal geworden? Zijn er geen vruchten gevormd door krulziekte?
   We zijn benieuwd naar je ervaringen.

  2. Idem dito hier. Ook expres een Avalon Pride gekocht vanwege de zgn resistentie maar er zit niet 1 groen blaadje aan. Alleen maar krulschimmelziekte.

    1. Wat vervelend! Resistentie betekent helaas niet dat ze in alle gevallen volledig ongevoelig zijn. Vaak kunnen ze er beter van herstellen, of desondanks verder groeien (en vruchten rijpen). Revita is een soort die hier bijna helemaal geen krulziekte kreeg (slechts enkele blaadjes).

   1. Heb rote weinberger in tuin. Boom ongeveer 7 jaar oud. Is niet resistent tegen krulziekte. Als je niet spuit je krijg geen of maar een paar perziken.
    Totaal ik heb nog 4 andere soorten perziken in tuin allemaal niet resident tegen krulziekte. Alle ander 55 fruitbomen ik spuit helemaal niet.
    Als je perziken wil je moet spuiten.

    1. Bedankt voor het delen van je ervaringen met perzik bomen. Krulziekte resistent betekent helaas niet dat de perzikboom dit niet kan krijgen, maar ze kunnen er beter tegen en hebben hiervan doorgaans minder schade. Toch kan dit in sommige jaren helaas wel erger zijn. Overigens zijn wij geen fan van spuiten. Wij hebben onze bloedperzik en Prunus persica Revita nooit bespoten en wel heerlijke perziken geoogst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Patiotuin inspiratie

11x Patiotuin inspiratie en Tips voor je patio

Ook al heb je nog zo weinig ruimte in je tuin en alleen maar verharding, zelfs dan is het mogelijk om er een leuke en groene tuin van te maken: Maak een mooie patiotuin!

Lees verder
Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin in de zon en welke planten voor een geveltuin in de schaduw?

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin?

Wat zijn geschikte planten voor een geveltuin? Welke geveltuin planten zijn geschikt voor volle zon? En welke voor in de schaduw?

Lees verder
Blauwe metselbij

Help de Blauwe Metselbij – Tips van de bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers voor veel planten en gewassen. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting, geven we tips voor het bijvriendelijk maken van een kleine tuin of balkon.

Lees verder