Welke perzik rassen hebben geen last van krulziekte?

Welke perzik rassen hebben geen last van krulziekte? Krulziekte resistente perzik?

Perziken (Prunus persica) hebben sierlijke lancetvormige bladeren. De bloesem komt al vroeg in het jaar (meestal rond april). Hoewel de perikbomen zelf goed winterhard zijn, kan de bloesem wel schade oplopen door vorst. Dit heeft dan uiteraard ook gevolgen voor de oogst.

Hoewel je prima perziken kunt kweken in ons klimaat, is er wel een grote uitdaging. Perziken hebben namelijk vaak last van krulziekte.

Dit is een aantasting waarbij het blad gaat verkleuren en misvormd raakt. Het blad rolt op, droogt uit en kan afvallen. Hoewel de perzik hier later in het seizoen overheen kan groeien, verzwakt het de boom aanzienlijk. Ook de jonge vruchten kunnen aangetast worden.

Krulziekte kan op langere termijn erg schadelijk worden voor de boom. Zonder bestrijding blijft de schimmel ook de opvolgende jaren aanwezig. Een (chemische) bestrijding is niet wenselijk en biedt vaak ook helemaal geen effectieve oplossing.

Perzik rassen die (deels) resistent zijn tegen krulziekte

Veel (hobby)telers behandelen hun perziken preventief tegen krulziekte.

Toch zijn er ook rassen verkrijgbaar die (beter) resistent zijn. Dit zijn perzik soorten die weinig tot (bijna) niet vatbaar zijn voor krulziekte, of soorten die er makkelijk overheen groeien, zonder hiervan veel hinder te ondervinden.

 • Amsden
 • Avalon Pride
 • Benedicte
 • Fertile de Septembre
 • Poysdorfer Weinberg
 • Redhaven
 • Revita
 • Roter Weinbergpfirsch

* Helaas hebben wij deze soorten niet allemaal zelf kunnen testen, wegens gebrek aan ruimte. Toch worden deze perzik rassen het vaakst aangewezen als minder vatbaar voor krulziekte. Vooralsnog lijkt het er op dat Avalon Pride, Benedicte en Revita het beste resistent zijn.

Revita is krulziekte resistent - Perzik zonder krulziekte

Wat zijn jouw ervaringen met krulziekte bij perziken?

(welke soort heb je en hoeveel last ondervindt je?)

2 gedachten over “Welke perzik rassen hebben geen last van krulziekte?

 • 8 juni 2021 om 21:43
  Permalink

  Ik heb vorig jaar een “Avalon Pride” geplant omwille van zijn resistentie tegen krulziekte. Resultaat: rampzalig. Ik wil met genoegen enkele foto’s doorsturen als u me zegt hoe dat moet.

  Mvg,

  Michel

  Beantwoorden
  • 8 juni 2021 om 22:34
   Permalink

   We zien helaas vaker dat krulziekte resistente soorten er wel last van krijgen, sommige zelfs meer dan je zou verwachten of hopen. Vooral dit jaar zien we dit veel, mogelijk door het koude en natte voorjaar. Ook onze eigen Revita heeft er last van. Toch heeft dit bij de meeste van deze soorten weinig tot geen (of in elk geval minder) invloed op de groei van de boom, het blad en de vruchtvorming.

   Is je Avolon Pride helemaal kaal geworden? Zijn er geen vruchten gevormd door krulziekte?
   We zijn benieuwd naar je ervaringen.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *