Welke liguster is het meest geschikt als Buxus vervanger?

Welke haag plant groeit snel?

 

Liguster in een mooie haagplant die vroeger overal te zien was.

Wellicht om diezelfde reden is deze haagplant inmiddels minder populair.

 

Eigenlijk best gek, want het is een mooie haagplant met klein blad, dichtvertakt en een frisgroene uitstraling. Vogels zijn er gek op (zowel vanwege de beschutting, als de besjes).

Liguster groeit vrij snel. En niet onbelangrijk: Een ligusterhaag is heel makkelijk in elke gewenste vorm te snoeien. Het is dus een ideale plant om Buxus mee te vervangen.

Toch heeft liguster ook een nadeel, want deze haagplant is semi-wintergroen. In koude winters, of op een plek in de koude wind, kan de plant een deel van het blad verliezen.

 

Er zijn verschillende soorten liguster die geschikt zijn als haagplant.

 

Welke Liguster is het meest geschikt als Buxus vervanger?

 

Ligustrum vulgare (wilde liguster)

Dit is de wilde variant van de liguster. Erg geschikt als je een wat minder strakke haag wilt. Door iets minder vaak te snoeien, krijg je een natuurlijkere haag met witte bloemetjes in de zomer en vervolgens zwarte besjes. De vulgare wordt zo’n 3 meter hoog. Als het kouder wordt, laat deze liguster een deel van het blad vallen.

 

 

Ligustrum ovalifolium (Japanse of haagliguster)

De ovalifolium wordt het meest aangeplant als haag en wordt zo’n 3-4 meter hoog. Van deze variant wordt vaak gezegd dat deze goed tegen luchtvervuiling kan, waardoor de ovalifolium erg geschikt is voor de stad. In strenge winters, laat deze soort wel een deel van het blad vallen. De haag wordt hierdoor wat transparanter, maar wel minder transparant dan de vulgare.

 

 

Ligustrum vulgare Atrovirens (wintergroene liguster)

De bladeren van deze kweekvariant zijn iets smaller dan die van de ovalifolium en blijven ook in koudere winters langer aan de plant zitten. Het blad is donkerder van kleur. Alleen in de strengste winters zal ook deze liguster een deel van het blad verliezen. Meestal wordt de Altrovirens zo’n 2,5 tot 3,5 meter hoog.

 

 

Ligustrum vulgare Lodense

Deze variant is speciaal gekweekt om lage heggen mee te maken en wordt niet hoger dan ongeveer 1 tot 1,5 meter. Ook deze kweekvariant verliest in koude winters een deel van het blad.

 

 

Ben je op zoek naar meer Buxus vervangers?

Bekijk ook deze 7 andere alternatieven voor Buxus

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Waarom wordt Photinia kaal of doorzichtig? Hoe kan je dit voorkomen?

Waarom wordt mijn Photinia kaal of minder vol?

Photinia is het hele jaar mooi! Toch komt het voor dat een glansmispel minder dicht groeit dan je zou willen, of dat Photinia kaal wordt of doorzichtig op sommige plekken. Waardoor komt dit? En hoe voorkom je dat?

Lees verder
Groenblijvende vaste planten - Beste bodembedekkers voor elke situatie

Welke vaste planten blijven groen in de winter?

De meeste vaste planten sterven bovengronds af in de winter, waardoor je kale borders krijgt. Toch zijn er zeker ook groenblijvende vaste planten! Bekijk ons overzicht.

Lees verder
Hoe krijg je structuur en vorm in een moestuin of pluktuin en voorkom je een kale of lege tuin in de winter?

Hoe krijg je structuur in de moestuin of pluktuin en voorkom je een kale tuin in de winter?

Na de oogst en in de winter ziet een moestuin of pluktuin er vaak kaal en leeg uit. Hoe voorkom je dit? Hoe creëer je structuur in de moestuin, kruidentuin of pluktuin?

Lees verder