Welke laurier blijft smal?

Welke laurier blijft smal?

Laurier (of eigenlijk laurierkers) is een hele mooie wintergroene haagplant.

Laurierkers (Prunus laurocerasus) heeft groot, donkergroen en glanzend blad, met mooie donkere takken.

Als deze haagplant niet te nat staat in de winter, dan is laurierkers meestal goed winterhard.

Er is echter wel een nadeel: Laurier wordt vrij groot en breed. Je zit al snel op een doorsnee van een meter of meer. In kleine tuinen is dit niet altijd even handig.

Gelukkig is er ook een smallere variant!

Caucasica laurier

Prunus laurocerasus ‘Caucasisca’ is de naam van deze smallere variant. Het blad is wat donkerder groen en smaller. Ook is deze soort in z’n geheel smaller te houden en groeit de Caucasica iets minder snel dan bijvoorbeeld de Rotundifolia (meest aangeplante laurier).

Er zijn meer kweekvarianten van de laurierkers die smaller gehouden kunnen worden. Dit zijn bijvoorbeeld Prunus laurocerasus ‘Etna’, ‘Elly’ en ‘Genolia’. Dit zijn zogenaamde licentie soorten.

Portugese laurier

Er is ook nog de Portugese laurier (Prunus lusitanica). Dit is niet dezelfde soort als de laurierkers, maar lijkt hier wel wat op. Het blad is echter een stuk smaller en kleiner en de plant groeit van nature pyramidaal. Deze haagplant is heel goed smal te houden. Nadelen van Portugese laurier is dat ze vaak vrij prijzig zijn in de aanschaf en niet helemaal winterhard zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Privacy met leibomen in je tuin

Leibomen voor meer privacy in je tuin

Wil je zoveel mogelijk groen in je tuin, terwijl de ruimte beperkt is? Denk dan aan leibomen! Een leiboom neemt weinig ruimte in, maar heeft veel voordelen: Een leiboom geeft beschutting, schaduw, een mooi uitzicht en bovenal: meer privacy in je tuin!

Lees verder
Geslaagd Tuinontwerp (gerealiseerd)

Expert Tuinontwerp Tips: Een passend ontwerp en beplanting voor jouw tuin en stijl!

Wie beter dan een tuinontwerper om tips te geven voor het ontwerp van een kleine tuin? In deze rubriek laten we bekende en succesvolle tuinontwerpers aan het woord. Zij geven expert tips voor een goed ontwerp en een fijne tuin.

Lees verder
Hoe verberg je lelijke objecten in een kleine tuin, zoals een kliko, regenton, compostvat, airco, ladder en tuinslang?

Het grote “Hoe verberg je een Kliko, regenton, airco en andere lelijke objecten in een kleine tuin” blog

In een kleine tuin vallen kliko’s, regenton, airco unit of een warmtepomp al snel erg op en dit zijn vaak niet de mooiste elementen in je tuin… Sommige dingen zou je misschien liever willen verbergen in je tuin. Met deze tips verberg je ze!

Lees verder