Welke kornoelje heeft groene takken in de winter?

Cornus Flaviramea - Kornoelje met groene takken

Cornus (in het Nederlands kornoelje) is een geslacht van planten met zowel groenblijvende als bladverliezende struiken en kleine bomen. Een deel van de Cornus soorten heeft in de winter opvallend gekleurde takken, zoals rode en witte kornoelje. Bij deze bladverliezende soorten, geven de felgekleurde takken de hele winter veel sierwaarde. De kleur varieert van rood (wie kent niet de prachtige Cornus alba) tot oranje en oranje-geel. Het zijn dan ook prachtige en opvallende planten voor de wintertuin. Maar wist je dat er ook een kornoelje is met groene takken?

Welke Cornus heeft groene takken?

Cornus alba, met de knalrode wintertakken kent bijna iedereen. Maar een kornoelje met felgroene takken is minstens zo bijzonder! De takken van Cornus ‘Flaviramea’ hebben een geelgroene tot gifgroene kleur en springen er echt uit in de wintertuin! Flaviramea is al net zo makkelijk als alba en de twee combineren prachtig: De een versterkt de kleur van de ander. De Nederlandse naam van deze winterkornoelje is Canadese kornoelje.

Cornus sericea of Cornus stolonifera?

Is het nu sericea of stolonifera? Beide namen worden gebruikt; het is een synoniem. Om verwarring te voorkomen wordt deze naam steeds vaker weggelaten en wordt deze groene kornoelje dus simpelweg beschreven als Cornus ‘Flaviramea’.

Hoe hou je de takken mooi groen?

Ook voor Cornus ‘Flaviramea’ geldt dat je deze het beste in het vroege voorjaar hard terug kunt snoeien. Het is namelijk met name het jonge hout dat zo intens gekleurd is. Helaas gaat dit wel ten koste van de bloei, maar de meeste mensen kiezen niet voor kornoeljes met gekleurde takken voor de bloei.

Welke gekleurde kornoeljes zijn er nog meer?

Er zijn veel verschillende cultivars en enkele soorten. Zoek je toch een andere kleur, denk dan aan witte kornoelje (Cornus alba ‘Sibirica’) met intens rode takken; zwarte kornoelje (Cornus alba ‘Kesselringii’), met zwartpaarse takken; rode kornoelje (Cornus sanguinea) met zacht rode takken; Cornus sanguinea ‘Winter Beauty’ en Cornus ‘Midwinter Fire’, beide met geel-oranje takken die overgaan naar rood.

Gekleurde Cornus takken in de wintertuin

Vind jij de Cornus met groene takken ook zo mooi?

Stel ook jouw Tuinvraag!

In onze Tuinvragen rubriek geven we antwoord op al jouw vragen over de tuin, planten en tuinieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Patiotuin inspiratie

11x Patiotuin inspiratie en Tips voor je patio

Ook al heb je nog zo weinig ruimte in je tuin en alleen maar verharding, zelfs dan is het mogelijk om er een leuke en groene tuin van te maken: Maak een mooie patiotuin!

Lees verder
Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin in de zon en welke planten voor een geveltuin in de schaduw?

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin?

Wat zijn geschikte planten voor een geveltuin? Welke geveltuin planten zijn geschikt voor volle zon? En welke voor in de schaduw?

Lees verder
Blauwe metselbij

Help de Blauwe Metselbij – Tips van de bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers voor veel planten en gewassen. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting, geven we tips voor het bijvriendelijk maken van een kleine tuin of balkon.

Lees verder