Bestaan er doornloze (klim)rozen?

Rozen zonder ook maar een enkele doorn (of eigenlijk stekel) zijn er waarschijnlijk niet…

Toch zijn er zeker rozen soorten die hele kleine, weinig, of bijna geen doorns hebben. Deze rozen worden vaak aangeduid als doornloze of doornvrije rozen.

Welke klimrozen zijn (bijna) doornloos?

Goldfinch

Ramblerroos met grote trossen kleine zachtgele bloemen, die naar roomwit verkleuren. Bloeit in juni/ juli en heeft een heerlijk fruitige geur. Wordt zo’n 4 meter hoog.

Kathleen Harrop

Rijkbloeiend met grote gevulde zachtroze bloemen. Doorbloeiend van mei tot oktober. Het is een kweekvariant van de bekende doornloze roos Zephirine Drouhin. Toch wordt deze roos vaak iets minder hoog (zo’n 3 meter) en lijkt deze variant vaak iets meer zorg nodig te hebben.

Lady Banks (Banksiae lutea)

Vroegbloeier, met kleine gevulde gele bloemen. Bloeit soms al vanaf april, maar meestal in mei/ juni. Deze roos kan aardig groot worden (hoger dan 5-6 meter).

Lykkefund

Ramblerroos met halfgevulde roomwitte bloemen, met een geel hart. Bloeit met rijkgevulde bloemtrossen rond juni/ juli. Krijgt ook mooie bottels en geurt heerlijk. Wordt ongeveer 4 meter hoog.

Bleu Magenta

Paarse ramblerroos met trossen kleine gevulde bloemen. Bloeit in juni/ juli en kan tot zo’n 4 meter hoog worden.

Souvenir du Docteur Jamain

Vormt bordeauxrode, middelgrote gevulde bloemen. Bloeit in juni/ juli en herbloei volgt meestal rond september. Geurt sterk en kan zo’n 2 meter hoog worden.

Veilchenblau

Bloeit met opvallende lila-paarse bloemen, met een witte vlek rond het hart. De bloei is van juni/ juli tot augustus. Deze roos kan aardig hoog worden, maar groeit vaak niet hoger dan 4 meter.

Zephirine Drouhin

Rijkbloeiend, met grote gevulde donkerroze bloemen. Doorbloeiend van mei tot oktober. Geurt heerlijk zoet en kan zowel in de zon als schaduw. Wordt meestal tot zo’n 4 meter hoog.

Minder doorns

Naast de klimrozen met weinig tot bijna geen doorns, zijn er ook rozen met minder doorns dan veel andere soorten.

  • Climbing Schneewittchen, ook wel Iceberg (roomwit – wit)
  • Donau (lila-paars)
  • Ghislaine de Feligonde (oranje-geel tot zalmroze)
  • Golden Showers (geel naar crème)
  • Mme. Alfred Carriére (roomwit)
  • Mortimer Sackler (roze)
  • Thalia (wit)

Doorn of Stekel?

Eigenlijk heeft een roos helemaal geen doorns, maar stekels. Stekels zijn niet verbonden met het inwendige van de plant en kunnen makkelijk worden verwijderd. Toch zal iedereen die een roos beschrijft eerder doornen noemen dan stekels…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Privacy met leibomen in je tuin

Leibomen voor meer privacy in je tuin

Wil je zoveel mogelijk groen in je tuin, terwijl de ruimte beperkt is? Denk dan aan leibomen! Een leiboom neemt weinig ruimte in, maar heeft veel voordelen: Een leiboom geeft beschutting, schaduw, een mooi uitzicht en bovenal: meer privacy in je tuin!

Lees verder
Geslaagd Tuinontwerp (gerealiseerd)

Expert Tuinontwerp Tips: Een passend ontwerp en beplanting voor jouw tuin en stijl!

Wie beter dan een tuinontwerper om tips te geven voor het ontwerp van een kleine tuin? In deze rubriek laten we bekende en succesvolle tuinontwerpers aan het woord. Zij geven expert tips voor een goed ontwerp en een fijne tuin.

Lees verder
Hoe verberg je lelijke objecten in een kleine tuin, zoals een kliko, regenton, compostvat, airco, ladder en tuinslang?

Het grote “Hoe verberg je een Kliko, regenton, airco en andere lelijke objecten in een kleine tuin” blog

In een kleine tuin vallen kliko’s, regenton, airco unit of een warmtepomp al snel erg op en dit zijn vaak niet de mooiste elementen in je tuin… Sommige dingen zou je misschien liever willen verbergen in je tuin. Met deze tips verberg je ze!

Lees verder