Welke hortensia’s kunnen beter tegen de zon?

Hoewel veel hortensia’s eigenlijk best tegen de felle zon kunnen, is het logische gevolg van een zonnige standplaats toch vaak funest voor hortensia’s: droge grond!

Als je hortensia’s (Hydrangea) mooi en vitaal wilt houden in de zon, dan zullen ze heel wat water moeten krijgen en hebben ze het liefst een humusrijke bodem die niet snel uitdroogt.

Toch mogen de bloemblaadjes juist niet nat worden in de zon, want die verschrompelen bijna waar je bij staat…

Om bovenstaande redenen wordt meestal dan ook kortweg gezegd dat je hortensia’s beter niet op een te zonnige standplaats kunt planten.

Er zijn echter ook hortensia soorten die beter tegen de zon kunnen.

Welke hortensia’s kunnen beter tegen de zon?

Boerenhortensia’s (Hydrangea macrophylla)

De soorten met donkere bloemkleuren kunnen vaak iets beter tegen meer zon. Veel felle middagzon is echter niet aan te raden. Witte bloemen drogen vaak het snelst uit.

Boomhortensia (Hydrangea arborescens)

Dit zijn bijvoorbeeld de Annabelle varianten. Deze kunnen al eens stuk beter tegen een zonnige standplaats. Toch blijft het wel belangrijk dat de grond niet teveel uitdroogt. De Strong Annabelle is nog weer wat sterker (en buigt ook bijna niet door, als er toch sprake is van veel regenval).

Pluimhortensia (Hydrangea paniculata)

De beste hortensia voor op een zonnige plek, blijft toch de pluimhortensia. Deze zijn minder gevoelig voor uitdroging en de bloemen verdrogen minder snel. Er zijn inmiddels vele kweekvarianten op de markt. De hoofdkleur is meestal wit, wit-roze, of wit-groen.

Meer weten over hortensia’s? Bekijk ons hortensia-blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Welke planten snoeien in februari? En welke juist niet?

Wat kan je al snoeien in februari?

Welke planten moet je snoeien in februari? Welke planten kan je nu snoeien? En welke planten moet je juist niet in februari snoeien?

Lees verder
Groenblijvende vaste planten - Beste bodembedekkers voor elke situatie

Welke vaste planten blijven groen in de winter?

De meeste vaste planten sterven bovengronds af in de winter, waardoor je kale borders krijgt. Toch zijn er zeker ook groenblijvende vaste planten! Bekijk ons overzicht.

Lees verder
Knotsgekke tuinideeen: Opvallende vormsnoei felle kleuren, optisch bedrog, vaste tuinversiering, etc.

7 Knotsgekke tuin ideeën

Mag jouw tuin net even anders (of heel anders) zijn dan andere tuinen? Hier 7 gekke tuin ideeën, die zorgen voor een bijzondere, opvallende of uitgesproken tuin!

Lees verder