Welke hortensia’s kunnen beter tegen de zon?

Hoewel veel hortensia’s eigenlijk best tegen de felle zon kunnen, is het logische gevolg van een zonnige standplaats toch vaak funest voor hortensia’s: droge grond!

Als je hortensia’s (Hydrangea) mooi en vitaal wilt houden in de zon, dan zullen ze heel wat water moeten krijgen en hebben ze het liefst een humusrijke bodem die niet snel uitdroogt.

Toch mogen de bloemblaadjes juist niet nat worden in de zon, want die verschrompelen bijna waar je bij staat…

Om bovenstaande redenen wordt meestal dan ook kortweg gezegd dat je hortensia’s beter niet op een te zonnige standplaats kunt planten.

Er zijn echter ook hortensia soorten die beter tegen de zon kunnen.

Welke hortensia’s kunnen beter tegen de zon?

Boerenhortensia’s (Hydrangea macrophylla)

De soorten met donkere bloemkleuren kunnen vaak iets beter tegen meer zon. Veel felle middagzon is echter niet aan te raden. Witte bloemen drogen vaak het snelst uit.

Boomhortensia (Hydrangea arborescens)

Dit zijn bijvoorbeeld de Annabelle varianten. Deze kunnen al eens stuk beter tegen een zonnige standplaats. Toch blijft het wel belangrijk dat de grond niet teveel uitdroogt. De Strong Annabelle is nog weer wat sterker (en buigt ook bijna niet door, als er toch sprake is van veel regenval).

Pluimhortensia (Hydrangea paniculata)

De beste hortensia voor op een zonnige plek, blijft toch de pluimhortensia. Deze zijn minder gevoelig voor uitdroging en de bloemen verdrogen minder snel. Er zijn inmiddels vele kweekvarianten op de markt. De hoofdkleur is meestal wit, wit-roze, of wit-groen.

Meer weten over hortensia’s? Bekijk ons hortensia-blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Patiotuin inspiratie

11x Patiotuin inspiratie en Tips voor je patio

Ook al heb je nog zo weinig ruimte in je tuin en alleen maar verharding, zelfs dan is het mogelijk om er een leuke en groene tuin van te maken: Maak een mooie patiotuin!

Lees verder
Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin in de zon en welke planten voor een geveltuin in de schaduw?

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin?

Wat zijn geschikte planten voor een geveltuin? Welke geveltuin planten zijn geschikt voor volle zon? En welke voor in de schaduw?

Lees verder
Blauwe metselbij

Help de Blauwe Metselbij – Tips van de bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers voor veel planten en gewassen. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting, geven we tips voor het bijvriendelijk maken van een kleine tuin of balkon.

Lees verder