Welke hortensia’s kunnen beter tegen de zon?

Hoewel veel hortensia’s eigenlijk best tegen de felle zon kunnen, is het logische gevolg van een zonnige standplaats toch vaak funest voor hortensia’s: droge grond!

Als je hortensia’s (Hydrangea) mooi en vitaal wilt houden in de zon, dan zullen ze heel wat water moeten krijgen en hebben ze het liefst een humusrijke bodem die niet snel uitdroogt.

Toch mogen de bloemblaadjes juist niet nat worden in de zon, want die verschrompelen bijna waar je bij staat…

Om bovenstaande redenen wordt meestal dan ook kortweg gezegd dat je hortensia’s beter niet op een te zonnige standplaats kunt planten.

Er zijn echter ook hortensia soorten die beter tegen de zon kunnen.

Welke hortensia’s kunnen beter tegen de zon?

Boerenhortensia’s (Hydrangea macrophylla)

De soorten met donkere bloemkleuren kunnen vaak iets beter tegen meer zon. Veel felle middagzon is echter niet aan te raden. Witte bloemen drogen vaak het snelst uit.

Boomhortensia (Hydrangea arborescens)

Dit zijn bijvoorbeeld de Annabelle varianten. Deze kunnen al eens stuk beter tegen een zonnige standplaats. Toch blijft het wel belangrijk dat de grond niet teveel uitdroogt. De Strong Annabelle is nog weer wat sterker (en buigt ook bijna niet door, als er toch sprake is van veel regenval).

Pluimhortensia (Hydrangea paniculata)

De beste hortensia voor op een zonnige plek, blijft toch de pluimhortensia. Deze zijn minder gevoelig voor uitdroging en de bloemen verdrogen minder snel. Er zijn inmiddels vele kweekvarianten op de markt. De hoofdkleur is meestal wit, wit-roze, of wit-groen.

Meer weten over hortensia’s? Bekijk ons hortensia-blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Tuin make-over: van grijs naar Groen

Van grijs naar Groen: 3 geslaagde tuin make-overs

Het renoveren van een bestaande tuin is een hele klus. Er zijn heel wat uurtjes werk nodig om er jouw paradijsje van te maken. Hier 3 tuinen die van grijs naar groen gingen.

Lees verder
Waarom snoeien?

Waarom moet je eigenlijk snoeien?

Snoeien is een belangrijk onderdeel van tuinieren. Maar waarom snoeien we eigenlijk? Is snoeien altijd nodig? Wat wil je bereiken met de snoei?

Lees verder

Het najaar is de beste tijd voor aanplanten en verplanten

Wil je planten verplaatsen of aanplanten? Wacht dan niet tot het voorjaar: Juist het najaar is perfect!

Lees verder