Welke bodembedekkers bloeien wit?

Van alle bodembedekkers zijn de wit bloeiende bodembedekkers ver uit het populairst. Vooral soorten die groenblijvend zijn.

Zoek jij ook een witte bodembedekker die in de winter groen blijft?

Er zijn best veel wit bloeiende planten die geschikt zijn als bodembedekker. Veel hiervan zijn echter niet groenblijvend (wintergroen). Daarom een overzicht van wintergroene witte bodembedekkers en semi-wintergroene bodembedekkende planten die wit bloeien.

10 mooiste Groenblijvende Witte Bodembedekkers

Deze bodembedekkers blijven ook in de winter groen en bloeien wit. Ze zijn dus het hele jaar mooi en nog eens extra mooi tijdens de bloei. De meeste soorten bloeien niet heel lang, maar vaak is er wel kans op een tweede bloei.

Vinca minor ‘Alba’ / ‘Gertrude Jeckyll’

Maagdenpalm (Vinca minor) is een hele goede bodembedekker, die geschikt is voor veel verschillende standplaatsen en situaties. De kweekvarianten ‘Alba’ en ‘Gertrude Jeckyll’ bloeien met vele kleine witte bloemetjes, in maart-april. Later in het jaar kan er nog een tweede bloei ontstaan. Maagdenpalm vormt een mooi donkergroen tapijt van kleine lichtglanzende blaadjes.

Thymus praecox ‘Albiflorus’

Kruiptijm (Thymus praecox) is een bodembedekker die erg geschikt is voor een zonnige en droge standplaats. De grond is beter niet te voedingsrijk. Kruiptijm heeft hele kleine lichtgroene blaadjes, die heerlijk geuren. Tijdens de bloei in juni-juli, veranderd deze bodembedekker in een zee van kleine witte bloemetjes.

Armeria maritima ‘Alba’

Engels gras (Armeria maritima) is een bodembedekker die meteen doet denken aan sierlijke graspollen. Van mei tot juli bloeit dit Engels gras met vele kleine witte bloemkopjes.

Erica carnea of darlyensis

Dopheide, of winterheide (Erica carnea en Erica darlyensis) is een wintergroene heidesoort, die heel lang bloeit. Van december/ januari tot april bloeien kweekvarianten als ‘White Perfection’, ‘Isabell’ en ‘Snow Queen’ met mooie witte bloemetjes. Heeft de voorkeur voor lichtzure grond.

Sedum album

Wit vetkruid (Sedum album) is een goede bodembedekker voor zonnige en droge standplaatsen. De rond blaadjes zijn lichtgroen en verkleuren in het najaar tot roze, rood of bruin. In juni-juli bloeit deze Sedum met kleine stervormige witte bloemen.

Liriope muscari ‘Monroe White’

Leliegras (Liriope muscari) is een plant met grasachtig donkergroen blad. De bloei in augustus en september, doet denken aan blauwe druifjes in het voorjaar. Leliegras heeft de voorkeur voor een standplaats in de schaduw of halfschaduw.

Iberis sempervirens

Scheefkelk (Iberis sempervirens) is een iets minder bekende wintergroene plant, met kleine bloemetjes in april-mei. De kweekvarianten ‘Snowflake’, ‘Zwergschneeflocke’ en ‘Masterpiece’ bloeien mooi wit. De laatstgenoemde blijft ook nog wat lager en compacter. Het groene blad van scheefkelk is lancet-vormig. Deze plant is ook goed toe te passen aan de kust.

Ajuga reptans ‘Alba’

Zenegroen (Ajuga reptans) is een goede bodembedekker die al snel dichte matten vormt. Het blad is ovaal, lichtglanzend en donkergroen. In mei-juni bloeit deze Ajuga met kleine witte bloemetjes. Kan voor veel standplaatsen worden gebruikt.

Sagina subulata

Vetmuur (Sagina subulata) is een laagblijvende bodembedekker, die ook dichte matten vormt. Op afstand lijkt het op een dichte moslaag. In mei tot augustus bloeit vetmuur met kleine witte bloemetjes. Sagina wordt ook wel eens als gras vervanger gebruikt, maar is echter minder geschikt voor regelmatig betreden.

Pachysandra terminalis

Dikkemanskruid of schaduwkruid (Pachysandra terminalis) is heel geschikt voor plekken in de schaduw of halfschaduw. Zelfs in diepe schaduw, bijvoorbeeld onder bomen en grote struiken, zal Pachysandra gedijen. Bloeit van maart tot mei met kleine (niet erg opvallende) witte bloemetjes. Het blad is donkergroen en afhankelijk van de kweekvariant (‘Green Sheen’) lichtglanzend.

Semi-Wintergroene Witte Bodembekkers

In de juiste omstandigheden blijven deze planten ook groen in de winter. Meestal is een beschutte standplaats en goede drainage van belang. Ook houden sommige planten hun blad nog heel lang vast, als de winters niet te koud (en nat) zijn.

 • Arabis caucasica (rijstebrij of randjesbloem)
 • Campanula carpatica ‘Weisse Clips’ (klokjesbloem)
 • Campanula porscharskyana ‘EH Frost’ (klokjesbloem)
 • Cerastium tomentosum (viltige hoornbloem)
 • Cotoneaster dammeri (dwergmispel)
 • Geranium cantabrigiense ‘Biokovo’ / ‘St. Ola’ (ooievaarsbek)
 • Geranium macrorrhizum ‘Spessart’ (ooievaarsbek)
 • Galium odoratum (lievevrouwebedstro)
 • Gypsophila repens ‘Alba’ (gipskruid)
 • Lamium maculatum ‘Album’ / ‘ White Nancy’ (dovenetel)
 • Lithodora diffusa ‘Alba’ (parel- of steenzaad)
 • Phlox subulata ‘Maischnee’ / ‘White Delight’ / ‘Calvides White’ (kruipende vlambloem)

Wat is jouw favoriete witte bodembedekker?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Geniet van het buitenleven met mooie en stijlvolle tuinmeubels

Geniet van het goede buitenleven deze zomer

Buiten eten, lang tafelen, lekker loungen, heerlijk dagdromen en zomers genieten in je eigen tuin… klinkt als de ideale zomer, toch? Realiseer een ontspannen vakantiegevoel in je tuin met comfortabele en stijlvolle tuinmeubels, sfeervolle verlichting en natuurlijk veel groen.

Lees verder
Minivijver inspiratie, ideeën en tips

25x Minivijver inspiratie

Wil jij ook graag een minivijver in je tuin, maar ben je nog op zoek naar inspiratie en ideeën voor een mooie minivijver die past bij jouw kleine tuin en tuinstijl? Na een oproep ontvingen wij heel wat mooie plaatjes van minivijvers. Geniet mee!

Lees verder
Komen muggen af op licht? Feit of fabel?

Zomeravonden zonder muggen: Licht uit of aan?

Feit of fabel: komen muggen echt af op het licht? Hoe voorkom je dat je wordt gestoken?

Lees verder