Welke bemesting heb je nodig voor de tuin?

Wanneer bemesten / bemesting geven?

Welke soorten bemesting zijn er?

Er zijn verschillende mogelijkheden voor het bemesten van planten. Een goede tijd om te bemesten is het voorjaar. Maar er kunnen meerdere bemestingen nodig zijn voor een goed resultaat.

Je kunt kiezen voor organische meststoffen, of kunstmest.

Lees ook: Wanneer moet je de tuin bemesten?

Organische mest

Organische bemesting is natuurlijke mest en bestaat uit dierlijke en plantaardige resten. Denk aan (oude) stalmest, kippenmest, champignonmest…

Het gaat hier om langzaam werkende meststoffen, die ook nog eens de bodem verbeteren.

Kunstmest

Kunstmest is niet natuurlijke mest, die scheikundig is samengesteld. Er zijn talloze varianten en merken beschikbaar.

Over het algemeen gaat het hier om snel werkende meststoffen, die de bodemstructuur niet perse verbeteren. Veelvuldig gebruik kan er zelfs voor zorgen dat de bodem eerder uitgeput raakt. Het voordeel is dat de meststoffen vaak goed afgestemd zijn op het beoogde gebruik en resultaat (hoewel dat natuurlijk ook gewoon op de basis terug geleid kan worden).

Compost

Naast organische mest en kunstmest, is ook het toevoegen van compost nog een optie. Als voedingsstof zal dit echter niet veel doen. Wel is het een hele goede bodemverbeteraar. Ook is compost ideaal als mulchlaag.

Alternatieve bemesting

Vloeibare bemesting (zelf maken)

Vloeibare bemesting is ook een goede manier om planten te (blijven) voeden. Met name voor het stimuleren van bloemen en fruit is vloeibare bemesting erg geschikt. Hoewel je verschillende soorten kant en klaar kunt kopen in jouw tuincentrum (bijvoorbeeld tomatenvoeding), kan je dit ook zelf maken. Hiervoor kan je bijvoorbeeld het blad van smeerwortel nemen en dit in een emmer met water laten afbreken. Na verloop van tijd ontstaat er een stinkende bruine vloeistof. Dit kan je toedienen aan hongerige planten, maar vergeet niet om voldoende te verdunnen met water!

De bladeren van smeerwortel (Symphytum), adelaarsvaren (Pteridium), komkommerkruid (Borago) klaver (Trifolium), kruiskruid (Senecio) en brandnetels (Urtica) zijn geschikt voor het maken van eigen vloeibare voeding.

Zeewier als bemesting

Vloeibare zeewier is ook steeds vaker beschikbaar in de betere tuincentrums. Dit is eveneens een goede manier om hongerige planten te bemesten. Mocht je in de buurt van de zee wonen, dan zou je ook dit zelf kunnen maken. Wel is het dan belangrijk dat er niet te veel zout achterblijft.

Welke bemesting gebruik jij graag in je tuin?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Mooie struiken met herfstkleuren

De mooiste struiken met spectaculaire herfstkleuren (anders dan Japanse esdoorn)

In de herfst geniet je van de allermooiste bladkleuren van bomen en struiken. Veel soorten worden erg groot. Maar wist je dat er ook kleinere bomen en struiken zijn met spectaculaire kleuren in het najaar?

Lees verder
Stinzenplanten en verwilderingsbollen in een kleine tuin

De kracht (en pracht) van stinzenplanten in een kleine tuin

Stinzenplanten ken je misschien wel van oude landgoederen, buitenplaatsen en grote boerderijen. Toch zijn stinzenplanten ook heel goed toe te passen in de kleine tuin. Misschien helpt het om de term verwilderingsbollen te gebruiken, zodat je meteen een goed beeld hebt van de kracht van deze planten.

Lees verder
De mooiste tulpen (Tulipa)

10 Schitterende tulpen voor je tuin

Tulpen zijn er in alle kleuren, maten, vormen en soorten en zijn geschikt voor elke tuin! Ook zijn ze perfect voor in een pot. Maar wat zijn nu de mooiste tulpen? Wij zetten onze 10 favorieten voor je op een rij.

Lees verder