Wat zijn zomerbollen? En welke zijn favoriet?

Wat zijn zomerbollen of zomerbloeiende bollen?

In het (vroege) voorjaar zijn overal weer mooie zomerbollen (voor) te bestellen. Maar wat zijn nu precies zomerbollen? Hoe zijn deze bollen anders dan gewone bloembollen en waar moet je om denken bij het planten en verzorgen?

Zomerbollen?

Eigenlijk kent iedereen zomerbollen… de vraag is alleen of je ze herkent als bloembol. Natuurlijk ken je dahlia’s, gladiolen en lelies. Dit zijn dus zomerbollen! Ofwel zomerbloeiende bloembollen, knollen of wortelstokken. Deze bloembollen bloeien dus niet in het voorjaar, maar in de zomer.

De periode om zomerbollen te planten is niet niet in het najaar, maar juist in het voorjaar. Ze zullen nog deze zomer in bloei komen en lang bloeien. Vaak zelfs tot aan de eerste vorst.

Nu Dahlia’s met 25% korting!

Profiteer van onze nieuwe samenwerking en bestel jouw favoriete dahlia’s. Let op: het gaat om een tijdelijke actie.

Lees meer en bekijk kortingscode

Wat zijn populaire zomerbollen?

Er zijn veel zomerbloeiende bloembollen, knollen en wortelstokken, maar dit zijn de bekendste zomerbollen en meest populaire soorten:

Dahlia

Wie kent ze niet? Dahlia’s zijn planten met kleurrijke, opvallende en vaak grote bloemen, die bloeien van de zomer tot ver in het najaar. Je kunt veel verschillende soorten dahlia’s bestellen, in vele vormen en maten. De kleuren variëren van zachte pasteltinten tot felle en levendige kleuren zoals rood, geel, oranje en paars. Sommige varianten krijgen bloemen tot wel 30cm in doorsnee. Ze gedijen in volle zon en goed doorlatende grond. Dahlia’s zijn mooi voor in de border, in potten, of in je eigen pluktuin(tje).

Wij zouden in elk geval niet meer zonder Dahlia’s willen in onze tuin!

Lelie

Lelies (Lilium) zijn elegante, geurige bloemen met trompetvormige bloemen. Ze bloeien in de zomer en vroege herfst en ze zijn er in verschillende kleuren. Lelies groeien het beste in de zon of halfschaduw met goed doorlatende grond. Perfect voor in pot, of in de border. Plant ze op een plek waar je optimaal kan genieten van de heerlijke geur, zoals aan de rand van je terras of bij de achterdeur.

Gladiool

Gladiolen (Gladiolus) zijn statige zomerbloemen met lange stelen en kleurrijke, trechtervormige bloemen. Ze bloeien van juli tot september en hebben het liefst volle zon en goed doorlatende grond. Niet alleen ideaal als snijbloem, maar ook mooi als contrast of accent tussen de beplanting in je border.

Calla

Calla (Zantedeschia) is een opvallende maar elegante bloem met een sierlijke, kelkvorm. Bloeit van de lente tot de zomer en is er in meerdere kleuren. Calla’s houden van vochtige, goed doorlatende grond en halfschaduw tot volle zon. Ook heel mooi in pot.

Begonia

Begonia (ook wel scheefblad genoemd) is een mooie plant met opvallend gekleurde bloemen. Bloeit vanaf eind voorjaar/ begin zomer, tot in het najaar. Heeft graag schaduw of halfschaduw met wat vochtige, maar goed doorlatende grond. Mooi om een schaduwplek in je tuin mee op te lichten. Perfect voor hangmanden en potten, waar de bloemen sierlijk over de randen vallen.

Crocosmia

Montbretia (Crocosmia) is een bijzondere plant met heldere, buisvormige bloemen op lange stelen, die in de zomer bloeien. Het blad is vaak zwaardvormig (zoals bij gele lis) en Crocosmia houdt van volle zon en goed doorlatende grond. Crocosmia geeft veel kleur en een exotisch tintje aan je borders. Blijft ook na de bloei nog lang mooi.

Zomerbloeiende bollen planten en verzorgen

Hoe moet je zomerbollen planten? Wanneer kan je dit het beste doen en hoe moet je ze verzorgen? Bekijk hieronder onze aanplant- en verzorgingstips.

Wanneer zijn zomerbollen verkrijgbaar?

Zomerbloeiende bloembollen zijn verkrijgbaar in het (vroege) voorjaar, vaak al vanaf februari of maart. Ook wat later in het voorjaar kan je nog zomerbollen kopen, maar hou er rekening mee dat specifieke soorten snel uitverkocht kunnen raken. Wacht dus liever niet te lang.

Kan je zomerbollen meteen planten?

Als je zomerbloeiende bloembollen hebt gekocht of besteld, hou er dan rekening mee dat je deze NIET gelijk planten moet! Zomerbollen kunnen doorgaans niet tegen vorst en kunnen afsterven als er nog vorst komt. Wacht daarom met aanplanten in volle grond tot april of half mei en bewaar ze tot die tijd vorstvrij.

Je kunt zomerbollen wel al eerder binnen voortrekken in pot. Je voorkomt zo dat ze vorstschade oplopen. Bijkomend voordeel is dat de planten al eerder zullen bloeien en dat ze weerbaarder zijn tegen slakken, zodra ze alsnog uitgeplant worden.

Hoe plant je zomerbloeiende bloembollen?

  • Plant zomerbollen in volle grond pas vanaf eind april of half mei, zodat er geen kans meer is op vorst.
  • Controleer of de bollen nog in goede staat zijn en geen schimmel of rottende delen bevatten. Dit kan zeker voorkomen als je ze bijvoorbeeld zelf vorstvrij hebt bewaard.
  • De meeste soorten (zoals dahlia’s, lelies en gladiolen) hebben een zonnige plek nodig en goed doorlatende grond.
  • Plant ze op een diepte van zo’n 2-3 keer de hoogte van de bol of knol. Dahlia’s mogen ondiep geplant worden.
  • Geef na het planten goed water, maar zorg ervoor dat de bollen niet in het water blijven staan.

Hoe verzorg je zomerbollen?

  • Komt er toch nog (nacht)vorst, bescherm je planten hier dan tegen. Bijvoorbeeld door deze af te dekken met vliesdoek of een laag mulch.
  • Met name jonge dahlia’s zijn in trek bij slakken. Overweeg om je dahlia’s eerst wat op te kweken op een slakkenvrije plek, zodat ze al wat beter bestand zijn tegen slakken, als je ze op hun definitieve plek plaatst.
  • Snelgroeiende (en grootbloemige) soorten zoals dahlia’s kan je voorzien van ondersteuning, zodat ze mooi rechtop (blijven) groeien.
  • Tijdens de groei kan je wat vloeibare bemesting geven, zoals tomatenvoeding, of speciale voeding voor bloeiende planten.
  • Verwijder uitgebloeide bloemen tijdig, zodat er steeds weer nieuwe bloemen worden aangemaakt.
  • Haal Dahlia’s uit de grond na de eerste vorst en bewaar ze vervolgens droog, donker en vorstvrij. Plant ze in het voorjaar op nieuw uit.

Wat zijn jouw favoriete zomerbloeiende bollen?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

7 tips voor een lenteklaar buitenparadijs

Of je nu een royaal buitenterras hebt of een knus balkonnetje: met een beetje creativiteit maak je er een stijlvolle, comfortabele oase van. Ontdek hier zeven inspirerende tips om je terras te transformeren tot dé hotspot van het seizoen.

Lees verder
Bijenbalkon van Nynde

Bloemenweelde in potten, kistjes en kuipen – Op het bijenbalkon van Nynde

Nynde heeft haar kale stadsbalkon van 17m² omgetoverd tot een levendig toevluchtsoord voor wilde bijen, vlinders en andere dieren. Je kent Nynde misschien al van haar Instagram Bijenbalkon en haar blogs voor de Bijenstichting. Vanaf nu lees je ook hier haar tips en leuke blogs over biodivers balkonieren en het vergroenen van zelfs de kleinste balkons.

Lees verder

Schutting zwart beitsen? Gebruik dit stappenplan!

Wil je je tuin een moderne en luxe uitstraling geven? Overweeg dan eens om je schutting zwart te beitsen. Beitsen is niet alleen belangrijk voor de kleur, maar beschermt ook het hout tegen weersinvloeden en veroudering. In dit artikel leggen we uit hoe je stap voor stap je schutting zwart kunt beitsen voor een duurzaam en stijlvol resultaat.

Lees verder