Wat is duurzaam tuinieren?

Duurzaamheid is tegenwoordig een belangrijk onderwerp in ons dagelijks leven. Dit geldt ook voor het tuinieren. Duurzaam tuinieren is een manier van tuinieren waarbij rekening wordt gehouden met het milieu en de natuur.

Wat betekent duurzaam nu precies?

Duurzaamheid verwijst naar het vermogen om op een verantwoorde manier met onze natuurlijke hulpbronnen om te gaan, zodat we onze huidige behoeften kunnen vervullen zonder de toekomstige generaties te benadelen. Ofwel dat we deze natuurlijke bronnen niet uitputten. Het betekent dat we ons bewust zijn van onze impact op het milieu en dat we proberen deze impact (ook wel ecologische voetafdruk) te minimaliseren.

Wat is duurzaam tuinieren?

Duurzaam tuinieren houdt in dat je op een milieuvriendelijke manier tuiniert, zonder het milieu en de natuur te schaden. Dit betekent dat je bijvoorbeeld geen schadelijke pesticiden of herbiciden gebruikt en dat je ervoor zorgt dat je tuin op een natuurlijke manier in balans blijft. Je maakt dus geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, maar probeert je tuin zo in te richten, dat er een natuurlijk evenwicht ontstaat. Denk aan voedsel en schuilplekken voor vogels, egels en kikkers in je tuin, die het aantal slakken beperken, lieveheersbeestjes die bladluis in toom houden en voldoende bijen om bloemen te bestuiven. Zorg voor voldoende biodiversiteit. Geef alleen water als het echt nodig is, of beter nog, kies voor planten die beter tegen de huidige weersomstandigheden kunnen. Het is ook belangrijk om zoveel mogelijk van de al aanwezige materialen in de tuin te recyclen, zodat je niet toevoegt aan de afvalstroom.

  • Gebruik geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest
  • Composteer al je tuinafval en gebruik de compost in je tuin
  • Recycle, zodat je minder afval produceert
  • Bespaar op water en energie
  • Kies voor inheemse planten en lokale materialen
  • Zorg voor biodiversiteit in je tuin

Zie ook ons blog over duurzaam tuinieren, voor meer tips voor een duurzame tuin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Groenblijvende vaste planten - Beste bodembedekkers voor elke situatie

Welke vaste planten blijven groen in de winter?

De meeste vaste planten sterven bovengronds af in de winter, waardoor je kale borders krijgt. Toch zijn er zeker ook groenblijvende vaste planten! Bekijk ons overzicht.

Lees verder
Hoe krijg je structuur en vorm in een moestuin of pluktuin en voorkom je een kale of lege tuin in de winter?

Hoe krijg je structuur in de moestuin of pluktuin en voorkom je een kale tuin in de winter?

Na de oogst en in de winter ziet een moestuin of pluktuin er vaak kaal en leeg uit. Hoe voorkom je dit? Hoe creëer je structuur in de moestuin, kruidentuin of pluktuin?

Lees verder
Is groenblijvende clematis winterhard? - Clematis armandii

Is groenblijvende Clematis winterhard?

Welke van de groenblijvende clematis soorten zijn winterhard? Moet je wintergroene clematis beschermen tegen vorst?

Lees verder