Wanneer moet je Vaste planten snoeien?

Vaste planten zoals zonnehoed, prachtsalie, tuingeranium, duizendkoop, etc. zijn (kruidachtige) planten die in de winter bovengronds afsterven en weer opnieuw uitlopen in het voorjaar.

In de winter blijven vaak alleen maar kale bruine stengels of zaadhoofden staan.

Vaste planten terugsnoeien: najaar of voorjaar?

Vroeger werden vaste planten vaak kort boven de grond afgesnoeid in het najaar. Hoewel dit prima kan, is het eigenlijk zonde, want veel planten zijn nog mooi van vorm (ook al zijn ze afgestorven), of ze hebben nog zaadhoofden, waar vogels dankbaar gebruik van zullen maken. En sommige planten bloeien zelfs nog tot aan de vorst!

Ook kunnen zelfs de restanten van de (bovengronds) afgestorven planten er in de winter nog prachtig uitzien. De verschillende vormen hebben zeker nog sierwaarde, bijvoorbeeld met een mooi wit laagje rijp in de ochtend.

Wij zouden dan ook zeker aanraden om vaste planten pas in het voorjaar te snoeien.

Snoei vaste planten in het voorjaar terug, tot net boven de grond

Dit kan bijvoorbeeld net voordat ze opnieuw beginnen uit te lopen, of als je de eerste tekenen van leven weer bovengronds ziet verschijnen.

Bekijk ook:

Natuurlijke tuin tips

Tips voor een natuurlijke tuin

Een tuin die niet te netjes hoeft te zijn (en dus minder onderhoud nodig is), een plek voor dieren, vogels en insecten en waar ook jijzelf heerlijk kan genieten? De natuurlijke tuin is in opkomst!

Lees verder
Besparen op tuinieren - tips voor een klein budget in de tuin

Tips voor tuinieren met een klein budget

Hoe kan je besparen op de tuin en tuinieren? Wist je dat je heel veel dure zaken makkelijk zelf maakt? Plus extra bespaartips! Want tuinieren hoeft niet duur te zijn.

Lees verder
Soorten bijen: Hommels

Natuurlijke bestuivers, de wonderlijke wereld van hommels – Tips van de Bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting geven we wekelijks een tip voor het bijvriendelijk maken van een kleine tuin of balkon.

Lees verder