Wanneer moet je Vaste planten snoeien?

Vaste planten zoals zonnehoed, prachtsalie, tuingeranium, duizendkoop, etc. zijn (kruidachtige) planten die in de winter bovengronds afsterven en weer opnieuw uitlopen in het voorjaar.

In de winter blijven vaak alleen maar kale bruine stengels of zaadhoofden staan.

Vaste planten terugsnoeien: najaar of voorjaar?

Vroeger werden vaste planten vaak kort boven de grond afgesnoeid in het najaar. Hoewel dit prima kan, is het eigenlijk zonde, want veel planten zijn nog mooi van vorm (ook al zijn ze afgestorven), of ze hebben nog zaadhoofden, waar vogels dankbaar gebruik van zullen maken. En sommige planten bloeien zelfs nog tot aan de vorst!

Ook kunnen zelfs de restanten van de (bovengronds) afgestorven planten er in de winter nog prachtig uitzien. De verschillende vormen hebben zeker nog sierwaarde, bijvoorbeeld met een mooi wit laagje rijp in de ochtend.

Wij zouden dan ook zeker aanraden om vaste planten pas in het voorjaar te snoeien.

Snoei vaste planten in het voorjaar terug, tot net boven de grond

Dit kan bijvoorbeeld net voordat ze opnieuw beginnen uit te lopen, of als je de eerste tekenen van leven weer bovengronds ziet verschijnen.

Bekijk ook:

Patiotuin inspiratie

11x Patiotuin inspiratie en Tips voor je patio

Ook al heb je nog zo weinig ruimte in je tuin en alleen maar verharding, zelfs dan is het mogelijk om er een leuke en groene tuin van te maken: Maak een mooie patiotuin!

Lees verder
Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin in de zon en welke planten voor een geveltuin in de schaduw?

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin?

Wat zijn geschikte planten voor een geveltuin? Welke geveltuin planten zijn geschikt voor volle zon? En welke voor in de schaduw?

Lees verder
Blauwe metselbij

Help de Blauwe Metselbij – Tips van de bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers voor veel planten en gewassen. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting, geven we tips voor het bijvriendelijk maken van een kleine tuin of balkon.

Lees verder