Wanneer kan je Siergrassen verplaatsen?

Wanneer kan je siergrassen verplaatsen?

Veel planten kan je het beste verplaatsen (verplanten) in het najaar. Deze regel gaat echter niet op voor de meeste siergrassen.

Wanneer mag je Siergrassen verplanten?

Siergrassen kan je het beste verplanten in het (vroege) voorjaar. Ze zullen dan sneller aanslaan op de nieuwe plek en vervolgens mooi uitgroeien.

Voordat je het siergras verplaatst, snoei je dit eerst.

Bij soorten met stugge halmen, kan je helemaal terugsnoeien tot vlak boven de grond. Bij zachte soorten, snoei je niet zozeer, maar kan je het oude en dode blad er uit halen, door je hand er doorheen te halen. Zie ook ons eerdere tuinblog over het snoeien van siergrassen.

Eventueel zou je de siergrassen in het voorjaar ook nog kunnen splitsen.

Siergras toch verplaatst in het najaar?

Als je siergras toch verplaatst in het najaar, dan is er een grotere kans dat deze niet aanslaan, of dat er wortelrot optreedt, als deze vrij nat staan.

Ook versnel je het afstervingsproces door ze in het najaar te verplaatsen. Veel siergrassen zijn in het najaar nog op hun mooist, maar als je ze verplaatst, zullen ze veel sneller bruin worden en beginnen met afsterven. Zonde dus eigenlijk!

2 reacties op “Wanneer kan je Siergrassen verplaatsen?

  1. Ik heb lampenpoetsersgras in het voorjaar nieuw in de tuin gezet.
    Maar eigenlijk zie ik nu al dat deze verkeerd staat, hij moet meer in de zon.
    Mag dat nu nog wel?
    Hartelijk dank. Petra

    1. Als het siergras al is aangeslagen en redelijk groeit, zou je dit kunnen verplaatsen, maar ideaal is het zeker niet. De kans op uitdroging is vrij groot en er zal dit jaar waarschijnlijk ook minder groei zijn. Toch is er wel kans op succes omdat het gaat om recente aanplant. Er zullen nog niet heel veel wortels gevormd zijn. Geeft na het voor en na het verplanten extra ruim water en blijf dit meermaals per week doen deze zomer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Grind of split: wat is het verschil tussen deze soorten halfverharding?

Wat is het verschil tussen grind en split?

Grind en split worden vaak in één adem genoemd. Toch is er wel degelijk verschil tussen grind en split. In dit Tuinvragen blog leggen we je het verschil nog even uit en benoemen gelijk de voordelen en nadelen.

Lees verder
Zo krijg je een

Zo krijg je een balkon vol bloemen en blije beestjes

Hoe maak je van jouw balkon een groen paradijsje? Suzanne en Friederike van @spreadyourbalconylove geven graag tips en inspiratie om je balkon te vergroenen.

Lees verder
Alles over lavendel soorten en verzorging (Lavandula)

Lavendel soorten en verzorging

Wat zijn de beste soorten lavendel? Hoe verzorg je lavendel? Lees alles over de vele lavendel soorten en de verzorging.

Lees verder