Wanneer is de beste tijd om bomen te snoeien?

Wanneer boom snoeien? - Bomen snoeien in de winter

 

Iedere tuin verdient een boom…

Hoe klein je tuin ook is, er is altijd een boom die past!

 

Om de gewenste vorm te krijgen voor je boom (of juist te behouden) kan snoeien nodig zijn.

 

Wanneer moet je een boom snoeien?

 

De meeste bladverliezende bomen snoei je in de winter.

Omdat de bomen dan in rust zijn, is de winter de beste tijd om te snoeien.

 

Bijkomend voordeel is dat je de vorm van de boom beter kunt beoordelen, nu alle bladeren uit de boom zijn. Zo kan je dus makkelijker bepalen welke takken je moet wegsnoeien om de gewenste vorm te krijgen.

 

 

Waar moet je op letten bij het snoeien van bomen in de winter?

Het heeft de voorkeur om te snoeien bij droog weer. Snoei niet als het gaat vriezen (of de dagen erna). Zo voorkom je de kans op infectie van de snoeiwonden. Uiteraard is het ook in de winterperiode belangrijk om te snoeien met scherp en schoon gereedschap.

 

 

 

Welke bomen moet je juist NIET snoeien in de winter?

Bladhoudende bomen (coniferen en dennen) kan je beter niet snoeien in de winter. Voor veel van deze soorten is het voorjaar een beter moment.

Verder zijn er bladverliezende bomen die je beter niet kunt snoeien in de de winter, omdat ze erg kunnen bloeden. Ze verliezen dan veel sappen, wat schadelijk is voor de boom.

Deze bomen worden vaak aangeduid als de ABC bomen (Acer, Betula en Carpinus).

  • Acer (esdoorn)
  • Betula (berk)
  • Carpinus (haagbeuk)
  •  Juglans (walnoot)
  • Aesculus (wilde kastanje)
  • Populus (populier)

 

Verder zijn er nog de Prunus  soorten (steenfruit, zoals kersen en pruimen), die niet gesnoeid moeten worden in de winter.

De kans op schimmelinfectie (vooral loodglans) is dan namelijk relatief groot. Snoei Prunus in de zomer (direct na de oogst).

 

 

3 reacties op “Wanneer is de beste tijd om bomen te snoeien?

  1. Heb een opleiding gehad tot boomkweker en mijn boomteelt leraar snoeide in de zomer. Waarom? Dan kan hij gelijk herstellen. Veel hoveniers snoeien in de winter omdat er verder weinig werk is. Als je de berk in het voorjaar snoeit bloed hij dood. vruchtbomen snoeien na het oogsten van de vruchten

    1. Het klopt dat wintersnoei iets is wat door de jaren heen is ontstaan. Veel bladverliezende bomen zijn echter prima te snoeien in de winter. Bijkomend voordeel is dat de tak structuur goed te zien is. Nadeel is dat er wel makkelijker waterloten kunnen ontstaan. De ABC bomen moeten inderdaad niet in de winter of het voorjaar worden gesnoeid, maar als ze goed in blad staan (zomer).

  2. Het is goed om te weten dat je bladhoudende bomen beter niet in de winter kan snoeien, maar in het voorjaar. Mijn man en ik zijn recent verhuisd naar ons droomhuis. We hebben nu een stuk bos op ons perceel. We weten nog niet zeker of we zelf de bomen willen snoeien of dat we de bomen laten snoeien. Het is in ieder geval fijn om wat meer informatie over het snoeien van bomen te lezen. Bedankt voor dit heldere artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Hoe kan je zelf een geveltuin maken? Waar moet je om denken?

Hoe maak je een geveltuin?

Wat is een geveltuin? Wat zijn de voordelen? Hoe maak je een groene gevel en waar moet je rekening mee houden bij de aanleg en het onderhoud?

Lees verder
Grind of split: wat is het verschil tussen deze soorten halfverharding?

Wat is het verschil tussen grind en split?

Grind en split worden vaak in één adem genoemd. Toch is er wel degelijk verschil tussen grind en split. In dit Tuinvragen blog leggen we je het verschil nog even uit en benoemen gelijk de voordelen en nadelen.

Lees verder
kleur en bloei in voorjaar in de prairietuin, vaste planten tuin of siergrassen tuin

Hoe zorg je in een prairietuin voor bloei in het voorjaar?

Welke planten zijn geschikt voor een prairietuin en bloeien in het voorjaar? Welke combinaties kan je maken voor bloei in de lente?

Lees verder