Waarom wordt het blad van mijn skimmia geel?

Waarom wordt het blad van mijn skimmia geel?

 

Skimmia is enorm populair.

Als je in de winter in het tuincentrum loopt, lijkt het wel alsof er nog maar weinig andere planten bestaan.

 

In de winter is Skimmia een opvallende verschijning. De talloze rode (of bronskleurige) knopjes geven de plant het bijzondere, maar kenmerkende uiterlijk.

In het voorjaar komen al deze knopjes uit en zit de plant vol met witte bloemetjes. Deze heesters zijn wintergroen, met mooi donkergroen blad.

Populaire soorten zijn Skimmia japonica, rubella en reevesiana.

 

Het gebeurt vaak dat het blad geel verkleurt. Zeker na de winter.

 

Waarom wordt het blad van mijn Skimmia geel?

 

 

Niet voldoende zure grond voor Skimmia

Skimmia geeft de voorkeur aan zure grond. Te weinig zure grond (te kalkrijk) kan ervoor zorgen dat de bladeren geel verkleuren. De plant wordt dan al snel minder vol.

Plaats bij het planten van Skimmia voldoende zure grond in het plantgat. Overigens is het natuurlijk het beste om de plant alleen te plaatsen op een plek waar dit reeds voorhanden is.

Als je bijvoorbeeld alleen maar kleigrond hebt in je tuin, is het vaak beter om deze plant in een pot of plantenbak te plaatsen. Op die manier heb je de juiste zuurgraad van de bodem zelf helemaal in de hand.

 

 

Te veel zonlicht voor Skimmia

Een Skimmia in de felle zon kan ook leiden tot gele bladeren. Zorg voor meer schaduw, of verplaats de plant naar een geschikte plek in de (half)schaduw.

 

 

Te weinig voeding voor Skimmia

Een derde oorzaak kan zijn dat de plant te weinig voeding heeft. Dit kenmerkt zich meestal door het feit dat de plant het wel goed heeft gedaan in eerdere jaren.

Eén of twee keer bemesten zou ervoor moeten zorgen dat de plant er komend seizoen weer mooi uit ziet. Let op dat er geen kalk in de bemesting zit.

 

 

2 reacties op “Waarom wordt het blad van mijn skimmia geel?

 1. Hoe kan ik de grond rond mijn Skimmia’s verzuren ?
  Mag ik Epsonzout aan Skimmia’s geven ?
  Wanneer is de beste periode om Skimmia te snoeien ?

  Graag een antwoordje. Dankjewel
  Moniek

  1. Grote kans dat het gele blad niet komt door magnesium tekort, maar door grond die niet zuur genoeg is of te veel zonlicht. Epsomzout is dan ook niet de oplossing. Wel is het aan te raden om te zorgen voor voldoende zure grond. Voeg tuinturf toe, of een duurzaam alternatief. Snoeien kan het beste na de bloei in het voorjaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin in de zon en welke planten voor een geveltuin in de schaduw?

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin?

Wat zijn geschikte planten voor een geveltuin? Welke geveltuin planten zijn geschikt voor volle zon? En welke voor in de schaduw?

Lees verder
Welke klimplanten en leibomen voor een zuidmuur in volle zon?

Welke klimplanten en leibomen kunnen tegen een zuidmuur?

Klimplanten zijn ideaal voor een kleine tuin. Maar welke klimplanten en leibomen kunnen tegen een zuidmuur in de volle zon?

Lees verder
Hoe kan je zelf een geveltuin maken? Waar moet je om denken?

Hoe maak je een geveltuin?

Wat is een geveltuin? Wat zijn de voordelen? Hoe maak je een groene gevel en waar moet je rekening mee houden bij de aanleg en het onderhoud?

Lees verder