Waarom wordt mijn Photinia kaal of minder vol?

Waarom wordt Photinia kaal, minder vol of doorzichtig op plekken?

Photinia (glansmispel) is een prachtige plant, met mooi rood blad bij het uitlopen. In het voorjaar ontstaan de witte schermen van kleine bloemen. Glansmispel is ook nog eens groenblijvend. Het is een makkelijke plant, die weinig onderhoud nodig heeft. Photinia is dus het hele jaar mooi! Toch komt het voor dat een glansmispel minder dicht groeit dan je zou willen, of dat Photinia kaal wordt of doorzichtig op sommige plekken.

Waarom wordt Photinia doorzichtig of kaal en hoe voorkom je dit?

In dit Tuinvragen blog geven we aan wanneer dit voor kan komen, waarom dit gebeurt en hoe je dit kunt voorkomen.

Wanneer wordt Photinia kaal of minder vol?

Het kaal of minder vol worden van Photinia komt vaak voor in het voorjaar na de bloei, maar is ook mogelijk in, of meteen na de winter.

Waarom wordt Photinia minder vol?

Na de winter (en in natte winters al tijdens) komt het regelmatig voor dat Photinia blad laat vallen. Vooral als de standplaats niet ideaal is. Bijvoorbeeld als de plant op de tocht staat. Photinia houdt niet van koude wind. Ook een natte standplaats kan leiden tot problemen. Als de standplaats niet optimaal is, is Photinia minder goed bestand tegen vorst. De kans op vorstschade is dan groter.

Veel groenblijvende planten laten na de winter oud blad vallen, om zo weer nieuw fris blad aan te maken. Bij Photinia is dit extra wenselijk, omdat het nieuwe blad met de felrode kleur van grote sierwaarde is. Vaak ontstaat er al nieuw blad in februari-maart.

Wat is de beste standplaats voor Photinia, ofwel glansmispel?

Photinia staat graag in volle zon of halfschaduw, heeft graag goed doorlatende grond en goede doorluchting (om schimmelproblemen te voorkomen). Een beschutte standplaats uit de wind is aan te raden en helpt eventuele vorstschade te voorkomen.

Na de bloei is er ook een grote kans op gaten/ openingen of kale stukken die in de struik vallen. Photinia kent een mooie schermvormige bloei, die bestaat uit verschillende bloempluimen met kleine witte bloemen. Bij volwassen planten kan de hele struik veranderen in een wit scherm van bloemen!

De uitbundige bloei kost de plant veel energie. Op de plek van de bloemen groeit meestal minder blad. Als de bloei is afgelopen, kan er dan ook een soort gat of opening in de struik ontstaan (of in de kroon, bij een boom vorm).

Waarom wordt mijn lei Photinia doorzichtig en kaal?

Vooral bij leibomen is goed te zien dat de plant minder dicht wordt na de winter of na de bloei. Er kunnen dan flinke gaten vallen in je leivorm of op het leirek. Zo heb je toch een stuk minder privacy met een leiboom en dat is natuurlijk niet ideaal.

Hoe voorkom je dat een lei-Photinia doorzichtig wordt of kale stukken krijgt?

Als de standplaats goed is, dan is er eigenlijk weinig wat je nog kunt doen. In elk geval aan (tijdelijk) bladverlies. Toch kan je voorkomen dat jouw Photinia leiboom kale plekken krijgt, vooral als dit wordt veroorzaakt als gevolg van de bloei.

Je zou de bloemen tijdig uit kunnen knippen, zodat snel weer nieuw blad wordt gevormd en zo weinig mogelijk energie verloren gaat aan de bloei. Doeltreffend, maar wel zonde van die mooie bloei…

Photinia is ook heel geschikt voor een wat bredere kroon. Als je de leivorm wat breder (dikker) laat groeien, heb je veel minder last van een gat, opening, of kaal stuk. Denk aan een soort kubus vorm op stam. Als er dan toch een gat valt, zit er nog voldoende begroeiing achter, waardoor dit veel minder opvalt.

Stel ook jouw Tuinvraag!

In onze Tuinvragen rubriek geven we antwoord op al jouw vragen over de tuin, planten en tuinieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Geniet van het buitenleven met mooie en stijlvolle tuinmeubels

Geniet van het goede buitenleven deze zomer

Buiten eten, lang tafelen, lekker loungen, heerlijk dagdromen en zomers genieten in je eigen tuin… klinkt als de ideale zomer, toch? Realiseer een ontspannen vakantiegevoel in je tuin met comfortabele en stijlvolle tuinmeubels, sfeervolle verlichting en natuurlijk veel groen.

Lees verder
Minivijver inspiratie, ideeën en tips

25x Minivijver inspiratie

Wil jij ook graag een minivijver in je tuin, maar ben je nog op zoek naar inspiratie en ideeën voor een mooie minivijver die past bij jouw kleine tuin en tuinstijl? Na een oproep ontvingen wij heel wat mooie plaatjes van minivijvers. Geniet mee!

Lees verder
Komen muggen af op licht? Feit of fabel?

Zomeravonden zonder muggen: Licht uit of aan?

Feit of fabel: komen muggen echt af op het licht? Hoe voorkom je dat je wordt gestoken?

Lees verder