Is mijn siergras dood, of loopt dit nog uit?

Als je in het vroege voorjaar je siergras hebt gesnoeid, kan het erg lang duren, voordat er weer groei te zien is. Gedurende het voorjaar begin je je soms af te vragen of het siergras de winter wel heeft overleefd…

Deze vraag wordt ons dan ook regelmatig gesteld:

Is het siergras dood, of loopt dit nog uit?

De meeste siergrassen beginnen pas laat met uitlopen. Hoewel de eerste sprietjes soms al verschijnen aan het einde van de winter (ongeveer wanneer je siergrassen moet snoeien), staat de groei vervolgens vaak stil. Vaak zijn de temperaturen vervolgens weer een tijd lang te laag om verder uit te lopen.

Waarom groeit het siergras nog niet? 5 Oorzaken

  • Het is niet warm genoeg. De meeste siergrassen hebben wat warmere temperaturen nodig om te groeien. Ook als het even warm genoeg geweest is en de eerste sprietjes laten zich zien, kan de groei bij kou weer lang stil staan.
  • De standplaats is te nat. In natte grond kan het langer duren, voordat het siergras opnieuw uitloopt. Als de grond in de winter lang erg nat is (en blijft), kan siergras makkelijk wegrotten. Zorg dus altijd voor goed doorlatende grond.
  • Het siergras is aan het einde van het voorgaande groeiseizoen te droog geweest. Hoewel siergras hier meestal weer goed van herstelt, kan dit wel van invloed zijn op het weer uitlopen. Ook in een droog voorjaar helpt het om extra water te geven.
  • Het siergras is recent aangeplant. Nieuwe aanplant en vooral jonge exemplaren (de bekende p9 potjes), kan er heel lang over doen om goed uit te lopen. Volgend jaar zal je siergras eerder beginnen met groeien.
  • De standplaats is niet zonnig genoeg. De meeste siergrassen hebben graag aardig wat zon. Als de plek in de tuin meer in de schaduw ligt, duurt het veel langer voordat ze weer uitlopen. Je kunt dat verschil ook duidelijk zien bij meerdere exemplaren op verschillende plekken in de tuin. Het zijn eigenlijk altijd eerst de siergrassen in de volle zon die beginnen met uitlopen.

Wanneer loopt siergras uit?

De eerste sprietjes siergras kunnen bij voldoende hoge temperaturen al uitlopen in februari. Meestal begint dit in maart. Maar als het ook maar iets kouder is, of een bovenstaande oorzaken is van toepassing, dan kan het zomaar april, eind mei, of zelfs begin juni zijn voordat het siergras echt begint te groeien!

Is jouw siergras ook nog niet aangeslagen? Loopt het nog niet (echt) uit?

Heb nog even geduld; siergrassen zijn sterke planten en komen meestal alsnog op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *