Waarom knakken mijn lupines?

Lupine knakt (de bloemstengel van lupine is geknakt)

Lupines zijn mooie planten met een bijzondere en een opvallende bloemvorm. Lupine (Lupinus) heeft een grote kegelvormige of toortsvormige bloemtros, die bestaat uit vele kleinere bloemen. Lupines zijn er in verschillende kleuren, zoals wit, roze, rood, blauw, paars en geel. Het is nog altijd een populaire tuinplant.

Helaas komt het wel regelmatig voor dat de bloemstengel van de lupine knakt. Als dit bij meerdere bloemstengels het geval is, lijkt de plant soms in te storten.

Hoe kan het dat de bloem van de lupine knakt?

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk voor het knakken van de bloemstengel van de lupine. Lupine heef holle bloemstengels. Dit betekent dat ze van nature niet heel sterk zijn. Overigens kunnen ze vaak na het knakken wel verder doorbloeien. Hieronder veelvoorkomende oorzaken voor het knakken van de bloem van lupine.

Geen plantensteun

Omdat lupine holle bloemstengels heeft en grote en vrij zware bloemtrossen maakt, is het aan te raden om deze planten tijdig te steunen. De beste tijd voor het steunen van planten is nog voordat ze het nodig hebben. De planten kunnen dan als het ware nog in de steun groeien. Dit geeft een minder gekunsteld beeld dan een plant die eenmaal in volle bloei nog recht wordt getrokken met een plantensteun.

Wind

Zet een lupine liever niet op de wind. Omdat de grote bloemen op een vrij dunne (en holle) stengel staan, zijn ze gevoelig voor harde wind. Het helpt om lupines tussen andere planten aan te planten in de border, zodat ze ook steun vinden aan die planten. Een plantensteun is ook zeker aan te raden.

bloem van lupine geknakt

Gekweekt in de kas

Veel lupines worden opgekweekt in de kas. Hierdoor bloeien ze al vroeger en zien ze er in het tuincentrum werkelijk prachtig uit. Echter door de snelle groei die in de kas ontstaat, zijn de bloemstengels vaak nog wat zwakker en is de kans op knakken of doorbuigen nog groter.

Te weinig of te veel water

Overmatig water geven kan leiden tot snellere maar zwakkere groei. Hoe langer de stengels groeien, hoe groter de kans op knakken of breken. Bij te weinig water geven ontstaan ook problemen, al gaat dit meestal direct gepaard met geel blad of blad dat helemaal slap hangt of uitdroogt. Twijfel je hoeveel water je moet geven? Bekijk ook ons blog over water geven.

Lupinus bloem breekt af

Slakken

Helaas lijken slakken nogal te houden van lupines. Slakken zullen de plant verder verzwakken of kunnen ook direct zorgen voor het knakken van de stengels door vraatschade. In een tuin met veel andere planten is de overlast van slakken bij lupines meestal beperkter. Bekijk ook onze tips tegen slakken.

Zijn jouw lupines ook geknakt?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Verbena bonariensis - ijzerhard

Welke Verbena blijft laag?

Verbena bonariensis, ofwel ijzerhard, is een langbloeiende vlinderplant, met paarsroze bloemen op stevige, hoge stengels. Te hoge stengels, volgens sommigen… Gelukkig is er ook een lage Verbena!

Lees verder
Tuin make-over: van grijs naar Groen

Van grijs naar Groen: 3 geslaagde tuin make-overs

Het renoveren van een bestaande tuin is een hele klus. Er zijn heel wat uurtjes werk nodig om er jouw paradijsje van te maken. Hier 3 tuinen die van grijs naar groen gingen.

Lees verder
Waarom snoeien?

Waarom moet je eigenlijk snoeien?

Snoeien is een belangrijk onderdeel van tuinieren. Maar waarom snoeien we eigenlijk? Is snoeien altijd nodig? Wat wil je bereiken met de snoei?

Lees verder