Waarom bloeit mijn Pampasgras niet?

Pampasgras bloeit niet? De oorzaken voor het uitblijven van bloei voor Cortaderia selloana

Pampasgras (Cortaderia selloana) is een siergras dat tot de verbeelding spreekt. De hoge en rechtopgaande stengels met prachtige grote en sierlijke witte pluimen kunnen wel 3 meter hoog worden! De pluimen zijn ook populair als decoratie voor in huis.

Cortaderia kan best breed worden en vrij snel groeien. Hoewel de pluimen rechtopgaand groeien, hangt het loof wel door, waardoor er wel wat ruimte nodig is voor dit siergras. Gelukkig zijn er ook kleinere soorten pampasgras.

Helaas stelt pampasgras nog wel eens teleur: De plant loopt pas laat weer uit en het kan voorkomen dat de bloei uitblijft.

Waarom bloeit Pampasgras niet? 5 Oorzaken

1. Het Pampasgras is nog te klein of te jong

Nieuwe aanplant en jonge planten (bijvoorbeeld in een kleine maat zoals p9, of C1,5), zullen vaak het eerste jaar nog niet bloeien. De planten moeten eerste goed aanslaan en vervolgens wat loof kunnen maken, voordat ze in bloei komen. Wil je snel pampasgras in bloei? Koop dan een grotere maat, zoals C5, of beter nog C10. Zo weet je vrijwel zeker dat je het eerste jaar bloei zult hebben.

2. Het is nog te vroeg in het seizoen

Pampasgras komt pas laat op gang. Zoals veel siergrassen, zal deze pas laat in het voorjaar nieuwe halmen maken en zal dit eerst heel langzaam gaan. Als wat warmer wordt, zal de groei echter alsnog goed op gang komen. De bloei komt pas vanaf eind zomer of pas in het najaar.

3. Het is niet warm genoeg voor Pampasgras

In een koud voorjaar, of tijdens een koele zomer, zal het extra lang duren, voordat het Pampasgras gaat groeien. Ook de bloeistengels komen dan pas later, of soms blijft de bloei helemaal uit.

Geen bloei Cortaderia Pampasgras - 5 oorzaken

4. Het Pampasgras krijgt te weinig zon

Cortaderia selloana staat het liefst op een zonnige plek. In de schaduw zullen er minder snel bloeistengels gevormd worden. In diepe schaduw, mogelijk zelfs helemaal niet.

5. De standplaats is te nat voor Pampasgras

Pampasgras kan tijdens het groeiseizoen best profiteren van wat extra water. Toch houdt dit siergras niet van natte voeten. Zeker niet in de winter. Zorg voor goed doorlatende grond en voeg bijvoorbeeld zand of grind toe aan het plantgat. In hele natte winters kunnen de wortels van siergrassen gaan rotten. Met name jonge planten zijn gevoelig voor natte winters.

Wanneer Pampasgras verplaatsen?

Nu weet je waarom jouw Pampasgras niet bloeit, of niet heeft gebloeid dit jaar. Het voorjaar is een goed moment om siergrassen te verplaatsen. Zo voorkom je vorstschade, of wortelrot en kan de plant meteen weer beginnen met wortelen en opnieuw gaan groeien. Zo zal je volgend jaar alsnog genieten van de prachtige witte pluimen!

4 reacties op “Waarom bloeit mijn Pampasgras niet?

  1. Ik heb 2 pampa’s struiken in een grote pot staan, v oor het 2e jaar maar een pluim, hoe komt dat, wat doe ik verkeerd?

    1. Hoe groot is de pot? Staat deze op de zon? Is er goed op gelet dat het pampasgras tijdens het groeiseizoen niet uitgedroogd is geweest?
      In een pot of bak groeit pampasgras (net zoals veel andere planten) minder snel en soms minder goed. Dit kan zeker ook nadelig zijn voor het groeien van de pluimen.

  2. Ik heb 2 stuks pampasgras met 1,5 m ruimte tussen elkaar. De een groeit super goed! De andere totaal niet, maar is wel groen en niet dood. Hoe kan dit?

    1. Wat vervelend! Wanneer heb je ze aangeplant? Kan het zijn dat de plekken toch van elkaar verschillen, bijvoorbeeld door de nabijheid van een grote boom, struik of muur? Is het op een van de twee plaatsen juist natter of droger? Stuur ons gerust een foto, dan kijken we graag even met je mee (via info@kleinetuinen.nl).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Patiotuin inspiratie

11x Patiotuin inspiratie en Tips voor je patio

Ook al heb je nog zo weinig ruimte in je tuin en alleen maar verharding, zelfs dan is het mogelijk om er een leuke en groene tuin van te maken: Maak een mooie patiotuin!

Lees verder
Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin in de zon en welke planten voor een geveltuin in de schaduw?

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin?

Wat zijn geschikte planten voor een geveltuin? Welke geveltuin planten zijn geschikt voor volle zon? En welke voor in de schaduw?

Lees verder
Korting op tuinplanten bij Directplant.nl

Actie: Korting op tuinplanten!

Profiteer van onze nieuwe samenwerking met Directplant en krijg korting op je tuinplanten!

Lees verder