Waarom wordt het blad van Sieruien lelijk?

Blad van Allium wordt lelijk bruin of geel blad bij sieruien

Sieruien (Allium) zijn prachtige en opvallende planten.

De bijzondere vorm en de mooie bloei is een aanwinst voor je border! Vooral in grotere groepen maken ze veel indruk. Zelfs als ze uitgebloeid zijn, blijft het prachtige silhouet nog heel lang zichtbaar in de tuin.

Sierui heeft wel een nadeel:

Het blad van Allium wordt lelijk!

Voordat sieruien gaan bloeien, wordt het blad van veel soorten geel, wit of bruin. Alle energie gaat dan naar de bloei en de bloembol. Het blad sterft (deels) af.

Wat kan je doen tegen lelijk blad bij sieruien?

Helaas is er weinig wat je kunt doen om bruin of geel blad bij sieruien te voorkomen. Het hoort echt bij Allium en de meeste soorten hebben hier last van.

Je zou het lelijke blad af kunnen snoeien. Maar dit is nadelig voor de ontwikkeling van de bloembol. De kans dat je sierui volgend jaar niet weer opkomt, of minder goed bloeit, is dan groter. Er komt dan namelijk te weinig voeding terug naar de bloembol (net zoals bij het voortijdig afsnoeien van blad bij tulpen en narcissen).

Een betere oplossing voor het lelijke blad van Allium is om er andere vaste planten of siergrassen voor te plaatsen. Op die manier valt het bruine, witte of gele blad niet meer op en gaat dit op in je border. Siergrassen als Pennisetum of Stipa vormen trouwens een prachtige combinatie met sieruien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Patiotuin inspiratie

11x Patiotuin inspiratie en Tips voor je patio

Ook al heb je nog zo weinig ruimte in je tuin en alleen maar verharding, zelfs dan is het mogelijk om er een leuke en groene tuin van te maken: Maak een mooie patiotuin!

Lees verder
Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin in de zon en welke planten voor een geveltuin in de schaduw?

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin?

Wat zijn geschikte planten voor een geveltuin? Welke geveltuin planten zijn geschikt voor volle zon? En welke voor in de schaduw?

Lees verder
Blauwe metselbij

Help de Blauwe Metselbij – Tips van de bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers voor veel planten en gewassen. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting, geven we tips voor het bijvriendelijk maken van een kleine tuin of balkon.

Lees verder