Waarom wordt het blad van Sieruien lelijk?

Blad van Allium wordt lelijk bruin of geel blad bij sieruien

Sieruien (Allium) zijn prachtige en opvallende planten.

De bijzondere vorm en de mooie bloei is een aanwinst voor je border! Vooral in grotere groepen maken ze veel indruk. Zelfs als ze uitgebloeid zijn, blijft het prachtige silhouet nog heel lang zichtbaar in de tuin.

Sierui heeft wel een nadeel:

Het blad van Allium wordt lelijk!

Voordat sieruien gaan bloeien, wordt het blad van veel soorten geel, wit of bruin. Alle energie gaat dan naar de bloei en de bloembol. Het blad sterft (deels) af.

Wat kan je doen tegen lelijk blad bij sieruien?

Helaas is er weinig wat je kunt doen om bruin of geel blad bij sieruien te voorkomen. Het hoort echt bij Allium en de meeste soorten hebben hier last van.

Je zou het lelijke blad af kunnen snoeien. Maar dit is nadelig voor de ontwikkeling van de bloembol. De kans dat je sierui volgend jaar niet weer opkomt, of minder goed bloeit, is dan groter. Er komt dan namelijk te weinig voeding terug naar de bloembol (net zoals bij het voortijdig afsnoeien van blad bij tulpen en narcissen).

Een betere oplossing voor het lelijke blad van Allium is om er andere vaste planten of siergrassen voor te plaatsen. Op die manier valt het bruine, witte of gele blad niet meer op en gaat dit op in je border. Siergrassen als Pennisetum of Stipa vormen trouwens een prachtige combinatie met sieruien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Welke planten snoeien in februari? En welke juist niet?

Wat kan je al snoeien in februari?

Welke planten moet je snoeien in februari? Welke planten kan je nu snoeien? En welke planten moet je juist niet in februari snoeien?

Lees verder
Groenblijvende vaste planten - Beste bodembedekkers voor elke situatie

Welke vaste planten blijven groen in de winter?

De meeste vaste planten sterven bovengronds af in de winter, waardoor je kale borders krijgt. Toch zijn er zeker ook groenblijvende vaste planten! Bekijk ons overzicht.

Lees verder
Knotsgekke tuinideeen: Opvallende vormsnoei felle kleuren, optisch bedrog, vaste tuinversiering, etc.

7 Knotsgekke tuin ideeën

Mag jouw tuin net even anders (of heel anders) zijn dan andere tuinen? Hier 7 gekke tuin ideeën, die zorgen voor een bijzondere, opvallende of uitgesproken tuin!

Lees verder