Wat is het verschil tussen grind en split?

Grind en split worden vaak in één adem genoemd. Toch is er wel degelijk verschil tussen grind en split. In dit Tuinvragen blog leggen we je het verschil nog even uit en benoemen gelijk de voordelen en nadelen.

Wat is beter? Split of grind?

Of split of juist grind beter geschikt is voor jouw tuin is natuurlijk afhankelijk van de situatie en wensen. We vergelijken split en grind, geven toepassingen en benoemen zowel voor- als nadelen.

Grind

Grind bestaat uit kleine afgeronde stukjes of stukken steen. De rondingen zijn ontstaan door door een natuurlijk proces zoals erosie of stromend water. Grind heeft een natuurlijke, ronde vorm en kan variëren in grootte. Vaak wordt het wel aangeboden in een bepaald formaat, waarbij het grind zo gezeefd is dat een soortgelijke afmeting is geselecteerd. Grind heeft een erg goede waterdoorlatendheid.

Waarvoor kan je grind gebruiken?

Grind kan je goed gebruiken voor paden, een oprit, een borderrand, of als bodembedekking. Platte en niet al te grote grindsoorten zijn ideaal om te belopen, zelfs met blote voeten.

Voordelen van grind

  • Natuurlijke uitstraling
  • Erg goede doorlatendheid
  • Voordelig verkrijgbaar

Enkele nadelen van grind zijn er ook: grind is minder uniform dan split en vaak ook wat minder stabiel, vanwege de afgeronde vorm.

Split

Split bestaat uit stukken steen die kunstmatig zijn gespleten of gebroken, om zo tot een bepaalde afmeting te komen. Split heeft scherpe of in elk geval hoekige randen en is veel meer uniform. Split is verkrijgbaar in veel verschillende formaten en kan gemaakt worden van verschillende steen soorten, zoals graniet, basalt, kalksteen of kwartsiet.

Waarvoor kan je split gebruiken?

Ook split kan je goed gebruiken voor paden, een oprit, borderrand, of als bodembedekking. Voor blote voeten is split minder geschikt.

Voordelen van split

  • Uniform
  • Erg stabiel
  • Goede doorlatendheid

Enkele nadelen van split zijn er ook: Split is vaak duurder dan grind en minder comfortabel om op te lopen. De waterdoorlatendheid is iets minder dan bij grind.

Welke halfverharding kies jij voor je tuin? Grind of split?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin in de zon en welke planten voor een geveltuin in de schaduw?

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin?

Wat zijn geschikte planten voor een geveltuin? Welke geveltuin planten zijn geschikt voor volle zon? En welke voor in de schaduw?

Lees verder
Blauwe metselbij

Help de Blauwe Metselbij – Tips van de bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers voor veel planten en gewassen. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting, geven we tips voor het bijvriendelijk maken van een kleine tuin of balkon.

Lees verder
Welke klimplanten en leibomen voor een zuidmuur in volle zon?

Welke klimplanten en leibomen kunnen tegen een zuidmuur?

Klimplanten zijn ideaal voor een kleine tuin. Maar welke klimplanten en leibomen kunnen tegen een zuidmuur in de volle zon?

Lees verder