Wat is het verschil tussen grind en split?

Grind en split worden vaak in één adem genoemd. Toch is er wel degelijk verschil tussen grind en split. In dit Tuinvragen blog leggen we je het verschil nog even uit en benoemen gelijk de voordelen en nadelen.

Wat is beter? Split of grind?

Of split of juist grind beter geschikt is voor jouw tuin is natuurlijk afhankelijk van de situatie en wensen. We vergelijken split en grind, geven toepassingen en benoemen zowel voor- als nadelen.

Grind

Grind bestaat uit kleine afgeronde stukjes of stukken steen. De rondingen zijn ontstaan door door een natuurlijk proces zoals erosie of stromend water. Grind heeft een natuurlijke, ronde vorm en kan variëren in grootte. Vaak wordt het wel aangeboden in een bepaald formaat, waarbij het grind zo gezeefd is dat een soortgelijke afmeting is geselecteerd. Grind heeft een erg goede waterdoorlatendheid.

Waarvoor kan je grind gebruiken?

Grind kan je goed gebruiken voor paden, een oprit, een borderrand, of als bodembedekking. Platte en niet al te grote grindsoorten zijn ideaal om te belopen, zelfs met blote voeten.

Voordelen van grind

  • Natuurlijke uitstraling
  • Erg goede doorlatendheid
  • Voordelig verkrijgbaar

Enkele nadelen van grind zijn er ook: grind is minder uniform dan split en vaak ook wat minder stabiel, vanwege de afgeronde vorm.

Split

Split bestaat uit stukken steen die kunstmatig zijn gespleten of gebroken, om zo tot een bepaalde afmeting te komen. Split heeft scherpe of in elk geval hoekige randen en is veel meer uniform. Split is verkrijgbaar in veel verschillende formaten en kan gemaakt worden van verschillende steen soorten, zoals graniet, basalt, kalksteen of kwartsiet.

Waarvoor kan je split gebruiken?

Ook split kan je goed gebruiken voor paden, een oprit, borderrand, of als bodembedekking. Voor blote voeten is split minder geschikt.

Voordelen van split

  • Uniform
  • Erg stabiel
  • Goede doorlatendheid

Enkele nadelen van split zijn er ook: Split is vaak duurder dan grind en minder comfortabel om op te lopen. De waterdoorlatendheid is iets minder dan bij grind.

Welke halfverharding kies jij voor je tuin? Grind of split?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Maak je eigen plantlabels: Leuk en makkelijk!

Kan jij al die Latijnse plantnamen ook maar moeilijk onthouden? Of zaai en stek je veel planten en vind je het lastig om je later te herinneren welke planten je precies gezaaid of gestekt had? Maak zelf je eigen plantlabels!

Lees verder
Vergroen je schutting

Vergroen je schutting

Voor de natuur is een heg beter dan een schutting, zelfs als die schutting begroeid is met planten. Maar… in een kleine tuin is daar niet altijd ruimte voor. Plaats planten voor je schutting, of laat er planten tegenaan groeien en vergroen je schutting.

Lees verder

Zo verbind je jouw keuken met je tuin of terras

Droom jij ook van een mooie woonkeuken, die aansluit op je tuin? Vaak worden ruimtes in huis ingericht zonder rekening te houden met de naastgelegen buitenruimte. Maar door juist een verbinding te maken tussen binnen en buiten, ontstaat een stijlvol geheel. Met deze tips laat je jouw woonkeuken mooi overgaan in je tuin.

Lees verder