Vanaf wanneer mag je Rozen snoeien? En hoe?

Vanaf wanneer roos snoeien?

In een milde winter zoals deze, lopen rozen alweer vroeg uit.

De vraag of de rozen alweer gesnoeid mogen worden, wordt dan ook al snel weer gesteld.

Vanaf wanneer mag je rozen snoeien?

De snoeiperiode hangt af van je locatie. Als er nog kans is op strenge vorst, is het beter om nog te wachten met snoeien. In onze regio kan over het algemeen gezegd worden dat je struikrozen en klimrozen kunt snoeien tussen half februari en eind maart.

Het is trouwens niet erg als je een deel van de nieuwe groei weg snoeit. Dit zal weer snel opnieuw uitlopen en vanaf de vroege zomer kan je weer genieten van mooie, gezonde en sterke rozen, die volop bloeien.

Vaak is het beter om aan de late kant te snoeien (en een stuk van de nieuwe groei te verliezen), dan te vroeg snoeien, waardoor je rozen alsnog flink kunnen beschadigen door vorst.

Hoe snoei je rozen?

Om te beginnen snoei je kruisende takken weg. Ook zwakke groei (dunne, iele takjes) en dood hout snoei je weg. Vervolgens snoei je de roos laag boven de grond af (hier doen we dat meestal op zo’n 30cm). Probeer te snoeien boven een knop, die naar buiten is gericht. Je wilt namelijk goede en sterke groei naar buiten toe stimuleren.

Deze manier van snoeien geldt voor trosrozen, struikrozen en ook grootbloemige rozen.

Deze gesnoeide roos, loopt alweer flink uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Welke planten snoeien in februari? En welke juist niet?

Wat kan je al snoeien in februari?

Welke planten moet je snoeien in februari? Welke planten kan je nu snoeien? En welke planten moet je juist niet in februari snoeien?

Lees verder
Groenblijvende vaste planten - Beste bodembedekkers voor elke situatie

Welke vaste planten blijven groen in de winter?

De meeste vaste planten sterven bovengronds af in de winter, waardoor je kale borders krijgt. Toch zijn er zeker ook groenblijvende vaste planten! Bekijk ons overzicht.

Lees verder
Knotsgekke tuinideeen: Opvallende vormsnoei felle kleuren, optisch bedrog, vaste tuinversiering, etc.

7 Knotsgekke tuin ideeën

Mag jouw tuin net even anders (of heel anders) zijn dan andere tuinen? Hier 7 gekke tuin ideeën, die zorgen voor een bijzondere, opvallende of uitgesproken tuin!

Lees verder