Uitgebloeide Bloembollen zoals Narcis en Tulpen: Laten staan of toch afknippen?

Uitgebloeide bloembollen - Narcis bloembollen na de bloei

Bloembollen zijn prachtig om al vroeg in het seizoen te zorgen voor bloei en veel kleur in de border. Wij zouden niet graag zonder willen: Sneeuwklokjes, krokus, blauwe druifjes, narcissen, sieruien en natuurlijk tulpen… Maar uitgebloeide bloembollen worden snel minder mooi. Vooral het blad van bloembollen na de bloei wordt lelijk. Niet heel gek, want eigenlijk is de plant langzaam aan het afsterven. Veel mensen knippen het blad of de hele plant daarom af na de bloei. Maar is dit wel verstandig?

Kan je bloembollen na de bloei afknippen, of is het beter om het blad te laten staan?

Bloembollen voeden zich ook na de bloei nog met water en zonlicht. Zo krijg je volgend jaar weer goed bloeiende planten. Het is daarom niet verstandig om het loof van bloembollen te verwijderen als de plant is uitgebloeid. Vaak wordt aangeraden om het blad tenminste nog 6 weken te laten zitten. Of laat het blad gewoon geel worden, verdrogen en afsterven.

Als de bloemen van je bloembollen (bijna) zijn uitgebloeid, verwijder dan de verwelkte bloemen. Bij veel soorten breek je deze makkelijk af. Zo voorkom je dat de plant energie steekt in de vorming van zaden. Op die manier kan alle energie gestoken worden in de groei (en bloei) van komend jaar.

Bloembollen na de bloei koppen

Blad van Sneeuwklokjes, Krokus en Anemonen

Bloembollen als sneeuwklokjes (Galanthus), krokus (Crocus) en anemoon (Anemone) kan je gewoon laten staan. Het blad van deze bloembollen verdwijnt best snel.

Blad van Narcis, Allium en Tulpen

Het blad van bloembollen als narcissen (Narcissus), sieruien (Allium) en tulpen (Tulipa) blijft nog lang zichtbaar. Dit blad kan snel minder mooi worden. Vooral sieruien krijgen snel geel blad. We kunnen ons voorstellen dat je het blad zou willen afknippen. Toch raden we dat niet aan. Laat het blad vooral nog zo lang mogelijk zitten (dit voedt de bol voor volgend jaar).

Bij tulpen maken we nog onderscheid tussen botanische tulpen (en enkele sterke tulpen soorten die jaarlijks terugkomen) en tulpen die minder geschikt zijn om over te houden. Veel tulpen bloeien het tweede jaar slecht, kleiner, of soms helemaal niet. Het blad van deze tulpen zou je dus wel af kunnen snoeien, of je verwijderd deze tulpen na de bloei uit je tuin.

Hoe hou je lelijk blad van uitgebloeide bloembollen uit het zicht?

Volle borders

De makkelijkste manier is om te zorgen voor voldoende andere planten in je border. Zo valt het afstervende loof niet of bijna niet op. Daarbij heb je met een goede bedekking van de bodem ook nog eens veel minder onkruid.

Volle voorjaarsborder met bloembollen en vaste planten

Uitgebloeide Bloembollen uitgraven

Een andere optie is om de bloembollen op te graven en in een pot te planten. Vervolgens kan je deze potten op een minder zichtbare plek zetten in je tuin.

Uitgebloeide bloembollen in pot

Het blad van Bloembollen vlechten

Een creatievere oplossing is om het oude blad te vlechten, of in bundels op te binden en zo op de grond te leggen. Het valt hierdoor minder op tussen de andere planten, maar eigenlijk ziet het er ook nog eens heel leuk uit!

Blad van uitgebloeid bloembollen vlechten

Wat doe jij met uitgebloeide bloembollen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin in de zon en welke planten voor een geveltuin in de schaduw?

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin?

Wat zijn geschikte planten voor een geveltuin? Welke geveltuin planten zijn geschikt voor volle zon? En welke voor in de schaduw?

Lees verder
Korting op tuinplanten bij Directplant.nl

Actie: Korting op tuinplanten!

Profiteer van onze nieuwe samenwerking met Directplant en krijg korting op je tuinplanten!

Lees verder
Stoere en robuuste planten

5×5 Stoere planten voor Vaderdag

Welke van deze robuuste planten met weinig onderhoud staan in jouw tuin?
En welke planten zou je nog graag willen (al dan niet voor Vaderdag)?

Lees verder