Uitgebloeide Agapanthus: wel of niet snoeien?

Uitgebloeide Agapanthus snoeien, of niet?

Agapanthus (Afrikaanse lelie) is een prachtige en opvallende plant.

Zowel in een mooie pot, als in de volle grond komt de Afrikaanse lelie goed tot z’n recht. De vorm heeft wel wat weg van een grote sierui. Agapanthus is verkrijgbaar met blauwe bloemen (in verschillende tinten), evenals met witte bloemen. De plant is niet geheel winterhard, dus in de winter afdekken met een mulchlaag is zeker aan te raden. Groenblijvende Agapanthus is minder winterhard dan bladverliezende Agapanthus. De Afrikaanse lelie bloeit in de zomer.

De blauwe, paarse of witte bloei is indrukwekkend en bijzonder. De bloei zelf is helaas niet van hele lange duur. Na een paar weken zal Agapanthus uitbloeien. De plant laat de verwelkte bloemen vallen en begint met het vormen van zaden. Gelukkig geven ook de opkomende bloemstengels, ontluikende bloei en zaadhoofden veel sierwaarde, waardoor je toch de hele (na)zomer van Agapanthus kunt genieten.

Moet je Agapanthus na de bloei snoeien?

In de meeste gevallen zal vermeerdering via zaad niet het doel zijn. Het is dan ook verstandig om je Afrikaanse lelie na de bloei terug te snoeien. Zo gaat alle energie naar de plant (en wortel) zelf, in plaats van naar de zaadvorming. Hierdoor kan je ook volgend jaar weer genieten van meer en grote(re) bloemen. Vooral bij jonge planten of Agapanthus met weinig bloei, zouden wij zeker aanraden om de bloemstengels af te snoeien na de bloei.

Overigens zijn de bloemstengels met zaadhoofden mooi te gebruiken in een (droog)boeket.

Wil je de uitgebloeide bloemstengels toch laten staan voor hun sierwaarde, hou er dan rekening mee dat dit de plant meer energie kost. Extra goede verzorging is dan aan te raden.

Hoe moet je Agapanthus snoeien na de bloei?

In tegenstelling tot het afknippen van de bloemen bij veel vaste planten, snoei je bij Agapanthus niet alleen de bloem af, maar snoei je de bloemstengel tot net boven de grond af. Verder is voor Agapanthus weinig tot geen snoei nodig. Eventueel kan je blad dat minder mooi is geworden nog bij de basis afsnoeien.

Krijgt Agapanthus een tweede bloei door te snoeien?

Helaas stimuleert het snoeien van de uitgebloeide bloemen en bloemstelen geen extra bloei. Een goede standplaats (veel zon en warmte) en voldoende water en voeding zorgt voor de beste en rijkste bloei.

Ga jij Agapanthus snoeien na de bloei?

3 gedachten over “Uitgebloeide Agapanthus: wel of niet snoeien?

 • 16 maart 2023 om 16:40
  Permalink

  Heb mijn Agapanthussen buiten gezet.
  Een vraagje, er zit nog heel veel groen blad aan, moet ik dat er aan laten ( hangt slap) of afknippen?
  Bvdank

  Beantwoorden
 • 7 oktober 2022 om 15:14
  Permalink

  Mijn Agapanthus begint nu begin oktober opnieuw te bloeien! Ik heb een paar weken geleden de uitgebloeide stengels laag afgeknipt en er komen nu nieuwe stengels bij. Twee wat langere en twee zie ik nu opkomen. Bijzonder toch!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *