Stel ook jouw Tuinvraag!

Heb jij een Tuinvraag? Wij helpen je graag!

Je weet nooit alles over tuinieren!

Dat geldt natuurlijk voor de beginnende tuinier, maar ook voor mensen die al jarenlang tuinieren. Er zijn zoveel verschillende disciplines, dat er altijd nog iets te leren valt… Dat is nu juist het leuke aan werken in de tuin!

Heb jij een vraag over de verzorging van een plant, nieuwe aanplant of hoe en wanneer je moet snoeien?

Wil je meer weten over de moestuin of het telen van fruit?

Vraag je af hoeveel water je nu precies moet geven, of wat de beste plantafstand tussen haagplanten is?

Of je nu een vraag hebt over aanplant, verzorging, snoeien of welke Tuinvraag dan ook, stel deze gerust…

Stel ook jouw Tuinvraag!

Gebruik bij voorkeur het reactieformulier onder dit bericht, of stuur ons een e-mail.

Wij doen ons best om jouw vraag binnen korte tijd te beantwoorden. Omdat we best veel berichten en vragen krijgen, kan dit soms echter even duren.

De leukste en vaakst gestelde tuinvragen plaatsen we hier uiteraard graag. Kijk dus zeker ook welke vragen we eerder al hebben beantwoord in onze Tuinvragen rubriek.

Welke Tuinvragen worden het vaakst gesteld en het best gelezen?

 1. Zijn de vruchten van een Passiebloem eetbaar?
 1. Moet je walnoten nu wel of niet eerst drogen?
 1. Waarom wordt het blad van mijn Skimmia geel?
 1. Welke Klimplanten kunnen in de schaduw?
 1. Kan je Lavendel terugsnoeien voor een tweede bloei?
 1. Waarom wordt het blad van Jasmijn geel of bruin?
 1. Help: Heb ik Japanse duizendknoop gekocht?
 1. Is Toscaanse jasmijn winterhard?
 1. Wat kan je planten onder een boom?
 1. Welke planten kunnen goed tegen droogte?

Wat is jouw Tuinvraag?

11 gedachten over “Stel ook jouw Tuinvraag!

 • 5 november 2022 om 10:52
  Permalink

  Kaffir Limoen.

  De kaffir limoen wil ik kopen omdat de blaadjes gebruikt worden in de indonesische keuken. Als het ding vruchten zou krijgen is dat natuurlijk leuk, maar het gaat eigenlijk om het blad.

  Ervaring met tropische boompjes heb ik niet dus vandaar dat ik het hier probeer:”

  Hoe zou jij het limoenboompje laten overwinteren?
  In de Woonkamer of in een onverwarmde logeerkamer (waar t nooit vriest)?

  Het is een mooi boompje, ruwweg een meter, en het zou leuk staan in de woonkamer. Maar ik las ook ergens dat kamertemperatuur slecht is voor overwinterende tropische planten.
  Kortom: Roept u maar 😉 Wat kan ik het beste doen?

  Beantwoorden
  • 7 november 2022 om 14:28
   Permalink

   De Kaffir limoen wordt inderdaad voornamelijk voor het blad gehouden, om te gebruiken in de keuken.

   In de zomer kan Citrus hystrix prima in de tuin gehouden worden. Voordat er kans is op vorst of hele lage temperaturen is het echter aan te raden om de plant naar binnen te brengen.

   Kies een vorstvrije plek met voldoende zonlicht. In tegenstelling tot andere citrus planten (die een koude periode nodig hebben), heeft Citrus hystrix graag wat meer warmte (bij voorkeur tussen 10-14 graden. Een woonkamer is echter snel te warm in de winter (de plant heeft dan mogelijk te weinig rusttijd). In elk geval zal het lastig zijn om de plant vochtig genoeg te houden, zonder dat er kans is op wortelrot. In een minder warme kamer is de verzorging makkelijker.

   Mocht je geen geschikte plek hebben, dan zou je zelfs kunnen proberen om de plant op een koele, maar vorstvrije en donkerdere plek te houden. De plant zal dan helemaal in rust gaan en verliest mogelijk ook het blad. Niet ideaal dus.

   Beantwoorden
 • 11 oktober 2022 om 17:48
  Permalink

  Hallo,

  Ik wil meer inheemse planten jn mijn tuin, zonder dat het een “onkruid” tuin wordt. Welke planten raden jullie aan?

  Gr. Thea

  Beantwoorden
  • 11 oktober 2022 om 17:50
   Permalink

   Wat een leuke en goede vraag. Wat heeft je voorkeur?

   Heb je graag struiken en haagplanten (ook ideaal voor bijvoorbeeld meer vogels en dieren in de tuin)?
   Denk aan bijvoorbeeld meidoorn, gelderse roos, wilde kardinaalshoed, duindoorn, wilde liguster, gele kornoelje, veldesdoorn, haagbeuk, beuk, krent, boswilg…

   Of ben je op zoek naar vaste planten en eenjarigen?
   Bijvoorbeeld judaspenning, grote kattenstaart, beeldkroon, beemdooievaarsbek, dagkoekoeksbloem, echte valeriaan, gevlekt longkruid, grasklokje, lievevrouwebedstro, margriet, muskuskaasjeskruid, ruig klokje, veldsalie, wilde akelei, wilde bertram, zwarte toorts…

   Ook voor inheemse planten geldt natuurlijk dat je goed moet kijken naar de situatie in jouw tuin en de natuurlijke standplaats, ofwel planteigenschappen en wensen.
   Veel inheemse soorten kunnen zich vrij snel uitbreiden als ze het naar de zin hebben. Toch is dat in de meeste gevallen helemaal niet erg en kan je natuurlijk ook bijsturen waar nodig. Het is wel de reden dat we bijvoorbeeld guldenroede hier niet noemden (deze verspreid zich wel heel snel). Ook de grote kattestaart kan dit wel doen overigens.

   We zien hier steeds vaker vragen over voorbij komen. We gaan kijken of we hier binnenkort een leuk blog van kunnen maken!

   Beantwoorden
 • 10 oktober 2022 om 12:49
  Permalink

  We hebben een smalle border aan de voorzijde van ons huis van 30cm breed als scheiding met de buren. Het ligt vol op de zon. Het is tussen 2 opritten.
  We hebben er nu Taxus Baccata staan, maar die doet het daar niet goed. Welke planten zouden daar goed kunnen? Kan een mix van planten zijn, een deel moet hoog zijn, om de containers achter te verbergen.

  Beantwoorden
  • 4 oktober 2022 om 09:09
   Permalink

   Het najaar is juist een hele goede tijd om aan te planten. De bodem is nu nog warm en er valt voldoende regen voor nieuwe aanplant om goed aan te slaan. Zo krijgen deze planten een voorsprong in het voorjaar en zullen ze vaak alweer eerder uitlopen. Vanaf oktober/ november zijn ook weer planten uit volle grond beschikbaar (wortelgoed en kluit). Deze zijn extra voordelig! Let wel op, want minder winterharde planten kan je nu beter niet aanplanten. Ook siergrassen kan je beter niet aanplanten als de grond lang nat blijft.
   Zie ook ons blog: Wat kan je nog aanplanten in het najaar?

   Beantwoorden
 • 29 september 2022 om 17:13
  Permalink

  Hoi Kleinetuinen,

  Hebben jullie ook tips voor het zelf aanleggen van een vijver in een kleine tuin?
  Ik heb geen ruimte om alle zijden van de vijver schuin af te laten lopen én ook een diepte van een meter te bereiken (wat vaak geadviseerd wordt). En hoe kan ik de zijkanten afwerken zodat ik niet tegen vijverfolie hoef aan te kijken?

  Groene groet,

  Annelies

  Beantwoorden
   • 29 september 2022 om 18:00
    Permalink

    PS: de vijverranden kan je uit het zicht houden met stenen en keien, bijvoorbeeld vanuit de bodem of een hoger plateau in de vijver gestapeld. Of met bodembedekkende planten die je wat over de rand laat groeien. Je kunt ook graszoden gebruiken om over de rand te laten groeien (al dan niet omgekeerd).
    Verder is het raadzaam om tenminste 1 rand schuin af te laten lopen, zodat dieren er eventueel weer makkelijk uit kunnen komen. Maak anders een soort trappetje van bakstenen of keien.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *