Stel ook jouw Tuinvraag!

Heb jij een Tuinvraag? Wij helpen je graag!

Je weet nooit alles over tuinieren!

Dat geldt natuurlijk voor de beginnende tuinier, maar ook voor mensen die al jarenlang tuinieren. Er zijn zoveel verschillende disciplines, dat er altijd nog iets te leren valt… Dat is nu juist het leuke aan werken in de tuin!

Heb jij een vraag over de verzorging van een plant, nieuwe aanplant of hoe en wanneer je moet snoeien?

Wil je meer weten over de moestuin of het telen van fruit?

Vraag je af hoeveel water je nu precies moet geven, of wat de beste plantafstand tussen haagplanten is?

Of je nu een vraag hebt over aanplant, verzorging, snoeien of welke Tuinvraag dan ook, stel deze gerust…

Stel ook jouw Tuinvraag!

Gebruik bij voorkeur het reactieformulier onder dit bericht, of stuur ons een e-mail.

Wij doen ons best om jouw vraag binnen korte tijd te beantwoorden. Omdat we best veel berichten en vragen krijgen, kan dit soms echter even duren.

De leukste en vaakst gestelde tuinvragen plaatsen we hier uiteraard graag. Kijk dus zeker ook welke vragen we eerder al hebben beantwoord in onze Tuinvragen rubriek.

Welke Tuinvragen worden het vaakst gesteld en het best gelezen?

 1. Zijn de vruchten van een Passiebloem eetbaar?
 1. Moet je walnoten nu wel of niet eerst drogen?
 1. Waarom wordt het blad van mijn Skimmia geel?
 1. Welke Klimplanten kunnen in de schaduw?
 1. Kan je Lavendel terugsnoeien voor een tweede bloei?
 1. Waarom wordt het blad van Jasmijn geel of bruin?
 1. Help: Heb ik Japanse duizendknoop gekocht?
 1. Is Toscaanse jasmijn winterhard?
 1. Wat kan je planten onder een boom?
 1. Welke planten kunnen goed tegen droogte?

Wat is jouw Tuinvraag?

20 reacties op “Stel ook jouw Tuinvraag!

 1. Ik krijg een tuin met vermoedelijk zeeklei, ben dit niet gewend. Tot nu toe staat in deze tuin geen enkele plant. Is volledig bestraat. De tuin ligt op zuid oost…..en voor op noordwest. Ik wil hem in het najaar in orde gaan maken. Welke stappen kan ik ondernemen?

  1. Klei kan een uitdaging zijn om op te tuinieren. Klei is zware grond, ’s zomers droogt de toplaag snel uit en ’s winters blijft de grond lang nat. Het voordeel van kleigrond is dat deze erg voedzaam is. Bedenk welke planten het goed doen op klei, zoals rozen, hortensia (niet blauwe), boerenjasmijn, sering en viburnum (bekijk hier een uitgebreide lijst met planten voor kleigrond). Verbeter de grond waar nodig, bijvoorbeeld door zand, compost of anders potgrond toe te voegen. Doe dit jaarlijks, zodat de grond steeds beter wordt (maar alleen waar je dit nodig hebt). Tuinieren op klei is vaak even wennen en best zwaar, maar je kunt zeker een mooie tuin realiseren op kleigrond! Zo te horen begin je met een schone lei: dat is ook wat waard! Hier nog wat tips voor een nieuwe tuin die vaak vergeten worden.

 2. mijn pas gedeelde epimedium krijgt gele bladeren: het lijkt op een voedingstekort. Langs de nerf lijkt het groener te blijven.
  waar ligt het aan?

  1. Mogelijk heeft je Epimedium moeite om opnieuw aan te slaan. Afhankelijk van de grootte van de plant kan het ook om uitdroging gaan, in plaats van een voedingstekort. Overigens is het niet ongebruikelijk dat planten geel blad krijgen en een deel laten vallen, nadat ze verplant zijn.

 3. Hallo kleinetuinen,

  Ik heb al een delcorf appelboom en een andere (onbekende) appelboom.

  Nu wil ik daar graag een mantet appelboom bij. Omdat ik het graag wil en misschien ook voor de kruisbestuiving. Begrijp ik goed dat ze dan allemaal vruchten kunnen krijgen middels de kruisbestuiving? Zo ja, dan bestel ik bij jullie een mantet appelboom. Zo nee, kan u mij dan een alternatief geven aub?

  Ik wacht eerst op uw reactie. Dankuwel.

  Groetjes Ursula

  1. Als de appelbomen ongeveer gelijktijdig in bloei komen, is er sprake van kruisbestuiving. Belangrijk is dat ze niet al te ver uit elkaar staan, zodat de kans op kruisbestuiving het grootst is. Zo te lezen kan je de gewenste boom gerust bij plaatsen. Het najaar is hiervoor een goed moment. Helaas leveren wij zelf geen bomen en planten. Misschien nog iets voor de toekomst…

 4. Ik heb ongeveer 3 jaar 2 dak moerbeibomen fruitless.
  Ik heb ze in okt/nov teruggesnoeid omdat ik er nog weinig blad aan zat dacht ik hier goed aan te doen.
  Nu is het begin mei en zie nog geen blad komen.
  Kan het zijn dat ik te snel gesnoeid heb.

  Alvast bedankt voor de reactie.
  Met vriendelijke groet, Els

 5. Kaffir Limoen.

  De kaffir limoen wil ik kopen omdat de blaadjes gebruikt worden in de indonesische keuken. Als het ding vruchten zou krijgen is dat natuurlijk leuk, maar het gaat eigenlijk om het blad.

  Ervaring met tropische boompjes heb ik niet dus vandaar dat ik het hier probeer:”

  Hoe zou jij het limoenboompje laten overwinteren?
  In de Woonkamer of in een onverwarmde logeerkamer (waar t nooit vriest)?

  Het is een mooi boompje, ruwweg een meter, en het zou leuk staan in de woonkamer. Maar ik las ook ergens dat kamertemperatuur slecht is voor overwinterende tropische planten.
  Kortom: Roept u maar 😉 Wat kan ik het beste doen?

  1. De Kaffir limoen wordt inderdaad voornamelijk voor het blad gehouden, om te gebruiken in de keuken.

   In de zomer kan Citrus hystrix prima in de tuin gehouden worden. Voordat er kans is op vorst of hele lage temperaturen is het echter aan te raden om de plant naar binnen te brengen.

   Kies een vorstvrije plek met voldoende zonlicht. In tegenstelling tot andere citrus planten (die een koude periode nodig hebben), heeft Citrus hystrix graag wat meer warmte (bij voorkeur tussen 10-14 graden. Een woonkamer is echter snel te warm in de winter (de plant heeft dan mogelijk te weinig rusttijd). In elk geval zal het lastig zijn om de plant vochtig genoeg te houden, zonder dat er kans is op wortelrot. In een minder warme kamer is de verzorging makkelijker.

   Mocht je geen geschikte plek hebben, dan zou je zelfs kunnen proberen om de plant op een koele, maar vorstvrije en donkerdere plek te houden. De plant zal dan helemaal in rust gaan en verliest mogelijk ook het blad. Niet ideaal dus.

 6. Hallo,

  Ik wil meer inheemse planten jn mijn tuin, zonder dat het een “onkruid” tuin wordt. Welke planten raden jullie aan?

  Gr. Thea

  1. Wat een leuke en goede vraag. Wat heeft je voorkeur?

   Heb je graag struiken en haagplanten (ook ideaal voor bijvoorbeeld meer vogels en dieren in de tuin)?
   Denk aan bijvoorbeeld meidoorn, gelderse roos, wilde kardinaalshoed, duindoorn, wilde liguster, gele kornoelje, veldesdoorn, haagbeuk, beuk, krent, boswilg…

   Of ben je op zoek naar vaste planten en eenjarigen?
   Bijvoorbeeld judaspenning, grote kattenstaart, beeldkroon, beemdooievaarsbek, dagkoekoeksbloem, echte valeriaan, gevlekt longkruid, grasklokje, lievevrouwebedstro, margriet, muskuskaasjeskruid, ruig klokje, veldsalie, wilde akelei, wilde bertram, zwarte toorts…

   Ook voor inheemse planten geldt natuurlijk dat je goed moet kijken naar de situatie in jouw tuin en de natuurlijke standplaats, ofwel planteigenschappen en wensen.
   Veel inheemse soorten kunnen zich vrij snel uitbreiden als ze het naar de zin hebben. Toch is dat in de meeste gevallen helemaal niet erg en kan je natuurlijk ook bijsturen waar nodig. Het is wel de reden dat we bijvoorbeeld guldenroede hier niet noemden (deze verspreid zich wel heel snel). Ook de grote kattestaart kan dit wel doen overigens.

   We zien hier steeds vaker vragen over voorbij komen. We gaan kijken of we hier binnenkort een leuk blog van kunnen maken!

 7. We hebben een smalle border aan de voorzijde van ons huis van 30cm breed als scheiding met de buren. Het ligt vol op de zon. Het is tussen 2 opritten.
  We hebben er nu Taxus Baccata staan, maar die doet het daar niet goed. Welke planten zouden daar goed kunnen? Kan een mix van planten zijn, een deel moet hoog zijn, om de containers achter te verbergen.

  1. Een smalle border is altijd lastig. Toch zijn er best mooie haagplanten die maar weinig ruimte nodig hebben. Hoewel Taxus soms wat moeite kan hebben om aan te slaan (tijdens het groeiseizoen wekelijks ruim water geven en bij droogte extra), is dit wel een goede groenblijvende haagplant voor een smalle haag. Zowel voor zon als in de schaduw.

   Zoek je toch wat anders, denk dan aan bijvoorbeeld Portugese laurier, liguster, smalblijvende laurierkers Caucasica of Elly, of kies voor een smalle bamboe (niet-woekerende bamboe: Fargesia). Je kunt ook nog denken aan een smalle haag van klimplanten: Ideaal als er echt weinig ruimte is!

  1. Het najaar is juist een hele goede tijd om aan te planten. De bodem is nu nog warm en er valt voldoende regen voor nieuwe aanplant om goed aan te slaan. Zo krijgen deze planten een voorsprong in het voorjaar en zullen ze vaak alweer eerder uitlopen. Vanaf oktober/ november zijn ook weer planten uit volle grond beschikbaar (wortelgoed en kluit). Deze zijn extra voordelig! Let wel op, want minder winterharde planten kan je nu beter niet aanplanten. Ook siergrassen kan je beter niet aanplanten als de grond lang nat blijft.
   Zie ook ons blog: Wat kan je nog aanplanten in het najaar?

 8. Hoi Kleinetuinen,

  Hebben jullie ook tips voor het zelf aanleggen van een vijver in een kleine tuin?
  Ik heb geen ruimte om alle zijden van de vijver schuin af te laten lopen én ook een diepte van een meter te bereiken (wat vaak geadviseerd wordt). En hoe kan ik de zijkanten afwerken zodat ik niet tegen vijverfolie hoef aan te kijken?

  Groene groet,

  Annelies

   1. PS: de vijverranden kan je uit het zicht houden met stenen en keien, bijvoorbeeld vanuit de bodem of een hoger plateau in de vijver gestapeld. Of met bodembedekkende planten die je wat over de rand laat groeien. Je kunt ook graszoden gebruiken om over de rand te laten groeien (al dan niet omgekeerd).
    Verder is het raadzaam om tenminste 1 rand schuin af te laten lopen, zodat dieren er eventueel weer makkelijk uit kunnen komen. Maak anders een soort trappetje van bakstenen of keien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Grind of split: wat is het verschil tussen deze soorten halfverharding?

Wat is het verschil tussen grind en split?

Grind en split worden vaak in één adem genoemd. Toch is er wel degelijk verschil tussen grind en split. In dit Tuinvragen blog leggen we je het verschil nog even uit en benoemen gelijk de voordelen en nadelen.

Lees verder
kleur en bloei in voorjaar in de prairietuin, vaste planten tuin of siergrassen tuin

Hoe zorg je in een prairietuin voor bloei in het voorjaar?

Welke planten zijn geschikt voor een prairietuin en bloeien in het voorjaar? Welke combinaties kan je maken voor bloei in de lente?

Lees verder
Hoe breed wordt een laurierhaag of haag van laurierkers?

Hoe breed wordt een laurierhaag?

Laurier (of eigenlijk laurierkers) is een prachtige haagplant! Maar een haag van laurier is niet altijd geschikt voor een kleine tuin, want deze kan erg breed worden. Iets om rekening mee te houden.

Lees verder