Mijn roos krijgt allemaal zwarte vlekjes op het blad: wat nu?

Help, mijn roos krijgt allemaal zwarte vlekjes!

 

Een veelvoorkomende ziekte onder rozen is het zogenaamde Blackspot (ofwel Sterroetdauw).

Het is een schimmelziekte. Er is sprake van zwarte tot paarse stippen of vlekjes op het blad van de roos. Eenmaal besmet zul je zien dat de ziekte zich snel verspreid. Dit is zeker het geval als er sprake is van een natte periode.

De bladeren van je roos verkleuren geel en vallen veel eerder af. Deze ziekte heeft meestal geen effect op de bloei van de roos. Wel kan de roos voortijdig (bijna) al het blad verliezen.

 

Er zijn verschillende chemische bestrijdingsmiddelen verkrijgbaar tegen schimmels. Toch lijken veel van de bestrijdingsmiddelen weinig effect te hebben.

 

Verwijder bladeren met stippen en vlekjes zo snel mogelijk om verdere verspreiding te voorkomen. Ook is het belangrijk dat je gevallen besmet blad wegneemt en niet op de composthoop gooit. De sporen overwinteren namelijk in de grond en zullen anders de roos volgend jaar opnieuw besmetten.

 

In extreme gevallen kan ervoor gekozen worden om de plant tot op zo’n 30cm boven de grond af te snoeien en de plant opnieuw te laten uitgroeien.

 

2 reacties op “Mijn roos krijgt allemaal zwarte vlekjes op het blad: wat nu?

  1. Mijn roos kreeg blackspot en ik dacht van; laat ik iets proberen wat ook bij mensen helpt, namelijk geelwortel/kurkuma. Dus een lepel in een koffiefilter gedaan en ‘thee’ gemaakt. (Even de meest hopeloos aangetaste, loszittende bladeren verwijderd en opgeruimd.) De thee met een verstuiver genereus op de roos gespoten en nog een paar dagen herhaald. De schimmel is gestopt, bladeren vallen niet meer af en de roos ziet prima uit. De zwarte vlekken zitten er nog maar zijn niet meer “actief” en breiden zich niet uit. Het is nu drie weken geleden en ik ben blij met het resultaat. Dat wilde ik even delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Grind of split: wat is het verschil tussen deze soorten halfverharding?

Wat is het verschil tussen grind en split?

Grind en split worden vaak in één adem genoemd. Toch is er wel degelijk verschil tussen grind en split. In dit Tuinvragen blog leggen we je het verschil nog even uit en benoemen gelijk de voordelen en nadelen.

Lees verder
kleur en bloei in voorjaar in de prairietuin, vaste planten tuin of siergrassen tuin

Hoe zorg je in een prairietuin voor bloei in het voorjaar?

Welke planten zijn geschikt voor een prairietuin en bloeien in het voorjaar? Welke combinaties kan je maken voor bloei in de lente?

Lees verder
Hoe breed wordt een laurierhaag of haag van laurierkers?

Hoe breed wordt een laurierhaag?

Laurier (of eigenlijk laurierkers) is een prachtige haagplant! Maar een haag van laurier is niet altijd geschikt voor een kleine tuin, want deze kan erg breed worden. Iets om rekening mee te houden.

Lees verder