Mijn roos krijgt allemaal zwarte vlekjes op het blad: wat nu?

Help, mijn roos krijgt allemaal zwarte vlekjes!

 

Een veelvoorkomende ziekte onder rozen is het zogenaamde Blackspot (ofwel Sterroetdauw).

Het is een schimmelziekte. Er is sprake van zwarte tot paarse stippen of vlekjes op het blad van de roos. Eenmaal besmet zul je zien dat de ziekte zich snel verspreid. Dit is zeker het geval als er sprake is van een natte periode.

De bladeren van je roos verkleuren geel en vallen veel eerder af. Deze ziekte heeft meestal geen effect op de bloei van de roos. Wel kan de roos voortijdig (bijna) al het blad verliezen.

 

Er zijn verschillende chemische bestrijdingsmiddelen verkrijgbaar tegen schimmels. Toch lijken veel van de bestrijdingsmiddelen weinig effect te hebben.

 

Verwijder bladeren met stippen en vlekjes zo snel mogelijk om verdere verspreiding te voorkomen. Ook is het belangrijk dat je gevallen besmet blad wegneemt en niet op de composthoop gooit. De sporen overwinteren namelijk in de grond en zullen anders de roos volgend jaar opnieuw besmetten.

 

In extreme gevallen kan ervoor gekozen worden om de plant tot op zo’n 30cm boven de grond af te snoeien en de plant opnieuw te laten uitgroeien.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *