Help: Heb ik Japanse Duizendknoop gekocht?

Persicaria: Is dit de woekerende Japanse duizendknoop?

Japanse Duizendknoop is heel snel berucht geworden. Hoewel deze plant niet meer zoveel in het nieuws is als afgelopen jaren, vormt Japanse duizendknoop nog altijd een groot probleem op veel plekken.

Dit woekerkruid verspreid zich snel en schijnt zelfs op te kunnen komen tussen spleten in asfalt. Ook kan het hele tuinen overnemen!

Heel goed natuurlijk, dat er aandacht wordt gegeven aan notoire woekeraars en invasieve soorten. Maar door een naamsverwarring is een hele soort in een kwaad daglicht gezet: Persicaria. De Nederlandse naam hiervan is namelijk ook Duizendknoop…

Persicaria is niet de beruchte Japanse duizendknoop!

Persicaria (in het Nederlands duizendknoop of adderwortel genoemd) is een dankbare tuinplant en zeker niet de beruchte woekeraar, die zoveel in het nieuws is geweest. Maak je dus vooral geen zorgen als je net één van de vele mooie soorten Persicaria hebt gekocht voor in je tuin.

Deze plant wordt gekenmerkt door een lange bloei, met sierlijke pluimvormige bloemen. Het blad is groot en mooi gevormd. Ook blijft het blad tot ver in het najaar aan de plant zitten. Het is een makkelijke plant, die op veel plekken zal gedijen. De meeste varianten kunnen best groot worden, maar je kunt ze ook zeker klein houden. Persicaria maakt geen ondergrondse wortelstokken aan die vervolgens meters verderop weer voor een nieuwe plant zorgen. Het is wel een snelle groeier.

Persicaria is dus niet de Japanse duizendknoop. Deze heet overigens Fallopia japonica. Een heel andere soort!