Is het najaar een goede tijd om te planten?

Is het najaar een goede tijd om te planten?

Vaak wordt er getwijfeld of het najaar nog wel geschikt is voor de aanplant van nieuwe planten.

Wellicht omdat de winter er aan zit te komen, of omdat de (vaste) planten minder visueel aantrekkelijk zijn op dit moment… Maar vergis je niet:

Het najaar is juist heel geschikt voor nieuwe aanplant

Aangezien het voorjaar de laatste jaren steeds droger lijkt te worden, is het najaar inmiddels misschien zelfs wel de beste planttijd voor veel tuinplanten. Dit geldt niet alleen voor bijvoorbeeld heesters en bomen, maar ook voor vaste planten en natuurlijk bloembollen. Niet voor niets dat grote en bekende spelers in de tuinbranche steeds meer inzetten op het najaar als de beste tijd voor nieuwe aanplant!

Dit zijn de voordelen van planten in het najaar

  • Minder hoge temperaturen, zodat de kans op uitdroging relatief klein is.
  • Meestal voldoende regenwater om goed aan te slaan. Extra water geven (m.u.v. bij aanplant) is meestal niet of minder nodig.
  • Veel planten hoeven geen energie meer te steken in de bloei (de plant kan zich dus volledig richten op het aanslaan).
  • De plant heeft voldoende tijd om te wortelen voor de winter.
  • In het najaar zijn de meeste vaste planten nog goed herkenbaar in soort, maar ook in vorm, zodat je beter kunt bepalen waar deze het beste geplant kunnen worden.
  • Vaak is er minder concurrentie van onkruid en plagen.
  • Ook heb je tijdens het afgelopen seizoen goed kunnen zien waar eventueel nog planten kunnen worden toegevoegd (bijvoorbeeld gaten in borders).
  • Vaak kan je in deze tijd ook heel voordelig planten kopen in de (online) tuincentrums, omdat de laatste voorraad verkocht moet worden voor de winter.
  • Tegen het einde van het najaar, kan je ook nog profiteren van het planten uit volle grond. Planten uit volle grond (wortelgoed) is vaak veel goedkoper in de aanschaf, zeker in grote aantallen.

Het najaar is een goede tijd om te planten: aan de slag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

kleine tuin met hoogteverschil en kleurige potten

Tuin vol kleurige potten van Jennifer (35m²)

In Rotterdam vind je de kleine maar zonnige tuin van Jennifer, met zo’n 50 kleurige potten. Jennifer maakt graag mooie combinaties met verschillende potten en planten en wisselt hierin ook regelmatig. Zo is de tuin telkens weer net even anders!

Lees verder
Vijverplanten voor een vijver, kleine vijver of mini-vijver

Vijverplanten voor een (kleine) vijver

Een vijver is een waardevolle toevoeging van je tuin en biedt een uitgelezen kans om prachtige vijverplanten te planten. Waar moet je rekening mee houden bij het kiezen van vijverplanten? En wat zijn de mooiste planten voor je (kleine) vijver of mini-vijver?

Lees verder
Vrolijk gele bloemen voor Pasen

7 Vrolijk gele bloemen voor Pasen

Geel is natuurlijk de kleur van Pasen.. Vrolijk je tuin (of huis) op met deze 7 planten met gele bloemen, die rond Pasen bloeien.

Lees verder