Moet je planten in pot elke dag water geven?

Moet je planten in pot elke dag water geven?

Planten water geven blijft voor veel mensen toch lastig: hoe vaak moet je water geven en wanneer hebben planten water nodig? Voor planten in potten en bakken is water geven nog veel belangrijker dan voor planten in volle grond. Ze kunnen immers niet zelf op zoek gaan naar water, maar zijn volledig afhankelijk van regenval en jouw verzorging. Wij geven je graag onze tips om planten in pot water te geven.

Hebben planten in potten en bakken dagelijks water nodig?

Hoe vaak moet je planten in pot water geven? Deze vraag wordt ons vaak gesteld. Het antwoord is uiteraard afhankelijk van verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld het seizoen. Tijdens het groeiseizoen volstaat wekelijks ruim water geven. Hiervoor moet de pot of bak wel ruim genoeg zijn en de (frequentie van de) watergift is natuurlijk mede afhankelijk van de standplaats en weersomstandigheden. Toch moet je regenval niet overschatten. Bij een gemiddelde bui valt de meeste regen buiten de plantenbak (het blad van de planten werkt als een soort paraplu). Ook drogen planten in potten sneller uit. Planten in de schaduw en planten in ruimere containers verdrogen minder snel.

Staan je planten in pot vol op de zon, dan is het zeker aan te raden om dagelijks water te geven. Heb je een minder zonnige tuin, of staan de potten in de schaduw, dan kan je bijvoorbeeld om de dag water geven in de zomer. Uiteraard kan je ook gewoon de grond controleren, om te kijken of je extra water moet geven.

Bekijk ook ons blogartikel over wanneer en hoeveel water geven.

Bij droogte en hoge temperaturen

Bij warm weer, droogte en bij potten die in de volle zon staan, kan het zelfs nodig zijn om je bloempotten en plantenbakken meermaals per dag water te geven. Zeker als het dorstige planten zijn, je planten in volle zon staan, of als het om kleine of smalle bakken gaat.

Extra water geven in de zomer

In de zomer loop je dus al snel snel één a twee keer per dag op en neer om al je dierbare planten in pot in goede conditie te houden. Iets om rekening mee te houden als je overweeg te kiezen voor veel bloempotten en plantenbakken in je tuin.

Bekijk ook ons blogartikel “Toptips voor planten in pot“, voor nog meer tips om jouw planten in topconditie te houden.

Krijg je luie planten als je vaak water geeft?

Vaak wordt gezegd dat je luie planten krijgt als je ze te vaak en te veel water geeft. Dit gaat echter niet op voor planten in pot! Planten in potten, bakken, manden, teilen of wat voor containers dan ook zijn nu eenmaal volledig afhankelijk van regenval en jouw verzorging. Ze kunnen immers niet zelf met hun wortels op zoek naar water in de volle grond.

Stel ook jouw Tuinvraag!

In onze Tuinvragen rubriek geven we antwoord op al jouw vragen over de tuin, planten en tuinieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Geniet van het buitenleven met mooie en stijlvolle tuinmeubels

Geniet van het goede buitenleven deze zomer

Buiten eten, lang tafelen, lekker loungen, heerlijk dagdromen en zomers genieten in je eigen tuin… klinkt als de ideale zomer, toch? Realiseer een ontspannen vakantiegevoel in je tuin met comfortabele en stijlvolle tuinmeubels, sfeervolle verlichting en natuurlijk veel groen.

Lees verder
Minivijver inspiratie, ideeën en tips

25x Minivijver inspiratie

Wil jij ook graag een minivijver in je tuin, maar ben je nog op zoek naar inspiratie en ideeën voor een mooie minivijver die past bij jouw kleine tuin en tuinstijl? Na een oproep ontvingen wij heel wat mooie plaatjes van minivijvers. Geniet mee!

Lees verder
Komen muggen af op licht? Feit of fabel?

Zomeravonden zonder muggen: Licht uit of aan?

Feit of fabel: komen muggen echt af op het licht? Hoe voorkom je dat je wordt gestoken?

Lees verder