Wat is de minimale afmeting voor een Moestuinbak?

Een moestuinbak is ideaal als je wilt gaan moestuinieren en je weinig ruimte hebt. Of als er geen volle grond beschikbaar is.

Ook kan je een bak makkelijker verplaatsen (tijdens het seizoen of zelfs gedurende de dag, als je er wielen onder hebt). Ook zet je een bak sneller aan de kant, als je eens extra ruimte nodig hebt.

Hoe groot moet een moestuinbak zijn?

Een moestuin bak met een binnenmaat van 90cm, 100cm of 120cm is een prima maat om mee te starten.

Toch is het handig om niet perse te kiezen voor een vierkante (meter) bak, als je die bijvoorbeeld voor een muur of schutting plaatst. Omdat je er dan niet omheen kunt lopen, kom je maar heel moeilijk achteraan in de bak. Een dergelijke maat is geen probleem als je er wel omheen kunt lopen.

Als je voor de bak staat en je arm verder moet reiken dan 60-80cm, dan wordt het gebruik van je moestuin al een stuk moeilijker.

Een maat van 120x60cm is daarom ook een populaire maat.

Heel weinig ruimte?

Heb je nog minder ruimte? Kleiner kan ook!

Denk bijvoorbeeld aan 60x60cm of zelfs 30x30cm. Je zou dan bijvoorbeeld één soort groente per bak of pot kunnen kweken.

Het kost wel wat meer moeite om kleine bakken te onderhouden. De grond droogt veel sneller uit en afhankelijk van het soort groente is eerder nieuwe voeding nodig.

Vakverdeling of raster

Om verschillende groenten in de bak te kweken, is het handig om een soort vakverdeling of raster te maken. Vaak wordt aangeraden om hiervoor vakken van 30x30cm te maken. Voor het gemak kan je dit nog aanduiden met behulp van een frame van houten latjes.

Hoe diep moet een moestuinbak zijn?

Hoewel voor veel soorten 15cm diepte voldoende is, zijn de meeste standaard bakken zo’n 20cm diep. Dit is een prima diepte.

Voor veel groenten is dieper ook niet nodig. Zeker niet voor groenten die geschikt zijn om te kweken in een kleine tuin.

Bekijk ook:

Patiotuin inspiratie

11x Patiotuin inspiratie en Tips voor je patio

Ook al heb je nog zo weinig ruimte in je tuin en alleen maar verharding, zelfs dan is het mogelijk om er een leuke en groene tuin van te maken: Maak een mooie patiotuin!

Lees verder
Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin in de zon en welke planten voor een geveltuin in de schaduw?

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin?

Wat zijn geschikte planten voor een geveltuin? Welke geveltuin planten zijn geschikt voor volle zon? En welke voor in de schaduw?

Lees verder
Blauwe metselbij

Help de Blauwe Metselbij – Tips van de bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers voor veel planten en gewassen. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting, geven we tips voor het bijvriendelijk maken van een kleine tuin of balkon.

Lees verder