Moet je Lavendel water geven?

Moet je lavendel water geven?

Lavendel is een fantastische tuinplant: Mooi van vorm, prachtige bloei, groenblijvend en heerlijk geurend!

Niet voor niets natuurlijk dat lavendel (Lavandula angustifolia) een van de populairste tuinplanten is.

Toch lukt het niet iedereen om lavendel goed te houden in de tuin. Vaak wordt lavendel onderaan kaal en ziet de plant er al snel niet meer mooi uit. Niet snoeien of verkeerd snoeien is hiervan vaak de oorzaak. Veel mensen twijfelen dan ook over hoe ze lavendel snoeien moeten. Toch is er nog een veelvoorkomende oorzaak voor problemen met lavendel: water geven…

Moet je lavendel water geven?

Bij droogte geef je jouw tuinplanten natuurlijk water… Toch?

Lavendel kan je echter maar beter overslaan!

Lavendel gedijt op arme en droge grond. Water geven is helemaal niet nodig. Water geven bij lavendel kan juist voor problemen zorgen!

Als je lavendel water geeft, zal deze vochtig blijven, vooral bij dichtvertakte planten. Vervolgens sterft het binnenste van de plant voortijdig af. Hierdoor krijg je kale en verhoute lavendel, met alleen in de toppen nog mooie frisse groei. Alleen regenwater is meer dan voldoende voor reeds aangeslagen lavendel.

Bedenk ook waar lavendel groeit. Je hebt vast wel eens van die prachtige lavendel velden gezien (in het echt, of op foto’s). Is het je wel eens opgevallen hoe droog en stenig de grond eigenlijk is?

En nieuwe aanplant dan?

Als je lavendel gaat aanplanten in de zomerperiode of in een droog voorjaar, dan kan het toch een goed idee zijn om lavendel water te geven. Maak bij droogte de (goed doorlatende) grond nat alvorens de lavendel aan te planten. Dit is meestal voldoende voor lavendel om aan te slaan. Twijfel je toch of je nieuwe lavendel in een droge periode nogmaals water nodig heeft, controleer dan goed of de plant nergens meer vochtig aanvoelt. In dat geval kan je nog wat water toedienen, door de grond nat te maken.

Lavendel in potten: Wel of niet water geven?

De uitzondering op de uitzondering is lavendel in een pot of bak. Omdat planten in potten en bakken nu eenmaal sneller uitdrogen, is regelmatig water geven van lavendel in een pot wel nodig. Geef ook hierbij zoveel mogelijk het water op de grond.

Kuiflavendel in pot - Lavandula stoechas

Geef (of gaf) jij Lavendel water bij droogte?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Privacy met leibomen in je tuin

Leibomen voor meer privacy in je tuin

Wil je zoveel mogelijk groen in je tuin, terwijl de ruimte beperkt is? Denk dan aan leibomen! Een leiboom neemt weinig ruimte in, maar heeft veel voordelen: Een leiboom geeft beschutting, schaduw, een mooi uitzicht en bovenal: meer privacy in je tuin!

Lees verder

Groene stadstuin zonder einde van Marianne (75m²)

Een tuin in Rotterdam van 75m² die oneindig groot lijkt! Hoe dat kan? Er is (bijna) geen afscheiding naar de buren…

Lees verder
Geslaagd Tuinontwerp (gerealiseerd)

Expert Tuinontwerp Tips: Een passend ontwerp en beplanting voor jouw tuin en stijl!

Wie beter dan een tuinontwerper om tips te geven voor het ontwerp van een kleine tuin? In deze rubriek laten we bekende en succesvolle tuinontwerpers aan het woord. Zij geven expert tips voor een goed ontwerp en een fijne tuin.

Lees verder