Kan je aanplanten bij vorst of nachtvorst?

Weest gerust: Ook in de winter kan je gewoon aanplanten. Toch lees je vaak “behalve als het vriest”. Wat wordt hiermee dan bedoeld?

Voor de meeste tuinplanten is aanplanten bij vorst geen probleem. Als de planten winterhard zijn en buiten zijn gekweekt (dus niet in de kas), zullen ze weinig tot geen schade ondervinden van vorst en kou. Ook nachtvorst en vorst na de aanplant is geen probleem.

Kan je aanplanten als het vriest?

Het enige probleem is vorst overdag. Niet zozeer omdat de planten er niet tegen kunnen (ze zijn immers winterhard en buiten gekweekt), maar omdat de grond niet te bewerken is. Je kunt dus geen goed plantgat maken en/ of het plantgat niet goed dichten. Om die reden is aanplanten bij vorst tijdelijk niet mogelijk.

Wanneer moet je het aanplanten uitstellen?

Mocht je toch net planten gekocht of besteld hebben en het gaat echt vriezen, dan kan je deze planten gewoon nog even bewaren, voordat je ze gaat planten.

Planten gekweekt in pot kan je prima een tijd in de pot laten staan. Bij planten uit volle grond is het belangrijk dat de wortels niet uitdrogen. Dit geldt vooral voor planten met kale of blote wortels (wortelgoed). Verpak de wortels in een dichte plastic zak, om ze nog wat langer goed te houden en uitdroging te voorkomen. Kom je er de eerste dagen niet aan toe om ze te planten, plaats ze dan met de wortels in een zandbed of tijdelijk in de tuin. Dit wordt opkuilen genoemd.

Welke planten kan je niet aanplanten bij vorst en kou?

Er zijn natuurlijk wel planten die je beter niet kunt planten als het gaat vriezen. Plant geen exotische planten in de winter. Dit geldt ook voor veel mediterraanse planten en andere vorstgevoelige planten. Voor deze planten wacht je liever tot het voorjaar. Hierdoor profiteren deze planten van een zo lang mogelijk groeiseizoen, voordat ze te maken krijgen met de eerste vorst. Ze zijn dan al beter aangeslagen. Redelijk winterharde exoten, kunnen zo al een stuk beter tegen onze winters.

Heb je toch vorstgevoelige planten geplant? Bescherm de planten dan tegen vorst en kou.

Mocht je grond erg nat worden in de winter (dit komt bijvoorbeeld vaak voor bij kleigrond), dan plant je liever ook geen siergrassen in het late najaar en winter. De kans is dan aanwezig dat de wortels wegrotten in de natte grond. Plant ze dan bij voorkeur in het voorjaar. Overigens de combinatie van natte grond en kou in de winter voor veel planten lastiger dan droge kou.

Wat als het gaat vriezen na het aanplanten? Kan dit kwaad?

Voor de meeste tuinplanten is vorst na aanplant niet erg. Als de planten winterhard zijn en buiten zijn gekweekt (dus niet in de kas), zullen ze weinig tot geen schade ondervinden van vorst en kou. Nachtvorst is ook geen probleem.

Vorst kan er wel voor zorgen dat vaste planten bovengronds afsterven en dat jong blad van groenblijvende heesters wat vorstschade oploopt. In het voorjaar zullen de planten echter gewoon weer fris uitlopen.

Veelgestelde vragen over vorst bij het aanplanten:

Kan nieuwe aanplant tegen vorst?

Ja, zolang het gaat om winterharde planten en buiten gekweekte planten is vorst niet erg.

Kan je aanplanten bij nachtvorst?

Nachtvorst is meestal geen probleem, omdat het vaak maar enkele graden vriest. In de loop van de dag wordt de grond dan meestal minder hard en is aanplanten alsnog mogelijk. Blijft de grond hard, dan dient het aanplanten wel uitgesteld te worden.

Kan je planten bij vorst overdag?

Bij vorst overdag is de grond vaak te hard om te bewerken. Het maken van een plantgat lukt dan niet, eveneens het goed opvullen van het plantgat. Wacht in dit geval totdat de grond weer te bewerken is.

Kan je planten bij vorst overdag?

Kan wortelgoed tegen vorst?

Vorst is geen probleem voor wortelgoed. Bij planten met kale of blote wortels gaat het er vooral om dat de fijne haarwortels niet uitdrogen. Bescherm de wortels daarom tegen koude en droge wind. Verpak de wortels in plastic zakken, of dek ze af met jute. Plant wortelgoed altijd zo snel mogelijk aan. Lukt dit niet, kuil de planten dan tijdelijk op.

Kunnen vaste planten tegen vorst?

Ook voor vaste planten is vorst niet erg. De meeste vaste planten zullen in de winter bovengronds afsterven. Bij sommige planten blijven dan nog de kale stengels zichtbaar, zaadhoofden, etc. In het voorjaar zullen deze planten opnieuw uitlopen vanuit de wortel.

Welke planten moet je niet aanplanten in de winter?

Exotische planten, mediterraanse planten en andere vorstgevoelige planten kan je beter niet aanplanten in de winter. Als de grond in de winter erg nat wordt, kan je ook met siergrassen beter wachten tot het voorjaar.

Aanplanten in de winter is dus geen probleem. Alleen bij strengere vorst, is de grond tijdelijk niet te bewerken en moet het aanplanten tijdelijk uitgesteld worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Boekreview Schitteren in de schaduw: De beste planten voor donkere plekken

Boekreview: Schitteren in de schaduw

Ben je op zoek naar goede en mooie planten voor in de schaduw? Dit boek geeft een mooi overzicht met schaduwplanten, beschreven op basis van de kennis en ervaring van Cor van Gelderen (Plantentuin Esveld).

Lees verder
Groene daktuin in Den Haag

Daktuin vol bloemen en planten van Conny (80m²)

Vlakbij het centrum van Den Haag is deze bloemrijke daktuin gerealiseerd. Het groene dakterras vol met bloemen en planten is maar liefst 80m²!

Lees verder

Een bijvriendelijke tuin die veilig is voor kinderen – Tips van de Bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers voor veel planten en gewassen. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting, geven we tips voor het bijvriendelijk maken van een kleine tuin of balkon.

Lees verder