Is Blauweregen giftig?

Blauweregen is één van de mooiste klimplanten.

De prachtige bloei, heerlijke geur en het mooie blad is een aanwinst voor de tuin. Na de bloei kunnen oudere exemplaren helemaal vol hangen met sierlijke zaadpeulen.

Toch zijn er ook nadelen aan een Blauweregen (Wisteria).

Het is een snelle en krachtige groeier (regenpijpen blijken niet altijd sterk genoeg en een blauweregen heeft een stevige klimsteun nodig). Ook wordt vaak gezegd dat een Blauwegen gevaarlijk is voor kinderen en huisdieren, maar klopt dat?

Is Blauweregen giftig en gevaarlijk voor kinderen en huisdieren?

In de zomer vormt een Blauweregen zaadpeulen. Oudere exemplaren kunnen hier helemaal vol mee hangen. Dit ziet er vaak prachtig uit. Toch zijn het juist deze peulen die het gevaar vormen. De zaadpeulen van Blauweregen zijn namelijk giftig bij inname.

Heb je kleine kinderen of huisdieren die graag op onderzoek uitgaan?

Dan is het misschien beter om geen Blauweregen in de tuin te planten, of in ieder geval de zaadpeulen tijdig te verwijderen.

Overigens zijn niet alleen de peulen en zaden van de Wisteria giftig. Ook de twijgen en wortels zijn giftig. Het sap van de plant kan flink irriteren aan de ogen. Toch zijn het met name de zaden en peulen van Blauweregen die het gevaar vormen. Het helpt ook niet dat ze er uitzien als boontjes!

Mocht je kind toch meerdere peulen hebben gegeten, dan is het raadzaam om hiermee naar het ziekenhuis te gaan. De symptomen bij inname van het gif zijn braken, misselijkheid en buikkrampen.

Bekijk ook:

Natuurlijke tuin tips

Tips voor een natuurlijke tuin

Een tuin die niet te netjes hoeft te zijn (en dus minder onderhoud nodig is), een plek voor dieren, vogels en insecten en waar ook jijzelf heerlijk kan genieten? De natuurlijke tuin is in opkomst!

Lees verder
Besparen op tuinieren - tips voor een klein budget in de tuin

Tips voor tuinieren met een klein budget

Hoe kan je besparen op de tuin en tuinieren? Wist je dat je heel veel dure zaken makkelijk zelf maakt? Plus extra bespaartips! Want tuinieren hoeft niet duur te zijn.

Lees verder
Soorten bijen: Hommels

Natuurlijke bestuivers, de wonderlijke wereld van hommels – Tips van de Bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting geven we wekelijks een tip voor het bijvriendelijk maken van een kleine tuin of balkon.

Lees verder