Is Blauweregen giftig?

Blauweregen is één van de mooiste klimplanten.

De prachtige bloei, heerlijke geur en het mooie blad is een aanwinst voor de tuin. Na de bloei kunnen oudere exemplaren helemaal vol hangen met sierlijke zaadpeulen.

Toch zijn er ook nadelen aan een Blauweregen (Wisteria).

Het is een snelle en krachtige groeier (regenpijpen blijken niet altijd sterk genoeg en een blauweregen heeft een stevige klimsteun nodig). Ook wordt vaak gezegd dat een Blauwegen gevaarlijk is voor kinderen en huisdieren, maar klopt dat?

Is Blauweregen giftig en gevaarlijk voor kinderen en huisdieren?

In de zomer vormt een Blauweregen zaadpeulen. Oudere exemplaren kunnen hier helemaal vol mee hangen. Dit ziet er vaak prachtig uit. Toch zijn het juist deze peulen die het gevaar vormen. De zaadpeulen van Blauweregen zijn namelijk giftig bij inname.

Heb je kleine kinderen of huisdieren die graag op onderzoek uitgaan?

Dan is het misschien beter om geen Blauweregen in de tuin te planten, of in ieder geval de zaadpeulen tijdig te verwijderen.

Overigens zijn niet alleen de peulen en zaden van de Wisteria giftig. Ook de twijgen en wortels zijn giftig. Het sap van de plant kan flink irriteren aan de ogen. Toch zijn het met name de zaden en peulen van Blauweregen die het gevaar vormen. Het helpt ook niet dat ze er uitzien als boontjes!

Mocht je kind toch meerdere peulen hebben gegeten, dan is het raadzaam om hiermee naar het ziekenhuis te gaan. De symptomen bij inname van het gif zijn braken, misselijkheid en buikkrampen.

Bekijk ook:

Grind of split: wat is het verschil tussen deze soorten halfverharding?

Wat is het verschil tussen grind en split?

Grind en split worden vaak in één adem genoemd. Toch is er wel degelijk verschil tussen grind en split. In dit Tuinvragen blog leggen we je het verschil nog even uit en benoemen gelijk de voordelen en nadelen.

Lees verder
Zo krijg je een

Zo krijg je een balkon vol bloemen en blije beestjes

Hoe maak je van jouw balkon een groen paradijsje? Suzanne en Friederike van @spreadyourbalconylove geven graag tips en inspiratie om je balkon te vergroenen.

Lees verder
Alles over lavendel soorten en verzorging (Lavandula)

Lavendel soorten en verzorging

Wat zijn de beste soorten lavendel? Hoe verzorg je lavendel? Lees alles over de vele lavendel soorten en de verzorging.

Lees verder