Is Verbena winterhard?

Verbena bonariensis; misschien wel de mooiste vaste plant die er is…

Wij zijn er in elk geval gek op (en vlinders en bijen ook)!

Verbena bonariensis (ijzerhard) bloeit heel erg lang: Van juni/ juli tot aan de vorst. Hoewel deze planten vaak erg smal zijn, vormen ze een prachtig accent tussen andere vaste planten en siergrassen. Niet voor niets is deze plant al jaren erg populair.

Toch wordt ons vaak dezelfde vraag gesteld:

Is Verbena bonariensis winterhard?

Als we het over Verbena hebben in de tuin, dan gaat het hier meestal om Verbena bonariensis. Dit is niet de inheemse variant (dat is Verbena officinalis). Zoals je zou verwachten is de inheemse variant winterhard.

Verbena bonariensis is matig winterhard. In milde winters zal de plant overleven en nieuwe uitlopers maken in het voorjaar. Je krijgt dan mooie volle planten. In strengere winters, of op een niet ideale standplaats (beschut en goed doorlatende grond), is de kans groot dat de plant de winter niet overleeft.

Toch is dat niet heel erg, want ijzerhard zaait zich rijkelijk uit.

Vanaf het najaar zie je vaak al de eerste zaailingen opkomen. Ook in het voorjaar zullen nieuwe planten opkomen uit de eerder verspreide zaadjes. Hoewel Verbena een strengere winter dus eigenlijk niet overleeft, zullen er toch weer nieuwe planten verschijnen rondom de plek waar deze afgelopen jaar stond.

Te veel zaailingen?

Verbena bonariensis zaait zich dus makkelijk uit. Voor sommige mensen TE makkelijk. Hoewel wij zelf geen genoeg van deze planten kunnen krijgen, is het wel makkelijk om de verspreiding onder controle te houden. De zaailingen zijn makkelijk te herkennen en kan je prima verwijderen of verplaatsen.

Winterhardheid van andere Verbena

Verbena hastata, Verbena rigida, en waarschijnlijk ook Verbena (bonariensis) ‘Lollipop’ zijn minder winterhard dan de soort zelf. Ook lijken deze soorten zich wat minder snel uit te zaaien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin in de zon en welke planten voor een geveltuin in de schaduw?

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin?

Wat zijn geschikte planten voor een geveltuin? Welke geveltuin planten zijn geschikt voor volle zon? En welke voor in de schaduw?

Lees verder
Korting op tuinplanten bij Directplant.nl

Actie: Korting op tuinplanten!

Profiteer van onze nieuwe samenwerking met Directplant en krijg korting op je tuinplanten!

Lees verder
Stoere en robuuste planten

5×5 Stoere planten voor Vaderdag

Welke van deze robuuste planten met weinig onderhoud staan in jouw tuin?
En welke planten zou je nog graag willen (al dan niet voor Vaderdag)?

Lees verder