Is Verbena winterhard?

Verbena bonariensis; misschien wel de mooiste vaste plant die er is…

Wij zijn er in elk geval gek op (en vlinders en bijen ook)!

Verbena bonariensis (ijzerhard) bloeit heel erg lang: Van juni/ juli tot aan de vorst. Hoewel deze planten vaak erg smal zijn, vormen ze een prachtig accent tussen andere vaste planten en siergrassen. Niet voor niets is deze plant al jaren erg populair.

Toch wordt ons vaak dezelfde vraag gesteld:

Is Verbena bonariensis winterhard?

Als we het over Verbena hebben in de tuin, dan gaat het hier meestal om Verbena bonariensis. Dit is niet de inheemse variant (dat is Verbena officinalis). Zoals je zou verwachten is de inheemse variant winterhard.

Verbena bonariensis is matig winterhard. In milde winters zal de plant overleven en nieuwe uitlopers maken in het voorjaar. Je krijgt dan mooie volle planten. In strengere winters, of op een niet ideale standplaats (beschut en goed doorlatende grond), is de kans groot dat de plant de winter niet overleeft.

Toch is dat niet heel erg, want ijzerhard zaait zich rijkelijk uit.

Vanaf het najaar zie je vaak al de eerste zaailingen opkomen. Ook in het voorjaar zullen nieuwe planten opkomen uit de eerder verspreide zaadjes. Hoewel Verbena een strengere winter dus eigenlijk niet overleeft, zullen er toch weer nieuwe planten verschijnen rondom de plek waar deze afgelopen jaar stond.

Te veel zaailingen?

Verbena bonariensis zaait zich dus makkelijk uit. Voor sommige mensen TE makkelijk. Hoewel wij zelf geen genoeg van deze planten kunnen krijgen, is het wel makkelijk om de verspreiding onder controle te houden. De zaailingen zijn makkelijk te herkennen en kan je prima verwijderen of verplaatsen.

Winterhardheid van andere Verbena

Verbena hastata, Verbena rigida, en waarschijnlijk ook Verbena (bonariensis) ‘Lollipop’ zijn minder winterhard dan de soort zelf. Ook lijken deze soorten zich wat minder snel uit te zaaien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

kleine tuin met hoogteverschil en kleurige potten

Tuin vol kleurige potten van Jennifer (35m²)

In Rotterdam vind je de kleine maar zonnige tuin van Jennifer, met zo’n 50 kleurige potten. Jennifer maakt graag mooie combinaties met verschillende potten en planten en wisselt hierin ook regelmatig. Zo is de tuin telkens weer net even anders!

Lees verder
Vijverplanten voor een vijver, kleine vijver of mini-vijver

Vijverplanten voor een (kleine) vijver

Een vijver is een waardevolle toevoeging van je tuin en biedt een uitgelezen kans om prachtige vijverplanten te planten. Waar moet je rekening mee houden bij het kiezen van vijverplanten? En wat zijn de mooiste planten voor je (kleine) vijver of mini-vijver?

Lees verder
Vrolijk gele bloemen voor Pasen

7 Vrolijk gele bloemen voor Pasen

Geel is natuurlijk de kleur van Pasen.. Vrolijk je tuin (of huis) op met deze 7 planten met gele bloemen, die rond Pasen bloeien.

Lees verder