Is Toscaanse Jasmijn winterhard?

Is Toscaanse jasmijn winterhard? (sterjasmijn)

 

Toscaanse jasmijn of sterjasmijn (Trachelospermum jasminoides) is een wintergroene klimplant, die van mei tot september bloeit met heel veel witte bloemetjes. Overigens geuren de bloemen ook nog eens heerlijk.

 

De perfecte klimplant dus voor in je stadstuin!

 

Toch heeft deze klimplant een nadeel:

Toscaanse jasmijn is niet volledig winterhard

 

Sterjasmijn is winterhard tot zo’n -12ºC. Wil je deze plant in je tuin houden, zorg dan voor een beschutte standplaats, die toch veel zon krijgt. Zorg ook voor voldoende drainage in de bodem, zodat de plant in de winter niet nat staat. Tijdens hele strenge winters kan je de Toscaanse jasmijn afdekken, zodat deze ook volgend jaar weer lekker verder kan groeien.

Eventueel afgestorven blad of takken, kan je na de winter gewoon wegsnoeien.

 

 

2 gedachten over “Is Toscaanse Jasmijn winterhard?

 • 11 april 2021 om 09:07
  Permalink

  Mijn toscaanse jasmijn heeft al het blad laten vallen. Toch zijn de takjes niet helemaal uitgedroogd. Had de heg aan een kant afgedekt met zeil tegen de ijzige wind. Zou dit nog weer wat worden?

  Beantwoorden
  • 13 april 2021 om 13:26
   Permalink

   Dit jaar heeft heel veel Toscaanse jasmijn vorstschade opgelopen helaas.

   Als er nog groen te zien is in het blad, of onder de bast van de twijgen, dan is er nog hoop. Er is dan nog kans dat de plant nieuw blad aanmaakt of opnieuw uitloopt.

   In elk geval goed dat je extra beschutting hebt aangebracht in de winter. Dit zou nog wel eens het verschil kunnen maken.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *