Is pampasgras winterhard?

Is Cortaderia (pampasgras) winterhard?

Pampasgras (Cortaderia selloana) is een imposant siergras, met indrukwekkende pluimen op lange stelen. De witte, crèmewitte tot zilvergrijze pluimen verschijnen rond eind zomer, of begin najaar. Het lange, smalle blad van pampasgras blijft groen in de winter en is vrij stug. Cortaderia selloana kan zo’n 2,5-3,5m hoog worden en ontwikkeld zich tot een forse plant. Ook groeit deze plant na verloop van tijd vrij breed uit. Voor een kleine tuin zijn kleinblijvende pampasgras soorten (bijvoorbeeld Cortaderia pumila) wellicht een betere optie. Pampasgras is afkomstig uit de graslanden van Zuid-Amerika. De vraag is dan ook of dit bijzondere en mooie pampasgras winterhard is in ons klimaat.

Is Cortaderia (pampasgras) winterhard?

Pampasgras is winterhard tot tenminste zo’n -15⁰C. Oudere planten hebben meestal geen winterbescherming nodig. Het is wel aan te raden om jonge planten te beschermen in de winter, zodat ze geen vorstschade oplopen. Ook bij matige vorst.

Een belangrijke voorwaarde voor pampasgras om de winter goed te doorstaan, is goed doorlatende grond. Als pampasgras te nat staat in de winter, dan kan dit alsnog leiden tot schade of zelfs uitval. De juiste plek is dus belangrijk: Zorg voor een standplaats die niet te nat is. Natte kleigrond bijvoorbeeld, is in de winter niet ideaal.

Hoe bescherm je jong pampasgras tegen vorst en kou?

Jong pampasgras is minder winterhard. Het is aan te raden om dit pampasgras te beschermen in de winter. Bind het blad bij elkaar en bescherm de nog jonge planten vervolgens met tuinvliesdoek of jute. Dit is voldoende voor het pampasgras om de winter goed te doorstaan.

Staat Cortaderia bij jou in een pot, plaats deze dan op een beschutte plek, of eventueel zelfs een vorstvrije plek. Het is vooral belangrijk dat Cortaderia in de winter niet te nat staat. Zet een pot met pampasgras in de winter bijvoorbeeld onder een overkapping of afdak.

Toch vorstschade bij pampasgras?

Mocht er toch sprake zijn van vorstschade aan het pampasgras, bijvoorbeeld bij jonge planten of bij planten op een minder dan ideale standplaats, dan is dit nog niet meteen het einde van je siergras. Snoei de plant in het vroege voorjaar weer terug tot net boven de grond, zoals je dat normaal ook zou doen. Grote kans dat er na verloop van tijd toch nog nieuwe scheuten groeien! Het kan in dat geval wel langer duren voordat het gras weer uitloopt.

Stel ook jouw Tuinvraag!

In onze Tuinvragen rubriek geven we antwoord op al jouw vragen over de tuin, planten en tuinieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Patiotuin inspiratie

11x Patiotuin inspiratie en Tips voor je patio

Ook al heb je nog zo weinig ruimte in je tuin en alleen maar verharding, zelfs dan is het mogelijk om er een leuke en groene tuin van te maken: Maak een mooie patiotuin!

Lees verder
Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin in de zon en welke planten voor een geveltuin in de schaduw?

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin?

Wat zijn geschikte planten voor een geveltuin? Welke geveltuin planten zijn geschikt voor volle zon? En welke voor in de schaduw?

Lees verder
Blauwe metselbij

Help de Blauwe Metselbij – Tips van de bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers voor veel planten en gewassen. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting, geven we tips voor het bijvriendelijk maken van een kleine tuin of balkon.

Lees verder