Is mijn nieuwe beukenhaag dood?

Heb je afgelopen winter een nieuwe beukenhaag aangeplant, of misschien al in de zomer? Maar zie je nog helemaal geen groei, of lijkt je haag zelfs dood?

Geen paniek, dit gaat helemaal goedkomen!

Beukenhaag (Fagus sylvatica) loopt namelijk pas laat weer uit

Omdat beukenhaag z’n blad grotendeels behoudt in de winter, zal deze pas in het voorjaar het afgestorven blad laten vallen. Vaak zijn de planten er omheen dan alweer flink aan het uitlopen en al mooi frisgroen.

Beuken worden dan vrijwel kaal en zien er dor en verdroogd uit, waardoor ze het lijken op te geven. Dit is echter niet het geval. Let maar op de vorming van vele kleine knopjes. Ook al zijn ze nog bruin gekleurd, hier komt straks al het nieuwe blad uit.

Een beukenhaag loopt altijd relatief laat uit. Bij jonge planten en nieuwe aanplant kan dit zeker het geval zijn. De planten kunnen het eerste jaar wat achterlopen op beukenhagen die al ouder zijn.

Je geduld wordt echter beloond, want ook jouw beuken zullen straks weer mooi uitlopen.

Wel of niet water geven?

Wat extra water tijdens het eerste voorjaar van je nieuwe haag kan trouwens geen kwaad. Het helpt om goed aan te slaan en kan het verschil maken tussen een transparante haag en een al iets vollere haag in het eerste jaar.

Zeker indien er sprake is van een droog voorjaar of een langere periode van droogte, kan het zinvol zijn om je nieuwe haag van extra water te voorzien. Hierdoor lopen je beuken toch weer iets sneller opnieuw uit en zal je haag al wat voller worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Geranium Rozanne klein houden

Welke Geranium blijft kleiner dan Geranium Rozanne?

Geranium Rozanne is prachtig en bloeit fantastisch, maar deze Geranium kan groot worden. Is er een kleine Geranium Rozanne?

Lees verder
Moet je planten in pot elke dag water geven?

Moet je planten in pot elke dag water geven?

Voor planten in potten en bakken is water geven nog veel belangrijker dan voor planten in volle grond. Hoe vaak geef je planten in pot water?

Lees verder
Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin in de zon en welke planten voor een geveltuin in de schaduw?

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin?

Wat zijn geschikte planten voor een geveltuin? Welke geveltuin planten zijn geschikt voor volle zon? En welke voor in de schaduw?

Lees verder