Is Hebe wel winterhard?

Is Hebe winterhard? Kan struikveronica tegen vorst?

Hebe is een mooie wintergroene plant met opvallende en exotisch ogende bloei.

De bloei houdt lang aan en begint als veel andere planten al op, of over hun piek zijn. Hebe trekt ook veel vlinders en bijen aan.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is deze plant juist geschikt voor halfschaduw. In de volle zon kan wel, maar de kans op uitdroging is dan veel groter.

Ook in een pot droogt de plant sneller uit. Regelmatig water geven tijdens het groeiseizoen is nodig. Het voordeel in pot, is dat deze makkelijker vorstvrij gezet kan worden in de winter.

Hebe wordt steeds vaker aangeboden in tuincentrums en andere plantenwinkels, omdat ze er nu eenmaal lang mooi uitzien. Toch is er wel een aandachtspunt: Veel soorten Hebe kunnen niet tegen vorst!

Welke Hebe is winterhard?

Dwerghebe

De meest winterharde varianten zijn de dwergsoorten. Deze hebben ook bij strengere vorst geen probleem om te overleven. Zoals de naam al doet vermoeden, blijven deze varianten een stuk kleiner (lager).

Bekende soorten:

Autumn Glory, Buxifolia, Emerald Green, Green Globe, James Sterling, Pimeloides, Pinguifolia

Struikveronica (Hebe andersonii)

Hebe De kleinbladige varianten zijn redelijk winterhard. Ze verdragen matige vorst (zo’n -5 tot -10C). De standplaats is hierbij wel van belang; de bodem moet voldoende doorlatend zijn, zodat de planten niet in het nat blijven staan. Een iets beschutte standplaats is aan te raden. Tijdens strenge winters, of bij lang aanhoudende vorst, zouden wij wel winterbescherming aanbrengen.

Grootbladige varianten zijn het minst winterhard. Deze kan je het beste vorstvrij de winter door laten komen. Milde winters zullen ze (liefst met winterbescherming) vaak wel overleven. Een flinke snoeibeurt na de winter, zorgt er voor dat ze er weer mooi bij staan. Toch is er altijd risico op uitval, zeker in pot.

Bekende soorten / merken:

Addenda, Donna, Grethe, Lisa, Pink Candy, Variegata, White Lady

Heb jij ook zo’n mooie Hebe in je tuin?

Bekijk ook:

Tuinvogeltelling

Tijd om vogels in je tuin te tellen!

Dit weekend is er weer de jaarlijkse Tuinvogeltelling. Welke vogels tel jij in je tuin?

Lees verder
Boekreview: Mijn 1000 soorten tuin

Boekreview: Mijn 1000 soorten tuin

Dit boek van bioloog en natuurfotograaf Luc Hoogestein, laat zien dat je zelfs in een Utrechtse stadstuin een enorme verscheidenheid aan soorten dieren en (wilde) planten kan vinden.

Lees verder

Maak je eigen plantlabels: Leuk en makkelijk!

Kan jij al die Latijnse plantnamen ook maar moeilijk onthouden? Of zaai en stek je veel planten en vind je het lastig om je later te herinneren welke planten je precies gezaaid of gestekt had? Maak zelf je eigen plantlabels!

Lees verder