Is Hebe wel winterhard?

Is Hebe winterhard? Kan struikveronica tegen vorst?

Hebe is een mooie wintergroene plant met opvallende en exotisch ogende bloei.

De bloei houdt lang aan en begint als veel andere planten al op, of over hun piek zijn. Hebe trekt ook veel vlinders en bijen aan.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is deze plant juist geschikt voor halfschaduw. In de volle zon kan wel, maar de kans op uitdroging is dan veel groter.

Ook in een pot droogt de plant sneller uit. Regelmatig water geven tijdens het groeiseizoen is nodig. Het voordeel in pot, is dat deze makkelijker vorstvrij gezet kan worden in de winter.

Hebe wordt steeds vaker aangeboden in tuincentrums en andere plantenwinkels, omdat ze er nu eenmaal lang mooi uitzien. Toch is er wel een aandachtspunt: Veel soorten Hebe kunnen niet tegen vorst!

Welke Hebe is winterhard?

Dwerghebe

De meest winterharde varianten zijn de dwergsoorten. Deze hebben ook bij strengere vorst geen probleem om te overleven. Zoals de naam al doet vermoeden, blijven deze varianten een stuk kleiner (lager).

Bekende soorten:

Autumn Glory, Buxifolia, Emerald Green, Green Globe, James Sterling, Pimeloides, Pinguifolia

Struikveronica (Hebe andersonii)

Hebe De kleinbladige varianten zijn redelijk winterhard. Ze verdragen matige vorst (zo’n -5 tot -10C). De standplaats is hierbij wel van belang; de bodem moet voldoende doorlatend zijn, zodat de planten niet in het nat blijven staan. Een iets beschutte standplaats is aan te raden. Tijdens strenge winters, of bij lang aanhoudende vorst, zouden wij wel winterbescherming aanbrengen.

Grootbladige varianten zijn het minst winterhard. Deze kan je het beste vorstvrij de winter door laten komen. Milde winters zullen ze (liefst met winterbescherming) vaak wel overleven. Een flinke snoeibeurt na de winter, zorgt er voor dat ze er weer mooi bij staan. Toch is er altijd risico op uitval, zeker in pot.

Bekende soorten / merken:

Addenda, Donna, Grethe, Lisa, Pink Candy, Variegata, White Lady

Heb jij ook zo’n mooie Hebe in je tuin?

Bekijk ook:

Vijverplanten voor een vijver, kleine vijver of mini-vijver

Vijverplanten voor een (kleine) vijver

Een vijver is een waardevolle toevoeging van je tuin en biedt een uitgelezen kans om prachtige vijverplanten te planten. Waar moet je rekening mee houden bij het kiezen van vijverplanten? En wat zijn de mooiste planten voor je (kleine) vijver of mini-vijver?

Lees verder
Vrolijk gele bloemen voor Pasen

7 Vrolijk gele bloemen voor Pasen

Geel is natuurlijk de kleur van Pasen.. Vrolijk je tuin (of huis) op met deze 7 planten met gele bloemen, die rond Pasen bloeien.

Lees verder
Welke groenblijvende klimplanten voor schaduw?

Welke groenblijvende klimplanten zijn geschikt voor schaduw?

Er zijn zelfs klimplanten die groen blijven in de winter EN geschikt zijn voor schaduw. Bekijk ons overzicht met groenblijvende klimplanten voor schaduw (en leibomen voor schaduw)

Lees verder