Blijft Hakonechloa groen in de winter?

Is Hakonechloa groenblijvend of wintergroen?

Hakonechloa macra, ook wel bekend als Japans berggras, Japans bosgras of soms als hakone-gras, is een prachtig siergras dat zijn oorsprong vindt in de bergachtige gebieden van Japan. Met z’n elegante, overhangende groeiwijze, dichte pol en smalle bladeren geeft Hakonechloa sierwaarde aan je tuin. Het sierlijk overhangende blad is ook erg mooi in een pot of bak. Het blad is heldergroen van kleur.

De populaire cultivars Hakonechloa ‘Aureola’ en ‘Allgold’ hebben goudgeel blad. De beste standplaats voor Japans berggras is in de schaduw. Volle zon wordt, met name door de geelbladige kweekvarianten slecht verdragen.

We zien regelmatig dat wordt aangegeven dat Hakonechloa groenblijvend zou zijn, maar is dit wel juist? Ofwel:

Is Hakonechloa groenblijvend?

Hakonechloa blijft niet groen in de winter. Dit siergras is dus niet wintergroen of groenblijvend, maar bladverliezend. Het blad blijft in de winter nog wel lang aan de plant zitten. In het najaar kleurt het blad goudgeel, geel-oranje tot geel-roze. Door deze mooie herfstkleur geeft Japans berggras ook in het najaar nog sierwaarde. Uiteindelijk kleurt het blad in de winter vaal of bruin, verdroogt het en zal de plant bovengronds verdwijnen. Later in het voorjaar loopt er weer nieuw fris blad uit.

Hakonechloa is niet wintergroen, maar heeft nog wel tot aan de winter sierwaarde, vanwege de bladverkleuring in het najaar en het silhouet in de winter.

Japans berggras (Hakonechloa) in de winter

Nieuw blad in het voorjaar

In het voorjaar loopt Hakonechloa weer fris uit. Overigens meestal wel wat later dan veel andere siergrassen.

Hakonechloa macra is een vrij langzame groeier, waardoor het een tijd kan duren voordat een mooie grote pol ontstaat. Dit geldt in het bijzonder voor de bonte varianten. De uiteindelijke hoogte ligt rond 40-60cm en het siergras wordt tot zo’n 80cm breed. Toch kunnen oudere planten onder de juiste omstandigheden wat groter groeien.

Stel ook jouw Tuinvraag!

In onze Tuinvragen rubriek geven we antwoord op al jouw vragen over de tuin, planten en tuinieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

kersenbloesem

Bloeiend in het leven: de kersenbloesem

Het frisse uiterlijk van de kersenbloesem zorgt ervoor dat jouw tuin net iets meer leeft. Wist je ook dat deze bloemsoort ook een speciale betekenis heeft in andere landen in de wereld?

Lees verder
Kleurrijke stadstuin van Jilca in Hulst (60m2)

Kleurrijke stadstuin van Jilca (60m²)

Binnen de stadswallen van Hulst vind je deze kleurrijke tuin. Doordat wit is gebruikt als basis, vallen alle pasteltinten extra goed op! De klimplanten nemen weinig ruimte in, maar zullen de tuin met de jaren steeds verder vergroenen.

Lees verder
Welke planten snoeien in februari? En welke juist niet?

Wat kan je al snoeien in februari?

Welke planten moet je snoeien in februari? Welke planten kan je nu snoeien? En welke planten moet je juist niet in februari snoeien?

Lees verder