Is groenblijvende Clematis winterhard?

Is groenblijvende clematis winterhard?

Clematis (in het Nederlands officieel bosrank genaamd) is een prachtige klimplant met opvallende bloemen. De meeste soorten clematis verliezen in de winter hun blad. Toch zijn er ook groenblijvende clematis soorten. Denk aan de populaire Clematis armandii, met het donkergroene blad en de mooie (geurende) witte bloemetjes in het voorjaar. Maar is Clematis armandii winterhard? En zijn de andere groenblijvende clematis winterhard?

Welke Clematis soorten zijn wintergroen?

Laten we eerst nog even aangeven om welke soorten clematis we het hier hebben: Slechts een klein deel van het geslacht Clematis blijft groen in de winter. De bekendste wintergroene clematis is Clematis armandii. Maar ook Clematis cartmanii cultivars zijn groenblijvend.

 • Clematis armandii
 • Clematis armandii ‘Apple Blossom’
 • Clematis armandii ‘Snowdrift’
 • Clematis armandii ‘Enham Star’
 • Clematis armandii ‘Little White Charm’
 • Clematis armandii ‘Hendersonii Rubra’
 • Clematis cartmanii ‘Early Sensation’
 • Clematis cartmanii ‘Joe’
 • Clematis cartmanii ‘Pixie’
 • Clematis cartmanii ‘Avalanche’
 • Clematis cartmanii ‘Lunar Lass’
 • Clematis urophylla ‘Winter Beauty’

Welke groenblijvende clematis is winterhard?

In vergelijking tot de “gewone” bladverliezende clematis soorten, zijn de wintergroene clematissen wat minder winterhard. Dat wil zeggen dat ze niet volledig winterhard zijn en vorstschade kan ontstaan bij aanhoudende lage temperaturen. Voor volwassen planten zijn temperaturen van -12C geen probleem. Volgens sommigen doorstaat Clematis armandii ook vorst tot -18C. Dit hebben wij niet zelf kunnen verifiëren, maar waarschijnlijk heeft de juiste standplaats hierin een grote rol gespeeld. Onze eigen planten hebben -15C goed doorstaan, al leek de opstart hierna wat langzamer dan we gewend waren.

Van de groenblijvende clematis soorten is Clematis armandii het meest winterhard. Sommige culitvars verdragen mogelijk net wat minder vorst. Al blijkt hiervan bij onszelf geen sprake in het geval van Clematis armandii ‘Apple Blossom’.

De andere groenblijvende clematissen, waaronder cartmanii cultivars zijn minder winterhard. Hierbij kan uitgegaan worden van een winterhardheid tot zo’n -10C.

De beste plek voor wintergroene clematis

Net zoals veel planten die net wat minder winterhard zijn en/ of groenblijvend zijn, is een beschutte standplaats aan te raden en goed doorlatende grond. Een open gaashek als erfafscheiding of tuinafscheiding is dan ook minder geschikt. De grond mag niet te lang nat blijven in de winter, om problemen te voorkomen. Bij natte grond in de winter is er zeker kans op vorstschade of uitval.

Lees ook hoe je Clematis aanplanten moet

Stel ook jouw Tuinvraag!

In onze Tuinvragen rubriek geven we antwoord op al jouw vragen over de tuin, planten en tuinieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin in de zon en welke planten voor een geveltuin in de schaduw?

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin?

Wat zijn geschikte planten voor een geveltuin? Welke geveltuin planten zijn geschikt voor volle zon? En welke voor in de schaduw?

Lees verder
Korting op tuinplanten bij Directplant.nl

Actie: Korting op tuinplanten!

Profiteer van onze nieuwe samenwerking met Directplant en krijg korting op je tuinplanten!

Lees verder
Blauwe metselbij

Help de Blauwe Metselbij – Tips van de bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers voor veel planten en gewassen. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting, geven we tips voor het bijvriendelijk maken van een kleine tuin of balkon.

Lees verder