Is Fatsia winterhard?

Is Fatsia winterhard? Moet je Fatsia beschermen tegen vorst?

Fatsia japonica, in het Nederlands vingerplant genoemd is een prachtige bladplant, met grote glanzende en handvormige bladeren. Voorheen werd Fatsia vooral als kamerplant gehouden, maar inmiddels is deze groenblijvende plant ook steeds vaker in onze tuinen te zien. Fatsia is bijvoorbeeld perfect voor een jungletuin, of tuin met schaduw. Maar is Fatsia winterhard? Of moet je Fatsia beschermen in de winter?

Is Fatsia (vingerplant) winterhard? Is winterbescherming nodig?

Hoewel je van een exotische plant misschien zou verwachten dat deze onze winters niet overleven, geldt dit gelukkig niet voor de vingerplant. Fatsia japonica is namelijk verrassend goed winterhard. Tot -15⁰C is voor Fatsia geen probleem. Alleen in hele strenge winters zou je Fatsia kunnen beschermen met bijvoorbeeld tuinvliesdoek of jute. Belangrijker is dat de standplaats in de winter niet te nat is. Ook zal Fatsia op een beschutte plek meestal wat groter groeien.

Zijn alle Fatsia soorten winterhard?

Fatsia japonica is dus goed bestand tegen onze winters. Maar geldt dit ook voor de bekende kweekvarianten, zoals Fatsia japonica ‘Variegata’, Fatsia ‘Spider’s Web’ en Fatsia polycarpa ‘Green Fingers’?

De bekende Fatsia cultivars zijn helaas minder winterhard dan de soort zelf. De kweekvarianten zijn matig winterhard, tot zo’n -10⁰C. Het aanbrengen van beschermingsmateriaal in de winter is aan te raden, zeker als het strenger gaat vriezen.

Mijn Fatsia hangt helemaal slap: Komt dit nog goed?

Bij vorst gaat het blad van Fatsia slap hangen, evenals de top van de plant. Het ziet er uit alsof de plant het lijkt op te geven. Zodra de temperaturen weer oplopen en de vorst voorbij is, herstelt Fatsia weer helemaal en worden de stengels en bladeren weer stevig.

Kan Fatsia tegen sneeuw?

Ook sneeuw en ijs zijn geen probleem voor Fatsia. Maar toch is het aan te raden om een laag sneeuw van het blad te schudden, zodat je Fatsia niet zal bezwijken onder het gewicht.

Moet je jonge Fatsia planten beschermen tegen vorst?

Vaak zijn jonge planten minder winterhard dan planten die al wat ouder zijn, of planten die al langer op hun plek in de tuin staan. Wil je er zeker van zijn dat jouw nieuwe planten de eerste winter overleven, dan kan je er best voor kiezen om Fatsia toch in te pakken met jute of tuinvliesdoek.

Stel ook jouw Tuinvraag!

In onze Tuinvragen rubriek geven we antwoord op al jouw vragen over de tuin, planten en tuinieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin in de zon en welke planten voor een geveltuin in de schaduw?

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin?

Wat zijn geschikte planten voor een geveltuin? Welke geveltuin planten zijn geschikt voor volle zon? En welke voor in de schaduw?

Lees verder
Korting op tuinplanten bij Directplant.nl

Actie: Korting op tuinplanten!

Profiteer van onze nieuwe samenwerking met Directplant en krijg korting op je tuinplanten!

Lees verder
Stoere en robuuste planten

5×5 Stoere planten voor Vaderdag

Welke van deze robuuste planten met weinig onderhoud staan in jouw tuin?
En welke planten zou je nog graag willen (al dan niet voor Vaderdag)?

Lees verder